home » interviews » Bouw »

De duurzame missie van Leenders Architecten

  • Bouw

Leenders Architecten en Ingenieurs wil mensen beter laten wonen, leven en werken. “Wij doen dit door samen een omgeving te creëren waarin dat optimaal mogelijk is. Door mensen, informatie, techniek en producten te verbinden.”, aldus Hans van den Tillaart, directeur Leenders Architecten en Ingenieurs.

De duurzame missie van Leenders Architecten

De aandacht gaat daarbij het sterkst uit naar de mens zelf, zijn functioneren, comfort en welzijn. Vanuit die focus ontstaat vanzelf het efficiënt functioneren, individueel maar ook in een geheel van een gezin, gemeenschap of bijvoorbeeld bedrijf Een omgeving die zorgt dat mensen goed kunnen functioneren leidt automatisch tot waardecreatie en waardering.  

“Wij zijn er van overtuigd dat je dit met elkaar moet doen met respect en waardering voor elkaars bijdrage; Samenwerking Nieuwe Stijl. Wij  hebben dan ook als lijfspreuk: Creëren door verbinden”

Waarde(ring)

People, Planet, Profit wordt door Leenders vrij vertaald naar: Wij allemaal in onze Wereld willen Waarde(ring) toevoegen. Leenders richt zich daarbij op:

  • Een gezonde omgeving met een prettig woon en werkklimaat zonder uitstoot van ongezonde stoffen en straling.
  • Een ideaal leefklimaat waarin temperatuur, vochtigheid, licht en geluid in balans zijn.
  • Toegepaste materialen die gewogen zijn op hun aanslag op het milieu: Herkomst, energie voor productie en transport, levensduur, onderhoud en de energie die het kost om het product af te voeren en te recyclen. (Nibe scores)

“Energie is overal, benut daarom het overschot optimaal en doe dit met gezond verstand. Maak het eenvoudig (80% van de klimaatkwaliteit wordt door het bouwkundige concept bepaald, dus klimaat moet medebepalend zijn in zonoriëntatie, vormgeving en keuzes voor materialisering. “, aldus Hans van de Tillaart.

Duurzaam door flexibele vorm en functie

Flexibiliteit in vorm en functie geeft mogelijkheden voor duurzaam gebruik. Door een goede scheiding te maken tussen de drager (gebouwstructuur en constructie) en de inbouw van een gebouw, kan de  indeling aangepast worden passen aan de veranderende eisen en wensen in de verloop van de tijd. Een gebouw  kan dan bijvoorbeeld  weer gedemonteerd worden en elders worden hergebruikt, zodat het  op  lange termijn mogelijkheden biedt. Materialen en structuren kunnen duurzaam hergebruikt worden zonder degradatie of omvorming in een recycleproces.

Duurzaam door kwalitatieve vormgeving

Waardering voor een mooie omgeving of gebouw is ook een vorm van duurzaamheid. De waardevermeerdering door vormgeving kan worden uitgedrukt als restwaarde.

Door vormgeving kan de opbrengst vergroot worden, door duurzame keuzes in materialen en meer kunnen de kosten in de gebruiksfase worden verminderd en zal het comfort in de gebouwen  toenemen.

Voorbeeld:
De zonwering bij het gebouw van Vanderlande in Veghel wordt zodanig aangebracht dat het opwarming tegen gaat en dus zorgt dat er binnen minder gekoeld hoeft te worden . Tegelijk is de zonwering het glazenwasbalkon waarbij de glasbewassing per verdieping kan plaatsvinden zonder extra installatie. De lamellen bestaan uit elementen van microbeton lichtgewicht en toch robuust.

Gezond verstand, luisteren naar elkaar en gezamenlijk de opgave aanpakken, dat is een speerpunt van Leenders Architecten. “Onze ontwerpen zijn het resultaat van een uniek ontwerpproces dat gebaseerd is op groei. Van niets naar iets moois groeien.  Elk project verschilt van elkaar en wordt beïnvloed door de deelnemers, hun persoonlijke input de omstandigheden en de locatie. Communicatie met alle belanghebbenden is de voedingsbodem voor alle groeiprocessen. “

Meer informatie over LEENDERS ARCHITECTEN B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!