'Altijd een passende opleiding in de buurt met InstallatieWerk'

  • Onderwijs & Training

Op bedrijven in de installatietechniek komt veel af: innovaties, nieuwe wettelijke regels, enzovoort. Scholing is nodig om bij te blijven, vertelt Dennis van Huët van InstallatieWerk.

'Altijd een passende opleiding in de buurt met InstallatieWerk'

Foto: Dennis van Huët, opleidingsadviseur bij InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland

Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland is bekend als opleider van BBL-studenten in de installatietechniek, maar heeft daarnaast ook een groot aanbod aan cursussen en trainingen voor medewerkers van bedrijven in de branche. Die worden aangeboden als contractonderwijs. Er is een breed standaardaanbod, maar Contract Onderwijs richt zich vooral op bedrijfsspecifieke opleidingsvragen.

Creatief

“We zijn creatief”, zegt opleidingsadviseur Dennis van Huët van InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland. “We hebben een groot scala aan kennis, lesstof en modules, maar ook jarenlange ervaring in het opleiden binnen onze branche. Door het een met het ander te combineren en te stapelen, kunnen we altijd een passende opleiding aanbieden op een zo economisch mogelijke manier.”

“We denken ook praktisch met bedrijven mee, bijvoorbeeld over het tijdstip van de opleidingen, om verleturen op het werk te voorkomen”, vervolgt Van Huet. “We werken heel vraaggericht. En we hebben veel opleidingscentra in het land, dus we zitten altijd in de buurt.”

Breed aanbod

InstallatieWerk Contract- Onderwijs heeft een groot aanbod: die zijn onderverdeeld in cursussen en trainingen op het gebied van Arbo Veiligheid en Regelgeving, Duurzame Energie, Elektrotechniek, Installatietechniek, Koudetechniek en Overige dienstverlening.

Kwaliteit

Volgens Van Huët hebben bedrijven in de installatietechniek steeds meer oog voor scholing. “De techniek verandert steeds en snel. Er zijn allerlei ontwikkelingen op het gebied van duurzame technieken zoals warmtepompen en zonnepanelen. Bedrijven moeten daar iets mee. Ze willen zich bovendien onderscheiden van anderen. Dat doe je met kwaliteit, en met labels en certificaten zoals bijvoorbeeld OK CV.”

“Ook brancheorganisatie UNETO-VNI roept op om de kwaliteit hoog te houden en verder te verbeteren. Verder zijn er de wettelijke verplichtingen, die regelmatig veranderen. Al die zaken zorgen voor onrust in de branche. Maar wij kunnen bedrijven daarin bijstaan”, stelt Van Huët.

Meedenken

Bedrijven hebben bij InstallatieWerk een vaste contactpersoon, die zoveel mogelijk meedenkt met het bedrijf, bijvoorbeeld bij specifieke opleidingsvragen voor een of enkele medewerkers.

“Individuele cursussen kunnen vrij duur zijn”, zegt Van Huët. “Wij proberen dan om een ander bedrijf erbij te zoeken. Doormeerdere bedrijven met eenzelfde ambitie bij elkaar te zetten, kunnen we de kosten laag houden.”

InstallatieWerk Contract- Onderwijs werkt bovendien samen met partners in andere branches, bijvoorbeeld in de bouw. Dat zorgt voor een nog groter netwerk, en opent de mogelijkheid om samen branche overstijgende trainingen te kunnen geven.

Toolboxen veiligheid

Een nieuw product van InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland zijn de toolbox-trainingen. “Bedrijven zijn verplicht medewerkers maandelijks te wijzen op gevaren en op veilig werken”, zegt Van Huët. “Wij merken dat dat vaak een ondergeschoven kindje is: het gebeurt te weinig.”

InstallatieWerk Contract- Onderwijs kan bedrijven die toolbox-training uit handen nemen, vertelt Van Huët. “We verzorgen op locatie bij het bedrijf, buiten werktijd, een keer per maand een training. Het bedrijf kan dat moment bijvoorbeeld gebruiken om een paar mededelingen te doen, en de training verder volledig overlaten aan ons.”

Locaties in de buurt

InstallatieWerk Achterhoek Rivierenland werkt vanaf locaties in Nijmegen, Cuijk en Didam. Daarnaast is het mogelijk dat praktijkinstructeurs op locatie bij de deelnemende bedrijven trainingen komen verzorgen. Indien er meerdere inschrijvingen zijn vanuit plaatsen aan de regiogrens, verenigen wij ons met de aanliggende buurregio. Door een intensieve samenwerking, is er voor onze klanten altijd een cursus in de buurt.

Een ander voordeel van deze samenwerking is dat cursussen zoveel mogelijk doorgaan. “De cursus ‘OK CV’ is bijvoorbeeld vrij specialistisch. Door die gezamenlijk aan te pakken, kan die toch plaatsvinden”, legt Van Huët uit.

Auteur: Marten van de Wier

Meer informatie over IW ACHTERHOEK RIVIERENLAND:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!