“Commercieel succes en sociale winst gaan hand in hand”

  • Zakelijke dienstverlening

Een nieuwe, professionele wasplaats voor auto’s, gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: bij Toekomst Car Cleaning in Schijndel zijn ze er maar wat trots op. Linda Wittens: “Een mooi nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van ons familiebedrijf.”

“Commercieel succes en sociale winst gaan hand in hand”

1940: in dat jaar begon Frans Wittens, uitgerust met slechts een zinken emmer, een ladder en een startkapitaal van 250 gulden, als glazenwasser. Ruim 75 jaar later is Toekomst Schoonmaakbedrijven uitgegroeid tot een waar begrip in Brabant. De ruim 350 medewerkers van het bedrijf zijn gespecialiseerd in uiteenlopende schoonmaakdisciplines in tal van sectoren.

MVO: belangrijk speerpunt

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is al langer een speerpunt voor Toekomst, vertelt Sales- en Marketingmanager Linda Wittens van het familiebedrijf. “We zijn aangesloten bij AANtWERK, een werkgeversplatform dat inspirerende evenementen en workshops op het gebied van MVO organiseert. Tijdens een van die bijeenkomsten ontstond het idee voor een wasplaats voor auto’s, die gerund zou worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij zijn natuurlijk gespecialiseerd in schoonmaakdiensten, en hier in Schijndel hadden we nog ruimte voor zo’n wasplaats. Zo ontstond het idee voor Toekomst Car Cleaning.”

Gemotiveerde medewerkers

René Wittens, algemeen directeur van Toekomst Schoonmaakbedrijven en bestuurslid van AANtWERK heeft met zijn idee contact gezocht met Jan Simons van sociaal-werkbedrijf WSD uit Boxtel en Sjoerd van het Erve van Weener XL uit ’s-Hertogenbosch. “Het belangrijkst was uiteraard dat we geschikte werknemers zouden vinden voor onze wasplaats”, blikt Wittens terug. “Samen met een consulente van deze SW-bedrijven hebben we uiteindelijk twee gemotiveerde medewerkers gevonden.”

Topkwaliteit

Als opstartproject én om goed zicht te krijgen op de kosten, kreeg Toekomst van WSD en Weener XL de opdracht om hun eigen wagenpark schoon te maken. Wittens: “Hierbij kregen we hulp van René van den Vorstenbosch, eigenaar van het gelijknamige car cleaning-bedrijf in Schijndel. Hij heeft de medewerkers begeleid bij het opzetten van het bedrijf en hen de fijne kneepjes van het schoonmaakvak bijgebracht. Bovendien worden de medewerkers voortdurend gecoacht door een werkcoach. Uiteindelijk kun je als bedrijf alleen maar commercieel succesvol zijn als je topkwaliteit levert, dus voor minder doen we het niet.”

Complete reiniging

De wasplaats ging uiteindelijk begin oktober van start, en met die kwaliteit zit het volgens Wittens wel snor. “De twee medewerkers maken op dit moment zo’n 15 auto’s per week helemaal schoon, van binnen en van buiten. Daarvoor hebben ze onder meer de beschikking over een hogedrukreiniger voor de buitenkant, en over een stoomreiniger voor het schoonmaken van het interieur. Ook kunnen klanten bij ons kleine deukjes en krassen laten wegwerken dankzij de samenwerking met een schadeherstelbedrijf.”

Nieuw hoofdstuk

Ondertussen groeit het aantal auto’s gestaag en ontdekken steeds meer particuliere en zakelijke klanten de wasplaats. Daarmee is het volgens Wittens een mooi voorbeeld van hoe commercieel succes valt te combineren met sociale winst. “Wij zijn in elk geval trots op en blij met dit sociale project. Een mooi nieuw hoofdstuk in de ruim 75-jarige geschiedenis van ons familiebedrijf!”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over TOEKOMST SCHOONMAAKBEDRIJVEN B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!