Alle hens aan dek bij Thermobile door vraag naar mobiele verwarming

  • Technologie

Na een paar rustige zomermaanden ziet directeur Maurice de Vlieger van Thermobile alsnog een piek ontstaan in de drukte op de werkvloer; de vraag naar mobiele verwarming is groot. De kachels van de Bredase onderneming blijken nodig in noodgebouwen en teststraten. “De bestellingen komen last minute en moeten het liefst gisteren worden geleverd.”

Alle hens aan dek bij Thermobile door vraag naar mobiele verwarming

Normaal gesproken start hij in juni of juli met de planning voor de winter, dat werd nu maanden later. “Het waren rustige zomermaanden, maar sinds oktober is het een heel stuk drukker.”

Bij het in gang treden van de coronamaatregelen in maart van dit jaar zag De Vlieger dat klanten investeringsplannen op de lange baan schoven. De onzekerheid in de hele markt bleek groot. “In de zomermaanden konden we gelukkig wel koeling aan de industrie blijven leveren, al was dat ook minder dan voorgaande jaren, mede omdat de evenementen volledig zijn weggevallen.”

WTW-unit

Nu de vraag naar kachels groot is en COVID-19 nog steeds invloed heeft op ons dagelijks leven, probeert De Vlieger ook aanvullende producten aan te bieden. Een goed voorbeeld daarvan is de mobiele warmteterugwinning unit (WTW). “Een groot aantal moderne gebouwen beschikt al over een warmte terugwinning systeem, bij oudere gebouwen is dat lang niet altijd zo. In minder moderne schoolgebouwen bijvoorbeeld, wordt geadviseerd de ramen op te zetten. Bij de start van het schooljaar was dat nog goed te doen, maar inmiddels niet meer.”

Verwarmingsunit

Warmte van afgevoerde lucht behouden

Laten we de ramen daarom dicht zodat er minder verse lucht naar binnen komt maar de temperatuur wel goed is? De Vlieger noemt het een dilemma waar men vaak niet uitkomt. “Met een WTW-unit brengen we verse lucht naar binnen en voeren we vieze lucht het gebouw uit via een kruisstroomwisselaar. We dragen de warmte van de afgevoerde lucht over aan de toegevoerde, schone lucht. Ruim 90 procent van de warmte blijft op die manier behouden terwijl toch honderd procent verse lucht wordt toegevoerd. “

Het toevoeren van verse lucht omschrijft De Vlieger als cruciaal in het minimaliseren van het besmettingsrisico op Corona. Dat kan ook met een mobiele kachel die buitenlucht aanzuigt en opgewarmd naar binnen blaast. “Dan heb je het over het opwarmen van verse buitenlucht, een methode die nu veel wordt toegepast. Nadeel is dat verse lucht alleen naar binnen wordt geblazen en dat geen warmte terugwinning plaatsvindt. Het rendement van onze mobiele kachels is goed, maar energiebesparing met een WTW-unit is zeker groter. In Nederland is de vraag naar mobiele WTW-units nu nog minimaal, maar ik zie dit zeker nog veranderen. De energiebesparing is meer dan negentig procent.”

De mobiele kachels gaan bijvoorbeeld naar scholen waar behoefte is aan extra ruimte of waar studenten op voldoende afstand van elkaar kunnen zitten tijdens het maken van een tentamen. De kachels worden ook volop gebruikt in de tenten die ziekenhuizen voor hun ingang hebben geplaatst voor de intake en om binnenkomende corona patiënten te scheiden van andere patiënten. Helaas ligt de horeca nu helemaal stil, want ook daar waren al vergevorderde plannen om door middel van grote tenten in combinatie met mobiele verwarming de oppervlakte uit te breiden zodat op die manier vorm gegeven kon worden aan de huidige Coronaregels.

School

Capaciteit

Met alle aanvragen in het laatste kwartaal van dit jaar ga je je afvragen of Thermobile aan de vraag van haar afnemers kan voldoen. De Vlieger kan met een gerust hart zeggen dat hij nog over voldoende kachels beschikt, maar de vragen komen wel allemaal tegelijk. “De vraag kwam later dan verwacht en nu moeten we op alle aanvragen direct inspelen. Van voorbereidingstijd is weinig sprake.”

Het bedrijf met de vestiging in Breda en een zusterbedrijf Thermo Air in Apeldoorn beschikt nog over voldoende handen maar erkent dat ook machinecapaciteit eindig is. “De capaciteit waar we in de zomermaanden geen gebruik van hebben gemaakt, kunnen we nu helaas niet inhalen.”

Auteur: Carline Klijn–van Best

Meer informatie over THERMOBILE INDUSTRIES B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!