De hbo-jurist denkt analytisch

  • Onderwijs & Training

Sonja van Deursen werkt zo’n acht jaar als human resources manager bij Bierens Incasso Advocaten en neemt hbo-juristen aan, vaak afkomstig van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys.

De hbo-jurist denkt analytisch

Binnen het advocatenkantoor zijn er sinds vier jaar specifieke functies voor hbo-juristen. ‘Hbo-juristen zijn pragmatisch opgeleid, doordat ze tijdens de opleiding projectmatig werken en in groepjes casussen oplossen. Dat sluit goed aan bij onze werkwijze.’

Binnen Bierens Incasso Advocaten werken vier juristen als incassomedewerker, insolventiemedewerker, medewerker steunvordering en verhaalsmogelijkheden en projectmedewerker detachering. De taken en verantwoordelijkheden binnen deze functies lopen erg uiteen. Belangrijk bij alle functies is dat de hbo-juristen zelfstandig kunnen werken, initiatief tonen en een goed analytisch vermogen hebben. “Ik ben heel tevreden over onze juristen”, zegt Van Deursen.

Studie sluit aan op bedrijfsleven

De lesstof die studenten op de Juridische Hogeschool krijgen, sluit goed aan op het werk in de praktijk volgens Van Deursen. Zo krijgen studenten vakken over aansprakelijkheid, faillissementen en het verbintenissenrecht, vakgebieden die aansluiten bij Bierens Incasso Advocaten. De Juridische Hogeschool onderscheidt zich vooral in het analytisch kunnen denken en formuleren, vindt ze. “Dat komt bij ons advocatenkantoor terug in alle correspondentie die juristen voeren. Wij verwachten wel van hbo-juristen dat ze dat zelfstandig kunnen uitvoeren. Doordat afgestudeerden hoofd en bijzaken goed kunnen onderscheiden, lukt het ze om de juiste woorden op papier te krijgen. Binnen HBO-Rechten wordt daar veel aandacht aan besteed, bijvoorbeeld tijdens stages.”

'Hbo-juristen kunnen hoofd- en bijzaken goed onderscheiden.'

Doorgroeimogelijkheden

Volgens Van Deursen zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden voor hbo-juristen. “Alle functies bij ons advocatenkantoor bieden voldoende uitdaging. Als incassomedewerker kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar incassojurist. Als startend jurist krijg je dan eerst de wat makkelijkere zaken, maar op een gegeven moment  mag je ook dagvaardingsprocedures doen.”

Toekomst in het vak

Van Deursen denkt dat het vak van de hbo-jurist zich in de toekomst alleen maar verder zal ontwikkelen. “Wij zijn als kantoor steeds meer aan het kijken waar de kwaliteiten van mensen liggen. Een van de functies die bij ons daardoor is ontstaan, is de functie medewerker steunvordering en verhaalsmogelijkheden. Deze medewerker gaat kijken wat er nog meer op de tegenpartij te verhalen valt. Met een hbo-studie kun je dus een heel leuke job hebben. De uitdaging ligt bij de werkgevers om te zoeken naar differentiatie in functies.”Meer informatie over Juridische Hogeschool Avans-Fontys:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!