Arbeidsomstandigheden: steeds meer oog voor de mens

  • Onderwijs & Training

Arbeidsomstandigheden is een breed, zo niet alomvattend onderwerp. Het gaat om arbo-omstandigheden, bedrijfsveiligheid en duurzaamheid. Maar tegenwoordig ‘gelukkig’ ook steeds meer om de mens, ziet AOC Snijders directeur Gerard Snijders.

Arbeidsomstandigheden: steeds meer oog voor de mens

Advies arbeidsomstandigheden

Directeur en eigenaar van het Bredase AOC Snijders, Gerard Snijders begon zo’n negentien jaar geleden al als zelfstandige op het gebied van arbeidsveiligheid. Met zijn achtergrond als veiligheidskundige gaf Snijders bedrijven advies over hun arbeidsomstandigheden. “In de ruimste zin van het woord. Dat ging om veiligheid, gezondheid en welzijn.”

Totaalleverancier van arbeidsveiligheidsdiensten

Bijna twee decennia later is Snijders de trotse eigenaar van AOC (arbeidsomstandigheden, opleiding, coordinatie) Snijders. Een totaalleverancier op het gebied van arbeidsveiligheid. En daar komt veel bij kijken, weet de directeur. Grofweg zijn de bedrijfsactiviteiten in vier onderdelen te splitsen: risico-inventarisaties, opleidingen, keuringen en een totale ontzorging.

Risico-inventarisatie (RI)

“Arbeidsveiligheid zorgt voor continuïteit van het bedrijf. Daarom brengen wij mogelijke bedreigingen in kaart die de voortgang van het bedrijf zouden kunnen beïnvloeden. Denk aan een ongeval, brand, ziekteverzuim of zelfs de kans op een explosie.” Deze mogelijke bedreigingen komen naar boven nadat AOC Snijders een professionele risico-inventarisatie heeft uitgevoerd. 

“Op basis van deze risico-inventarisatie maken wij een plan van aanpak. Daarin staan verbeterpunten op het gebied van arbeidsomstandigheden.” Met kwaliteits, veiligheids- en beheerssystemen wordt de bedrijfsveiligheid vervolgens geborgd.

Trainingen en opleidingen arbeidsveiligheid

Maar om toekomstige risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten, is het ook zaak dat kennis ten aanzien van arbeidsveiligheid op peil is en blijft. Daarom traint AOC Snijders personeel op alle gebieden die met arbeidsveiligheid te maken hebben. “Veiligheid in de ruimste zin van het woord, maar ook gezondheid, het werken met gevaarlijke stoffen, het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR-goederen), BHV, EHBO, kinder-EHBO, veilig werken met de heftruck, de hoogwerker, alle veiligheidsgerelateerde zaken.”

Veiligheidstechnische keuringen

AOC Snijders staat bovendien bekend om haar veiligheidstechnische keuringen. “Zijn deze niet wettelijk vastgelegd dan worden ze vaak wel door de verzekering geëist. Je moet dan denken aan keuringen van blusmiddelen, de controle van elektrische gereedschappen, valbeveiliging, controle van steigers, ladders, trappen, roldeuren en eigenlijk alles wat een veiligheidskeuring nodig heeft.”

Jaarlijkse keuring

Veiligheidstechnische keuringen gebeuren vaak eens per jaar. Zo ook bij autofabrikant Tesla. “Tesla is een mooie, nieuwe grote klant. Met hun als klant werken we niet meer alleen regionaal maar ook internationaal. Tesla heeft meerdere vestigingen in Europa. Wij keuren daar alles wat er maar te keuren valt. En een jaar later doen we dat weer opnieuw.”

Ontzorging op arbeidsveiligheid

Voor klanten als Tesla biedt AOC Snijders een totaalpakket aan arbeidsveiligheidsdiensten. Zo is Tesla het bedrijf niet alleen verzekerd van veiligheidstechnische keuringen, maar ook van opgeleid personeel. “Meerdere keren per jaar sturen wij onze coaches naar een centrale plek in het buitenland. Daar worden alle mensen van Tesla vervolgens getraind in arbeidsveiligheid.”

Arbeidsveiligheidspartner

Naast Tesla heeft AOC Snijders nog tal van andere klanten mogen begroeten het afgelopen jaar.  Kledingketens The Sting en Costes bijvoorbeeld, maar ook ’s lands grootste kinderopvang Small Steps. Het stemt tot tevredenheid bij Snijders, die ook de aanbesteding van de Gemeente Breda met open armen ontving. “We hadden de gemeente al als klant, maar zijn nu verantwoordelijk voor ATEA, de afvalservice, alles binnen de gemeente Breda.”

Aandacht voor de mens

Hoewel er binnen arbeidsveiligheid altijd wel aandacht is geweest voor mens en milieu, krijgen beiden een steeds prominentere plaats. Duurzaam werken is al langer een ‘hot item’, het menselijke aspect begint dat ‘gelukkig’ ook te worden, ziet eigenaar Snijders.

“De mens wordt de zwakke schakel in continuïteit. Daarom moeten we goed zorgen voor de mens, deze goed erbij betrekken. Zo moeten veel mensen bijvoorbeeld minstens zes uur op dezelfde werkplek zitten, dan moet er aandacht naar die werkplek uitgaan. Preventief voorkomen, is beter dan genezen”, doelt Snijders op o.a. ziekteverzuim.

Arbeidsveiligheid is misschien niet het meest geliefde onderwerp, weet ook Snijders, maar wie er goed mee omgaat, heeft er juist veel plezier van, is zijn ervaring.

Auteur: Bouke Tuit

Meer informatie over AOC SNIJDERS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!