home » interviews » Bouw »

‘Achterhalen wat de klant écht wil, daar gaat het om’

  • Bouw

Als beginnend architect toog Groninger Willem Kort naar Zeeland om daar zijn eigen architectenbureau te beginnen. Dertig jaar na de oprichting is Architectenbureau Willem Kort BNA uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de regionale bouwwereld.

‘Achterhalen wat de klant écht wil, daar gaat het om’

Het geheim van een goed architectonisch ontwerp? Oprichter Willem Kort van het gelijknamige architectenbureau uit Zierikzee denkt even na als hem ernaar gevraagd wordt. “Volgens mij gaat het er vooral om dat een ontwerp duurzaam is. Dan bedoel ik niet alleen dat het in milieutechnische zin verantwoord is, maar vooral ook dat het de tand des tijds goed doorstaat. Een goed ontwerp volgt niet klakkeloos de trend, maar staat ook over een aantal jaren nog steeds overeind qua gebruiksfunctie.”

Duurzame kwaliteit

Deze focus op duurzame kwaliteit heeft zijn bureau geen windeieren gelegd, schetst Kort. “Van nieuwbouw tot renovatie, van woonhuis tot hotel: opdrachtgevers hebben ons altijd weten te vinden. In de begintijd werkten we tot in Friesland aan toe, maar langzaam maar zeker zijn we steeds meer thuisgeraakt in onze thuisbasis Zeeland. De laatste jaren ligt de nadruk daarbij op de recreatieve branche. We merken goed dat in Zeeland steeds meer vakantiewoningen en –parken worden gebouwd. Ook ontwerpen we steeds vaker hotels.”

Zoeken naar balans

Recent vervulde Architectenbureau Willem Kort de opdracht tot het ontwerpen en het verzorgen van de bouwbe-geleiding van een 140 kamers tellend hotel compleet met restaurant, bar en wellness voorzieningen in Burgh-Haamstede. En in Zierikzee zelf is zijn bureau betrokken bij de renovatie van Mondragon, een monumentaal pand in het centrum dat geruime tijd leegstond. Kort: “Vroeger waren hier een herensociëteit, diverse zalen en een restaurant gevestigd. Ook werden er films vertoond en concerten gegeven. Gelukkig is er nu een projectontwikkelaar gevonden die het in verval verkerende pand gaat restaureren en in volle glorie gaat herstellen. Onderdeel van het plan is een 40 kamers omvattend hotel, inclusief parkeergarage. Het is voor ons een hele eer om daaraan te mogen meewerken.”

In datzelfde Zierikzee ontwierp het bureau recent ook een appartementencomplex, vervolgt Kort. “In een plaats als Zierikzee, met veel monumentale panden, is het altijd weer de kunst om de balans te vinden tussen modern gemak en een uitstraling die past bij het karakter van de omgeving. Dat is hier denk ik goed gelukt.”

Goed luisteren

Bij elke opdracht is het volgens Kort belangrijk om goed te achterhalen wat de wens van de opdrachtgever is. “Als architect is het zaak om ervoor te zorgen dat een ontwerp geen monument voor jezélf wordt. Tegelijkertijd is het de kunst om te luisteren naar wat je opdrachtgever écht wil. Mensen hebben toch vaak de neiging om te denken vanuit wat ze al kennen. Onze meerwaarde schuilt er dan in om, samen met de klant, buiten het bekende referentiekader te denken. Ook staan mensen er niet altijd bij stil dat de locatie een grote invloed heeft. Windrichting, verkeersgeluiden, ontsluiting: allemaal zaken die idealiter invloed hebben op het ontwerp. Verder zijn er natuurlijk allerlei wettelijke eisen op het gebied van milieu en veiligheid. Aan ons de taak om al dit soort overwegingen mee te nemen en te komen tot een ontwerp dat aan alle functionele en wettelijke vereisten voldoet.”

Betrokken tot de laatste schroef

Om te waarborgen dat het uiteindelijke pand overeenkomt met het ontwerp, blijven de medewerkers van zijn bureau volgens Kort altijd nauw betrokken bij het bouwproces. “Sommige bureaus kiezen ervoor om de technische uitvoering na de ontwerpfase uit handen te geven aan andere partijen. Dat doen wij uitdrukkelijk niet. Sterker nog, tot aan de laatste schroef blijven we betrokken. Zodat we zeker weten dat het eindresultaat overeenstemt met datgene wat we aan het begin van het traject bedachten.”

Meer informatie over KORT GEYTENBEEK ARCHITECTEN BNA:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!