Bij BOM Engineering zijn ze prettig gestoord

  • Technologie

De ingenieurs van BOM Engineering houden zich bezig met speciaalmachinebouw. Een vak apart. Maar vooral ook een heel leuk vak, weet mede-eigenaar Stefan Mol. Klanten ontzorgen met mooie oplossingen, blijft voor hem een uitdaging.

Bij BOM Engineering zijn ze prettig gestoord

Modern bedrijfspand

Wie over de A17 rijdt, weet dat snelwegarchitectuur niet per se saai en inspiratieloos hoeft te zijn. Zoveel bewijst het pand van ingenieursbedrijf BOM Engineering. Het prachtige uit natuursteen en glas opgetrokken gebouw is de thuisbasis van het groeiende bedrijf. Het moet een plezier zijn om er te mogen werken.

100 procent kwaliteit

Die indruk verandert niet als we het gebouw binnenstappen. Hoewel overal werklui bezig zijn met een uitbreiding valt ook het interieur in positieve zin op. BOM Engineering doet niet aan half werk. Dat kan ook niet als je machines op bestelling maakt. “De kwaliteit moet 100 procent zijn, want als iets in de machine het even niet doet.. Het is heel zwart-wit.”

Van student tot directeur

Aan het woord is mede-eigenaar Stefan Mol, een gepassioneerde ondernemer wiens carrière zich vertelt als dat van een goed jongensboek. Tijdens zijn studie hts werktuigbouwkunde werd Mol haast letterlijk van school geplukt. “Ik ben hier in 1997 tijdens het afstuderen begonnen.” Eerst in de rol van mechanical engineer, later project engineer en general manager.

BOM Engineering maakt alles

Inmiddels runt Stefan Mol samen met oprichter John Bom een florerend ingenieursbedrijf. Achter dat succes zit een doordachte visie. Naast dat BOM Engineering nooit zal inboeten op kwaliteit, kan het simpelweg voor ieder probleem een oplossing bedenken. “Alles wat je om je heen ziet in de wereld qua techniek en machines, dat kunnen we allemaal. Dat is ons vak.”

Maatwerk machines

Het multidisciplinaire ingenieursbureau maakt onder andere maatwerkoplossingen voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, de afvalverwerkende industrie, chemie, offshore en de piping & apparatenbouw. Om tot de juiste oplossing te komen, verplaatsen de mensen van BOM Engineering zich volledig in hun opdrachtgevers. “Daarom werken we voor bedrijven in een straal van zo’n zestig kilometer rondom Roosendaal. Er is intensief contact voor nodig.”

Inleven in relaties

Prototypebouw kun je niet op afstand doen. Wij gaan altijd bij de bedrijven langs. Zo’n bezoek moet binnen een uur kunnen.” BOM Engineering spreekt bovendien liever van ‘relaties’ dan van ‘klanten’. Het bedrijf investeert zichtbaar in de lange termijn. Betrouwbaarheid en duidelijkheid spelen hierbij een grote rol. “Je moet doen wat je belooft. Dingen die we echt niet kunnen, geven we direct aan. ‘Nee’ is ook een antwoord.”

Ontzorgen is meedenken

Toch zal het niet vaak voorkomen dat BOM Engineering ‘nee’ moet verkopen. Het bedrijf heeft tal van disciplines in eigen huis, en wat er ontbreekt wordt opgevangen met het uitgebreide netwerk. “Wij willen klanten ontzorgen”, verklaart Mol. Die filosofie vergt een hoop ervaring. “Want hoe omschrijf je iets wat nog niet bestaat? Soms kan een klant zelf ook niet precies onder woorden brengen wat nu het probleem is.”

Sterke projectteams

“Mensen moeten capabel zijn, dat staat voorop”, gaat Mol in op de competenties van zijn werknemers. Binnen BOM Engineering lopen mensen met verschillende specialisaties. “Maar we kennen geen gescheiden afdelingen. Bijna alle mensen kunnen de verschillende disciplines aan. We sturen wel op hun sterktes en we zorgen voor de juiste combinaties van mensen. In projectteams bijvoorbeeld.”

Advies, consultancy en detachering

Dat de mede-eigenaar het volste vertrouwen heeft in zijn personeel, laat hij graag blijken. “We hebben 80 vertegenwoordigers. Dit zijn allemaal mensen die het werk goed doen.” Onder dat werk verstaat Mol naast engineering en machinebouw ook advies, consultancy en detachering. Medewerkers worden ter plaatse ingezet als daar behoefte aan is. Vaak gaat het dan om de jonge garde die zo doelbewust een kijkje in verschillende keukens krijgt.

Kennis ontwikkelen en delen

Het delen van kennis is voor BOM Engineering zeer vanzelfsprekend. Zowel intern als met haar relaties. De woorden ‘zelflerende organisatie’ en ‘kenniscentrum’ vallen. Twee typeringen die het ambitieniveau goed omschrijven. Om voorop te blijven lopen moet je jezelf immers ontwikkelen. Dat gebeurt volop met interne opleidingen en externe partnerships.

Prettig gestoord

Partnerships gaan bij het ingenieursbureau verder dan regelmatig samen een kop koffie drinken. “Bij BOM Engineering zijn ze prettig gestoord”, wist een klant eens te melden. Het zal er alles mee te maken hebben dat BOM Engineering haar partners graag in de watten legt. Waardering uitspreken maar vooral ook tonen. Zo toverde BOM Engineering al eens haar volledige voorgevel van het bedrijfspand om in een projectthema. Mol kan zich de verbaasde gezichten nog goed herinneren.

Auteur: Bouke Tuit

Meer informatie over BOM ENGINEERING B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!