BOM, groeiversneller voor Brabantse economie

  • Regionale ontwikkeling

BOM, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, bestaat in 2018, 35 jaar. “De samenleving verandert snel” zegt Jan Pelle, algemeen directeur van de BOM. “Onze koers verandert mee. We bouwen aan het economisch ecosysteem van morgen.”

BOM, groeiversneller voor Brabantse economie

Geheime wapen van Brabant

Jan Pelle: “Je hoeft maar vijf jaar terug te kijken, om te zien dat de samenleving steeds iets anders van ons vraagt. Vijf jaar terug hadden we nog te maken met de financiële crisis, inmiddels is het hoogzomer in de Brabantse economie. Wat blijft, is de veerkracht van Brabant. Met creativiteit, samenwerking en daadkracht winnen wij de wedstrijd in de wereld. De manier van samenwerking is het geheime wapen van Brabant, niet alleen praten maar óók doen.”

Brabantse veerkracht

Graag geeft Jan Pelle het voorbeeld van gemeente Oss. “Wie had vijf jaar geleden durven voorspellen dat het Pivot Park, als lifesciences broedplaats voor nieuwe bedrijvigheid in Oss, zo succesvol zou zijn? Inmiddels werken er meer dan 500 mensen. Het is een prachtig voorbeeld van Brabantse veerkracht. Niemand geloofde erin, maar met elkaar – en daarmee bedoel ik de Gemeente Oss, de provincie Noord-Brabant en de BOM  - zeiden we, het kán wel. Dat is wat we bedrijven willen meegeven: kijk om je heen, zoek en zie de mogelijkheden, kies de aanval en probeer zelf tot creatie te komen. De BOM fungeert in dat proces als groeiversneller.”

Voorbereiden op economie van morgen

In tegenstelling tot hoe de BOM 35 jaar geleden werd gezien – als pure investeringsmaatschappij – betekent de BOM tegenwoordig veel meer dan dat. “35 jaar geleden, waren we veel meer gericht op het wegwerken van achterstanden. Nu zijn we een partner voor bedrijven. Samen kijken we wat nodig is om verder te komen. Kapitaal is een van de facetten om tot succes te komen. Kennis en een goed netwerk zijn minstens zo belangrijk. Dat is waarom ik deze rol ook na tien jaar nog zo uitdagend vind. We ondersteunen jonge creatieve ondernemers door partner van hun droom te zijn - in het bijzonder met ons label Brabant Ventures. Dat is een prachtige rol in een regio waarin men beseft dat je niet op je lauweren moet rusten. De wilskracht is enorm. De BOM is net als deze ondernemers altijd bezig met het voorbereiden op de economie van morgen.”

Transitie naar duurzame samenleving

Samen met ondernemers bouwt de BOM aan een sterke, duurzame en toekomstig bestendige economie. “We spelen nog scherper in op de maatschappelijke en technologische uitdagingen waar de samenleving voor staat. De transitie naar een duurzamere samenleving is er een van. Met BOM Renewable Energy  treden we op als groeiversneller, bijvoorbeeld door te participeren in Spinderwind, een burgerwindpark dat aan de stadsrand van Tilburg-Noord wordt gebouwd. Het park is van burgers en niet van een energiemaatschappij. Naast kapitaal, zet BOM kennis en kunde in om via dergelijke initiatieven Brabant energieneutraal te maken.”

Internationaal kansen benutten

Waar BOM in 35 jaar altijd mee is doorgegaan, is het aantrekken van buitenlandse bedrijven. Met Foreign Investments profileert de BOM Brabant als een aantrekkelijke vestigingsplaats, in het bijzonder voor bedrijven in de sectoren High-Tech, Life Sciences & Health, Supply Chain, Agrifood, Chemicals en Aerospace. Relatief nieuw is het bevorderen van groei van Brabantse bedrijven door internationaal hun kansen beter te benutten. “Als bedrijven willen groeien, is die buitenlandse markt nodig. Ook daarin werkt de BOM met kennis, kunde en kapitaal (binnen International Trade) als groeiversneller. Samen werken we aan een hele mooie positie van Brabant in Europa.”

Auteur:  Hennie van de Kar

Meer interviews van BOM

“Voor een goed verhaal is in Brabant altijd een luisterend oor”

 

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!