Belang van internationaliseren neemt toe door geopolitieke ontwikkelingen

  • Regionale ontwikkeling

Welke economische ontwikkelingen kunnen we verwachten nu het geopolitieke landschap zo ingrijpend verandert? Welke invloed heeft een Brexit op onze afzetmarkten, welk effect heeft de vluchtelingenproblematiek op onze onderlinge Europese solidariteit en hoe gaan bedrijven om met internationale investeringen als Europa geen gezamenlijk beleid kan formuleren?

Belang van internationaliseren neemt toe door geopolitieke ontwikkelingen

Foto: Henk Ligtenberg, hoofd Investeringsbevordering bij Oost NV

De antwoorden zijn niet zo eenvoudig, maar één ding is zeker volgens Henk Ligtenberg, hoofd Investeringsbevordering bij Oost NV: bedrijven onderschatten het belang van internationalisering, terwijl het belang alsmaar toeneemt.

Internationalisering

Oost NV is dé ontwikkelingsmaatschappij voor de provincies Gelderland en Overijssel. Naast haar activiteiten op het gebied van business development, financiering en internationale R&D programma’s versnelt Oost NV internationaliseringsactiviteiten en de groei van (mkb-)bedrijven, door

  • internationale bedrijven naar de regio Gelderland en Overijssel aan te trekken en te begeleiden;
  • innovatieve bedrijven in Oost-Nederland aan business partners in het buitenland te helpen.

De ontwikkelingsmaatschappij concentreert zich hierbij op de topsectoren Agro-Food, Life Sciences &Health, High Tech, Energie- & Milieutechnologie, Maakindustrie en Logistiek.

Investeringsbevordering

“(Buitenlandse) bedrijven die een vestiging in Gelderland of Overijssel overwegen, hebben behoefte aan ondersteuning. Wat zijn goede locaties? Zijn er voldoende werknemers te vinden? Hoe is het wegennet? Waar kan ik prettig wonen? Oost NV beschikt over een arsenaal aan connecties en partners en weet dus als geen ander hoe zij buitenlandse bedrijven kan begeleiden en sturen. Als buitenlandse bedrijven geïnteresseerd zijn om in Oost-Nederland te vestigen, kunnen wij ze voorzien van alle benodigde informatie. We maken een bid book (offerte) op maat gebaseerd op de behoefte van het bedrijf dat zich wil vestigen. We zorgen hiermee voor een ‘zachte landing’ in Oost-Nederland”, vertelt Ligtenberg.

Oost NV werkt o.a.samen met de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) en ambassades en consulaten in het buitenland. De ontwikkelingsmaatschappij heeft naast de twee provincies het ministerie van Economische Zaken als aandeelhouder.

Handelsbevordering

“Producten krijgen een steeds kortere levenscyclus, denk aan telefoons en auto’s die een paar weken na het uitbrengen van het nieuwste model, eigenlijk alweer verouderd zijn. Om innovaties snel en goed op de markt te brengen is Nederland al snel te klein. De internationale markt is vaak interessanter. Maar naar welk land ga je exporteren? Wil je een vestiging in het buitenland openen? Of ben je op zoek naar een betrouwbare samenwerkingspartner? Bedrijven hebben veelal individueel onvoldoende kennis of financiële middelen om het allemaal alleen te doen. Wij helpen deze innovatieve ondernemers uit Oost-Nederland, die willen internationaliseren, bij het vinden van partners en klanten in het buitenland. Met een wereldwijd netwerk zorgen wij voor de juiste match. Wij regelen ondernemersreizen, beursdeelnames en weten als geen ander de weg te vinden in het internationale speelveld.”

Oost NV voert haar taak uit in nauwe samenwerking met (1e lijns) organisaties in de regio als de Kamers van Koophandel, Regionale Centra voor Technologie, WTC’s, , Food Valley, Health Valley en KiEMT.

Bevordering economie Oost-Nederland 

“Bij alles wat we doen staat de groei van de economie en werkgelegenheid van Oost-Nederland centraal. Met onze kennis, netwerken en contacten en met de inzet van overheidsgeld ondersteunen we startende en groeiende mkb-bedrijven bij hun vraagstukken op het gebied van internationalisering. Met de geopolitieke ontwikkelingen van de laatste tijd neemt die vraag alleen maar toe”, aldus Ligtenberg.

Internationale kansen in Oost-Nederland

Wil je optimaal gebruik maken van de vele internationale kansen? Zoek je ondersteuning op het gebied van exporteren, partnering en toegang tot internationale netwerken? Onze regio is daarnaast gebaat bij het zo vroeg mogelijk verkrijgen van mogelijke signalen van in onze regio gevestigde bedrijven die via hun netwerk in contact zijn met bedrijven die een vestiging in Oost-Nederland overwegen. Bel of mail ons gerust om eens van gedachten te wisselen.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over Oost NL:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!