'Als de kip het maar naar haar zin heeft!'

  • Agrofood & Biobased

De pluimveehouder wil het allerbeste voor zijn kippen, want een kip die gelukkig is, presteert beter. En dat is waar Vencomatic Group expert in is.

'Als de kip het maar naar haar zin heeft!'

Vencomatic Group weet als geen ander hoe ze het de kippen naar hun zin kunnen maken. Zij ontwikkelen houderij systemen voor pluimvee. Ronald Kuijken, manager R&D, noemt het ook wel ‘speeltoestellen’ waarin de kip haar primaire behoefte kwijt kan.

De eindgebruiker bepaalt

Dagelijks is Vencomatic Group met innovatie bezig. De kip is hierin leidend. Kuijken benadrukt dat zij geen batterij huisvesting maken, maar houderij systemen waar kippen los in rond lopen. Zo’n systeem bestaat uit vloeren, legnesten, zitstokken en voer en drinksystemen. Daarnaast ontwikkelt het Eerselse bedrijf ook transportsystemen voor de eieren, machines voor de handling en klimaatunits.

Wetgeving

Vanuit verschillende hoeken krijgt Vencomatic Group input voor innovatie. De pluimveehouder is natuurlijk de voornaamste partij. Zij zien waar de kippen behoefte aan hebben. “Onze sales collega’s reizen de hele wereld over en brengen ons, net als de dealers, informatie uit de markt. De behoeftes zijn per werelddeel of soms zelfs per land verschillend. Wetgeving speelt daarin een belangrijk rol. We zijn ook veel in contact met dierenbescherming en maatschappelijke organisaties, want het belang van het dier staat altijd voorop”, licht Kuijken toe.

Continu op zoek naar vernieuwing en verbetering

Niet alleen vanuit de markt maar ook binnen Vencomatic Group ontstaan vaak nieuwe ideeën om iets beter te maken. Kuijken: “We hebben vijf productmanagers die verantwoordelijk zijn voor het productenportfolio. Zij onderzoeken wat we over 2 of 3 jaar nodig hebben aan moderne machines of houderij systemen om goed in de markt gepositioneerd te kunnen blijven. Ze maken een roadmap of toekomstplan onderbouwd met informatie uit de markt. Eén keer per jaar houden we een strategische innovatie meeting. Dan proberen we alle ideeën te positioneren en maken we keuzes. ” Deze keuzes worden getoetst op ” prioriteit, capaciteit, en budget”, gemiddeld kan er aan een drietal projecten tegelijk worden gewerkt.

Testen met proto’s

Zodra de keuze is gevallen op een innovatief nieuw product begint het ontwikkelproces. Vencomatic Group heeft een eigen productie afdeling en kan daardoor heel flexibel prototypes maken, zonder lange wachttijden. De proto wordt getest in het eigen proefbedrijf in Vessem of bij de klant. “Met de terugkoppeling van de klant kunnen we wijzigingen doorvoeren en opnieuw testen. Zodra we het acceptabel vinden om het gelimiteerd in de markt te zetten, maken we een gelimiteerde productierun. Het product wordt dan door een beperkt aantal klanten in gebruik genomen. Daar testen we nog op details, bijvoorbeeld of er een verschil in reactie is tussen bruine of witte kippen. Pas als alles perfect is, gaan we over op volledige vrijgave van het product. Uiteraard kijken we in het ontwikkeltraject ook of de ideeën patentwaardig zijn. Daarmee beschermen we onze technologie.”

Multidisciplinair team

“De kracht zit hem in het multidisciplinaire team”, vertelt Kuijken. “Vroeger werd een product alleen ontwikkeld vanuit de R&D afdeling en stond het hele bedrijf perplex van het ontstaan van een nieuw product en moest je iedereen eerst overtuigen. Nu is heel het team (sales, marketing, R&D, after sales service, order engineering, productie, inkoop) vanaf het begin betrokken en zijn ze allemaal aandeelhouder van het product.”

Prijs voor meest innovatieve bedrijf

Soms ontstaan innovaties ook zomaar ineens door iets geks te doen. Zonder het gedoe van processen, roadmaps of langdurig onderzoek. Vencomatic Group heeft daar zelfs een speciaal team voor ingericht: het RAFT-team. Zij zijn alleen maar met innovatie bezig, denken out-of-the-box en houden zich niet bezig met randzaken binnen het bedrijf. Eén keer per jaar brengt het team een innovatief nieuw idee in om verder uit te ontwikkelen. Vencomatic Group werd daardoor eerder al eens uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf in de sector.

Meer informatie over VENCOMATIC GROUP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!