home » interviews » Bouw »

Constructieve vakkennis inzetten en overbrengen

  • Bouw

Constructeur R. Willems gaf recent nog een gastles aan leerlingen bouwkunde van Scalda Vlissingen, een school voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneducatie (voorheen ROC). Binnen advies- en tekenburo bouwkunde R. Willems is bovendien altijd plaats voor praktikanten van de HTS of MTS. Waarom investeert Willems tijd in het opleiden van toekomstig constructeurs en technisch tekenaars?

Constructieve vakkennis inzetten en overbrengen

Kennis over constructies

“De gastlessen en de ruimte voor praktikanten is deels uit eigen belang” bekent Willems. “Op die manier kun je “de gereedschapskist” van de studenten beter vullen en voorkom je dat ze te weinig van de praktijk weten als ze bij je komen werken of wanneer je anderszins beroepsmatig met ze te maken krijgt.”
Zelf rondde Willems in 1987 zijn HTS Bouwkunde af. Hij startte direct bij het bouwkundig adviesbureau in Vlissingen, waar hij in 1993 mede-eigenaar van werd. In 1997 kwam het bureau volledig onder zijn hoede. R. Willems: “Tevreden ben ik over het feit dat we ondanks de crisis erin zijn geslaagd om nog steeds te bestaan. Dit door een, vanwege onze praktische aanpak, grote schare trouwe opdrachtgevers.”

Advies- en tekenburo bouwkunde R. Willems is gespecialiseerd in staaltekenwerk, bouwkundig ontwerp- en tekenwerk en constructieberekeningen. Vanuit de waarden: veilig, praktisch en betaalbaar, faciliteert het Zeeuwse bureau aannemers, industriële bouwers en (overheids-)instanties. Ook particulieren met bouw- of verbouwplannen weten het bureau te vinden. Net als de studenten van opleidingen bouwkunde op mbo en hbo niveau.

“Constructief weten waar je mee bezig bent!”

Willems: “Het viel mij op dat hoe meer technische hulpmiddelen men tot zijn beschikking heeft, hoe slechter het constructieve inzicht wordt. Daar wil ik wat aan doen. Je hebt inzicht in gedrag van constructies nodig, je moet weten hoe je daarvoor b.v. met een transparantje werkt. Ook als je bezig bent met het berekenen en tekenen van beton- of staal- constructies in een 3D teken- of reken- programma is het van belang om vooral zelf na te blijven denken.”

Zelf schuwt het bureau de techniek overigens niet. “Natuurlijk zijn wij ook in staat om te BIMmen, ofwel met andere partners te modelleren. Dat werkt vooral als je binnen dit Bouwkundig Informatie Model met dezelfde programma´s werkt. Wij hebben gekozen voor REVIT als 3D tekenprogramma en Matrix als rekenpakket. De ideeën achter gemeenschappelijk modelleren zijn goed, maar er moet nog een hoop ontwikkeld worden wil het goed gaan werken.”

Veilige constructies

“Als bureau zoeken wij altijd naar het optimum; een zo licht mogelijk constructie, praktisch goed uitvoerbaar, die de gewenste belastingen kan dragen. Veiligheid en faalkostenbeheersing staan daar bij voorop! Een van de recentste uitdagingen was in opdracht van een Belgische industriële bouwer. We hebben een tent-constructie berekend voor de Russische voetbalclub Lokomotiv Moskou. Die jongens willen in de winter ook trainen, maar dan ligt er ruim een meter sneeuw op het veld. Wij hebben een constructie berekenend en uitgetekend die per vierkante meter ruim 90 kilo sneeuw kan dragen, zónder dat het een kolossale constructie is geworden. De spelers enthousiast, onze klant enthousiast. Dat is meteen het leukste van het werk: dingen bedenken die realiseerbaar zijn binnen de gestelde veiligheidsmarges en daar enthousiaste reacties over ontvangen of een simpel dankjewel.”

Meer informatie over R. WILLEMS, ADVIES EN TEKENBURO BOUWKUNDE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!