‘De komende jaren willen we verder doorgroeien’

  • Technologie

In de 35 jaar van zijn bestaan groeide RENA Electronica uit tot een wereldwijd gevraagde specialist op het gebied van LED-verlichting en elektronica.

‘De komende jaren willen we verder doorgroeien’

Deze zomer zet het voormalige familiebedrijf uit Zundert het jubileum luister bij met een voor iedereen toegankelijke open dag, vertelt sales- en marketingdirecteur Erwin Dolmans. “We zijn nog altijd sterk verbonden aan deze regio.”

RENA Electronica werd opgericht in 1981. In die beginjaren richtte RENA zich nog vooral op het ontwikkelen en produceren van aansturingen voor licht en geluid, blikt Erwin Dolmans terug. “Dat ging goed; eind jaren tachtig was het bedrijf, dankzij de specialisatie op het snijvlak van elektronica en licht, al aardig gegroeid. Tot in de jaren negentig lag de focus nog vooral op het maken van aansturingen voor machines en apparaten. Zo maakten we de aansturing en verlichting voor de attracties in Speelstad Oranje, een themapark in Drenthe. En nog altijd doen we veel binnen de entertainmentindustrie.”

LED verlichting

Het succes nam niet weg dat de focus binnen het portfolio in de loop der jaren langzaam begon te verschuiven. Dat had vooral te maken met de snelle opkomst van LED-verlichting in de jaren negentig. “Philips ging voortvarend aan de slag met deze nieuwe technologie, maar miste zelf de expertise om de LED-chips te plaatsen. Uiteindelijk kwamen ze uit bij RENA, en zijn we jarenlang toeleverancier van Philips geweest. LED en elektronica bleken heel goed bij elkaar te passen, en dankzij onze groeiende expertise op dit vlak werd onze reikwijdte ook steeds internationaler.”

Voortdurende groei

Anno 2016 is RENA uitgegroeid tot een internationale speler op het snijvlak van LED-verlichting en elektronica. Dolmans: “Driekwart van onze productie is bestemd voor de export naar andere Europese landen, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Ook is het aantal medewerkers in die 35 jaar sterk gegroeid; van een kleine 15 à 20 mensen in de beginjaren, groeiden we door tot zo’n vijftig mensen eind jaren 90. En inmiddels gaan we richting de honderd man. De nieuwe eigenaar van het bedrijf heeft  flinke ambities en wil graag verder groeien. Zo hebben we recent geïnvesteerd in een nieuwe hightech productielijn, die het mogelijk maakt om een kleinere generatie componenten zeer nauwkeurig op printplaten te plaatsen. Deze 15 meter lange smart factory, die we eind juni in gebruik hopen te nemen, is uniek in Nederland en misschien wel in Europa.”

Eén locatie

De organische groei van het bedrijf heeft ertoe geleid dat RENA nu nog verspreid is over 5 gebouwen op 2 locaties. Dat gaat in de toekomst waarschijnlijk veranderen. “Graag willen we toe naar één locatie, simpelweg omdat het een stuk efficiënter is. Bovendien willen we ons vestigen op een plek waar we de komende jaren nog verder kunnen doorgroeien. De focus blijft daarbij sowieso liggen op de regio Zundert, we zijn echt een bedrijf uit de regio, en dat blijft zo. We zijn er niet voor niets trots op dat we er nog altijd in slagen om vanuit Zundert te blijven ontwikkelen en produceren voor klanten over de hele wereld.”

Open huis

Eind juni zet RENA het 35-jarig jubileum luister bij met allerhande activiteiten. “Op vrijdag de 24e is er ’s middags eerst een open dag voor onze zakelijke relaties, ’s avonds gevolgd door een groot feest voor alle medewerkers. Op zaterdag houden we vervolgens open huis voor alle overige geïnteresseerden. Dus altijd al eens willen weten wat RENA nou precies doet? Kom dan vooral langs, we leiden iedereen graag rond!”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over RENA ELECTRONICA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!