Bedrijventerrein De Kop van Brabant geeft ‘ruim baan’ aan de ondernemer

  • Regionale ontwikkeling

In Werkendam is onlangs een begin gemaakt met het bouwrijp maken van bedrijventerrein De Kop van Brabant. In augustus 2016 kunnen ondernemers er zich vestigen.

Bedrijventerrein De Kop van Brabant geeft ‘ruim baan’ aan de ondernemer

Twee bedrijven zullen er zeker komen, zegt Luit Hoogenberg, directeur van het Regionaal Ontwikkelingsbedrijf, dat de regie voert over de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein. “We verwachten dat de belangstelling groot zal zijn, want dit bedrijventerrein heeft een aantal grote voordelen die andere niet hebben. Zo geeft De Kop van Brabant ‘ruim baan’ aan de ondernemer – in meerdere opzichten.”

Kavels vanaf 5000 vierkante meter

We moeten ondernemingen in het Land van Heusden en Altena die uit hun jasje groeien in deze regio houden. Dat was het uitgangspunt om De Kop van Brabant, 45 hectare groot, te realiseren. “Het is belangrijk om de werkgelegenheid in het Land van Heusden en Altena te behouden, liever nog te vergroten. Dus moeten we ruimte creëren om te kunnen groeien. Bovendien zijn deze ondernemingen sterk geworteld in deze regio. Dat zie aan de opbouw van de bevolking en de mentaliteit van hun medewerkers. Dat moet je koesteren. Tegelijkertijd willen we ook bedrijven buiten het Land van Heusden en Altena die tegen hun grenzen aanlopen de mogelijkheid bieden om in Werkendam hun toekomst vorm te geven. Dat doen we met een aantrekkelijk bedrijventerrein dat bestemd is voor bedrijven vanaf 5000 vierkante meter met veel extra’s.”

Voor de hogere milieucategorieën

Niet alleen de prijs is aantrekkelijk - 128 euro per vierkante meter -, op milieutechnisch vlak heeft De Kop van Brabant een pre. “Het valt in de hogere milieucategorieën”, zegt Hoogenberg. “Dat is bijvoorbeeld voor bedrijven die meer dan gemiddeld geluid produceren interessant. Uiteraard is er een milieuvergunning nodig, maar die procedure verloopt veel soepeler doordat het bedrijventerrein qua milieu hoger is ingeschaald.” Maar ook: “Bij het toekennen van grond aan bedrijven buiten dit gebied, wegen we af in hoeverre ze passen in het DNA van het Land van Heusden en Altena. We zijn sterk in industrie, logistiek, food, planten, scheepvaart. Er moet een connectie mee zijn, zodat bedrijven elkaar kunnen versterken. En dat is weer goed voor de economie van het Land van Heusden en Altena zelf.”

Flexibiliteit bij de kavelindeling

Bijzonder is de flexibiliteit bij de kavelindeling, meent Hoogenberg. “De kavels worden niet vooraf ingetekend. We leveren wat bedrijven nodig hebben - zolang de voorraad strekt.” De keus voor Werkendam is ook ingegeven door de bereikbaarheid. “Het ligt pal aan de A27, we maken dus letterlijk ‘ruim baan’ voor het ondernemen.” De A27 zal in de toekomst worden opgewaardeerd, ook een pluspunt voor De Kop van Brabant. Tot slot: de veiligheid, dat is een heikel punt bij veel bedrijventerreinen. “Dat krijgt bij ons topprioriteit. We zullen alle kansen die er op dat vlak liggen benutten om have en goed van de ondernemers zo goed mogelijk te beschermen."

Auteur: Kees Klijn

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!