AMC Groep loopt voorop met social return in schoonmaak en catering

  • Zakelijke dienstverlening

Iedereen verdient een kans op de arbeidsmarkt. Daarom werkt AMC Groep al meer dan 13 jaar op basis van social return. Die activiteit is flink gegroeid, vertelt directeur Haico Klerks.

AMC Groep loopt voorop met social return in schoonmaak en catering

Foto: Haico Klerks, AMC Groep

AMC Groep is actief op het gebied van schoonmaak, gevelreiniging en bedrijfscatering. Zowel bij schoonmaakwerk als bij bedrijfscatering zet AMC Groep in overleg met de klant medewerkers inzetten met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Bedrijven kunnen via ons hun sociale doelstellingen halen”, legt Klerks uit. “En aan de prijs en de kwaliteit doen we geen concessies. Die zijn hetzelfde als bij de inzet van onze reguliere krachten.”

Sociaal hart

AMC Groep en haar dochterbedrijven hebben altijd al een sociaal hart gehad. “We zijn een mensenbedrijf, al veertig jaar”, zegt Klerks. “Ons personeelsbestand heeft altijd al bestaan uit een grote variatie aan typen mensen, ook toen deze nog geen stempeltje kregen. Wij vonden en vinden dat iedereen een kans verdient om mee te doen in de samenleving.”

Maar er is nog een andere reden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te schakelen. “De beroepsbevolking neemt af, en het wordt steeds lastiger om de jeugd te interesseren in dit werk”, zegt Klerks. Social return laat zich goed integreren in schoonmaaktaken en catering en is daarmee een reële doelgroep voor ons toekomstige personeelsbestand geworden.

Voorop met social return

Iedere klant van AMC Groep kan kiezen tussen inzet van reguliere medewerkers of medewerkers van AMC Point, het dochterbedrijf van AMC dat al sinds 2004 nauw samenwerkt met gemeenten en reïntegratiebedrijven. “Wij liepen voorop op het gebied van social return”, vertelt Klerks. “We hebben daardoor veel ervaring met het werken met mensen van allerlei pluimage in goed samengestelde teams al ver voordat dit vanuit participatie wetgeving sturend werd opgelegd. Daar waar andere bedrijven moeten is het voor ons een willen!"

Het gaat AMC daarbij om duurzame relaties, zowel met klanten als met medewerkers. Daarin investeert het bedrijf. AMC Groep begeleidt de social return-medewerkers daarom intensief. Ze werken in teams van twee of drie, met daarbij altijd ook een reguliere medewerker. “Daarboven staat een manager die goed met de doelgroep kan omgaan, en duidelijk kan zijn als dat nodig is. Voor de ‘zachte kant’ is er een jobcoach”, legt Klerks uit.

AMC Point Schoonmaak

Flinke groei

In 2013 is AMC Point flink uitgebreid. “We zagen de grote potentie”, zegt Klerks. Inmiddels werken zo’n zestig medewerkers, op een totaal van 500 medewerkers bij de AMC Groep. De ambities rijken verder: Klerks wil AMC Point verder laten groeien, totdat in 2019 een kwart van het personeelsbestand bestaat uit mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De groei zat niet alleen in het aantal medewerkers SR maar ook in de samenwerkingen met organisatie die deze doelgroep medewerkers kunnen leveren. Samen met bijvoorbeeld organisaties als de Driestroom, Dichterbij, Breed en Pluryn zijn de nodige succesvolle projecten reeds opgestart en/of worden ze ontwikkeld. Ook daar zit groeipotentie.

Dit leidt niet tot verdringing van de reguliere banen. Ook die blijven nodig. “Voor sommige bedrijven is social return geen optie”, vertelt Klerks. “Bijvoorbeeld omdat er ’s avonds schoongemaakt moet worden. Deze groep werkt overdag, dat geeft meer structuur. En ook al is de prijs voor de klant hetzelfde, het werk duurt bij deze groep mensen vaak wat langer en vereist veel meer organisatie en sturing”, legt Klerks uit.

Voor de klanten van AMC Point is dat geen probleem. “Heel veel bedrijven staan open voor de sociale gedachte”, zegt Klerks. “Je moet ze soms wel even op deze mogelijkheid attenderen. Dat doen we dus ook.”

Grote betrokkenheid

Volgens Klerks zijn de medewerkers die via AMC Point instromen heel loyaal. “Als je eenmaal een ploeg hebt staan, zijn ze vaak voor het leven betrokken. De binding is groot.”

Klanten van AMC Point zijn zowel grotere bedrijven als het MKB, en daarnaast bijvoorbeeld scholen en overheidsorganisaties. AMC Point is actief in de regio’s Nijmegen, Rivierenland, Noord-Limburg en de kop van Brabant. Klerks: “Eigenlijk overal waar we als AMC Groep actief zijn, hebben we ook lokale samenwerkingen rond re-integratie.”

Auteur: Marten van de Wier

Meer informatie over AMC GROEP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!