"Accountants moeten continu de vinger aan de pols houden"

  • Financieel & Juridisch

Al is Han Putter getogen in Noord-Brabant, toch liggen zijn Rotterdamse wortels nog diep verankerd in zijn karakter: no-nonsense, heel helder, direct.

"Accountants moeten continu de vinger aan de pols houden"

Daarnaast noemt hij zichzelf een bruggenbouwer en een teamplayer. Al die eigenschappen, samen met een gezonde dosis ondernemerszin, hebben ervoor gezorgd dat Putter & de Boer Administraties en Belastingen binnen het midden- en kleinbedrijf in Brabant en Zeeland een vooraanstaande rol speelt.

Vraag Han Putter om een mening, dan krijg je die. Bijvoorbeeld over de plannen die het kabinet-Rutte heeft om de Belastingwet op de schop te nemen. “De belastingalmanakken worden met het jaar dikker. Houd het eenvoudig en transparant in de uitvoering, beperk uitzonderingen.” En over de status van het mkb: “Dat wordt nog steeds als een stiefkind behandeld, terwijl het toch de motor is van onze economie. Ik zou zorgen voor voldoende stimuleringsmaatregelen.”

Binnen halfjaar drie kantoren overgenomen

Het jaar 2000 was een cruciaal jaar voor Han Putter. Toen werden in een halfjaar tijd drie kantoren overgenomen. “Het was een enorme uitdaging om daar één goed gestroomlijnde organisatie van te maken, waarin onze filosofie – onze klanten op een eerlijke en dus transparante manier zo goed mogelijk te helpen – door iedereen werd gedeeld. Dat is gelukt. Ik denk dat het ook te maken heeft met mijn manier van werken. Ik ben een bruggenbouwer, zoek de connectie en overeenkomsten tussen mensen. Daarnaast vind ik het fijn om medewerkers verantwoordelijkheid te geven, de kans om door te groeien. Dat pakte goed uit. Daardoor zijn er in Axel, ’s-Hertogenbosch en Mill zelfsturende teams ontstaan.”  En ook: “We zijn klaar voor de toekomst, er zullen nog nieuwe vestigingen bij komen.”

Efficiencyslag

Groeien dus. Maar er liggen nog meer uitdagingen op Han te wachten. “De tarieven staan onder druk. Daarop zullen we moeten anticiperen door nog efficiënter te werken. In die efficiencyslag zullen automatisering en digitalisering een hoofdrol spelen. Daarnaast willen klanten steeds meer één aanspreekpunt hebben voor hun cijfers. Een one-stop-shop-loket waar hij terecht kan met zijn vragen op administratief, bedrijfseconomisch en fiscaal gebied. Compleet ontzorgen dus.”

Tijdens de crisisjaren werden bij de ondernemers de jongens van de mannen gescheiden. “Toen kwam het er echt op aan: hoeveel lef heb je om wat je in je kop hebt uit te voeren? Heb je voldoende doorzettingsvermogen, de kracht om in jezelf te geloven? Ik heb ontdekt dat ondernemers met karakter “overlevers” zijn, die hun doel consequent bleven nastreven. Ja, daar heb ik veel bewondering voor.”

Die tijd heeft de accountancy veranderd. “Vroeger controleerde je achteraf de cijfers, nu stuur je op de cijfers en pas je daar de bedrijfsstrategie op aan. De ontwikkelingen gaan tegenwoordig zó snel dat je constant de vinger aan de pols moet houden. Daarin spelen wij een belangrijke rol. Nee, voor mezelf was dat niet lastig. Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt waarbij ik alleen maar met cijfers bezig was om zo te kunnen anticiperen op ontwikkelingen in de markt. Die ervaring heb ik meegenomen. En die is voor mijn persoonlijke ontwikkeling en die van Putter & de Boer belangrijk gebleken.”

Meer informatie over PUTTER & DE BOER B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!