Als je kiest voor autotechniek, kies je voor een brede baan

  • Automotive

De mobiliteitsbranche is volop in ontwikkeling. Auto’s rijden tegenwoordig op gas, benzine, elektrisch of zelfs op waterstof. Deze ontwikkelingen maken het moeilijker voor dealers en garagebedrijven om gespecialiseerd personeel te vinden. Studenten worden namelijk breed opgeleid en kunnen in steeds meer branches aan de slag, niet alleen als monteur bij een garagehouder, maar ook bijvoorbeeld als robotica service monteur in de hightech sector of maakindustrie.

Als je kiest voor autotechniek, kies je voor een brede baan

De krapte op de arbeidsmarkt is duidelijk voelbaar. Waar scholieren vroeger op zoek moesten naar een baan, worden talenten nu bijna uit de schoolbanken getrokken door bedrijven. Vallei Auto Groep kent deze uitdaging ook en werkt daarom nauw samen met het onderwijs én heeft een eigen opleidingstraject.

Bestaande medewerkers omscholen of nieuwe aantrekken

Vallei Auto Groep is officiële dealer van Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA en Volkswagen Bedrijfswagens. Met de komst van de elektrische auto’s hebben we als organisatie een uitdaging erbij gekregen. De eigen monteurs moesten omgeschoold worden naar elektro technische monteurs óf er moesten nieuwe monteurs worden aangetrokken. “Er wordt meer verwacht van de monteur van de toekomst. Opleidingsniveau 4 is de nieuwe maatstaf, in plaats van 2 of 3. En dan nog komt de specialisatie pas als ze écht aan het werk zijn. Er zijn namelijk maar weinig scholen die werken met hoogspanning, het gevaarlijke gedeelte van de elektrische auto’s”, vertelt Laurens Veldjesgraaf, monteur bij Vallei Auto Groep. Net afgestudeerden die in dienst komen mogen pas echt aan een elektrische wagen sleutelen als zij de specialistische opleiding – zoals Diagnose Specialist - hebben gevolgd en afgerond. 

Werken en leren

Daarom biedt Vallei Auto Groep beroepsbegeleidende leerplekken aan (BBL trajecten). Hierin kunnen studenten werken en leren combineren. Ze werken vier dagen in een bedrijf en gaan één dag naar school. Ze leren de basisprincipes van onderhoud, APK keuring, airco onderhoud, banden, pechhulp en reparaties. Via de PON Academy, het opleidingscentrum van de importeur in Leusden, kunnen medewerkers zich verder specialiseren en de nieuwste technieken leren. De blended learning methode zorgt voor een goede mix van online, klassikaal en zelfstudie. De opleidingsprogramma's leiden tot certificering vanuit de fabrikant voor bijvoorbeeld Master Technician, schade of Garantie specialist, Verkoop- of Service adviseur, Service- of Salesmanager of Chef werkplaats. 

Vallei Auto Groep werkt samen met onderwijsinstellingen

“Er is een groot aanbod van dealers en universele garagehouders”, zegt Charlotte Hooijer, HR Manager bij Vallei Auto Groep. “Bedrijven komen zich tegenwoordig op scholen presenteren, laten hun nieuwste snufjes zien en bieden baangarantie. Ze bedenken van alles om talenten binnen te halen. Wij zorgen ook dat wij zichtbaar zijn bij de scholen en we proberen de studenten enthousiast te maken voor de mobiliteitsbranche. Daarnaast bieden we studenten BBL trajecten aan en kunnen studenten bij ons instromen. Wij doen er alles aan om de medewerker na afronding van de BBL-opleiding aan onze organisatie te blijven verbinden. We werken hierin nauw samen met Rijnijssel Arnhem (mbo), Het Perron in Veenendaal (vmbo), Pantarijn Wageningen (vo), ROC A12 (mbo).” Veldjesgraaf is zelfs praktijkinstructeur bij Technova college in Ede, onderdeel van ROC A12: “Door dicht bij het onderwijs te zijn, kunnen we een bijdrage leveren aan de medewerkers van de toekomst. Zo hebben we nu zes BBL’ers bij Vallei Auto Groep rondlopen vanuit deze opleidingen. Ook op open dagen zijn we aanwezig en proberen we ze enthousiast te maken voor de mobiliteitsbranche.” 

Zoek jij een baan in de mobiliteitsbranche?

Op dit moment is Vallei Auto Groep o.a. op zoek naar een 1e Autotechnicus Volkswagen Bedrijfswagens, 1e Autotechnicus Express Service en een Diagnose Specialist SEAT/ŠKODA. Alle overige vacatures vind je hier. Vallei Auto Groep is ook op LinkedIn, Facebook en Instagram actief. “Je moet tegenwoordig alles inzetten om talent te ontdekken, maar dat hebben we er graag voor over, want fijne collega’s maken van Vallei Auto Groep een aantrekkelijke werkgever #Daar-wil-ik-werken-bedrijf”, waar we graag samen met plezier onze vakkundigheid inzetten voor de interne organisatie en voor de klant., aldus Hooijer. 

Neem voor meer informatie contact op met Vallei Auto Groep Veenendaal via 0318 – 509 999 of info@valleiautogroep.nl.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over VALLEI AUTO GROEP :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!