"De patiostal is de Formule 1 in de pluimveesector"

  • Agrofood & Biobased

Het meest efficiënte systeem. En de patiostal is het meest duurzame systeem voor de pluimveesector. Dat is de ervaring van Bram Bevelander van het pluimveebedrijf Bitterhoek VOF in het Zeeuwse Sint-Annaland. “De patiostal van de Vencomatic Group is de Formule I in de pluimveesector.”

"De patiostal is de Formule 1 in de pluimveesector"

Toen Bram en Corina Bevelander in 1998 met hun pluimveebedrijf startten, was dat met een grondstal. Heel traditioneel dus. Dat veranderde zes jaar later toen ze hun akkerbouwbedrijf afstootten en alle kaarten op het pluimvee zetten. “24.000 kuikens was te weinig, we moesten uit gaan breiden. Toen zijn we, samen met onze zoon Martijn en zijn vriendin Carolien, gaan bekijken wat er allemaal op de markt was om de zaak te moderniseren.”

Ei tot slachtkuiken: één locatie

Bevelander kwam terecht op Het Spelderholt in Lelystad, waar Vencomatic Group op dat moment een proef deed met een nieuw soort vleeskuikenstal. Daar maakte hij kennis met een prototype van de patiostal. “Het interessante van de patiostal was dat het hele systeem van ei tot slachtkuiken zich op één locatie afspeelde. De eieren komen uit, de kuikens kunnen meteen gaan eten en drinken. Daarin zat qua efficiëntie en duurzaamheid de grote winst.”

Diervriendelijker

Hij kwam in contact met Cor van der Ven, de oprichter van Vencomatic Group. “Goede gesprekken mee gevoerd, nog een paar keer naar de patiostal gaan kijken. We werden steeds enthousiaster. Met de kuikens wordt veel diervriendelijker omgegaan. In het systeem met de grondstal is dat niet zo. Kuikens worden aangevoerd, hebben te maken met weersinvloeden. Daar kunnen ze ziek van worden. Dus heb je meer antibiotica nodig. De uitval wordt groter, de kosten lopen op.”

Familie Bevelander - klant van Vencomatic Group

Foto: familie Bevelander

Sporadisch gebruik van antibiotica

Antibiotica wordt op Bitterhoek nog maar sporadisch gebruikt. “Dat komt doordat de kuikens een perfecte start maken. Na de geboorte kunnen ze meteen eten en drinken. In de broederij kan dat niet. De kuikens die als eerste in de broedmachine uit het ei kruipen, moeten drie dagen wachten op voedsel en water. Bovendien wordt ermee gesleept, dat gaat ten koste van hun gezondheid. Ik zeg altijd: ‘Als een kind het eerste jaar in goede gezondheid doorkomt, heeft-ie daar meestal de rest van zijn leven profijt van. Datzelfde geldt voor de kuiken, de eerste drie dagen zijn cruciaal.”

Niet meer werken in mest en stof

De plannen van Bevelander voor meer kuikens zijn werkelijkheid geworden. Drie kilometer verderop in Sint-Annaland is een grote patiostal verrezen. Daarin zijn sinds 22 april 150.000 kuikens gehuisvest - acht keer meer dan elf jaar geleden. Dat zorgt voor een grotere verantwoordelijkheid. “Zo voelt dat helemaal niet, dankzij de patiostal. Die is zo diervriendelijk, de kuikens doen het erg goed. Daar geniet je van, dat werkt het ook veel fijner. Ook voor onszelf is het werk prettiger geworden. We hoeven niet meer door de stallen te lopen. We staan niet meer tussen mest en stof. Dat geldt ook voor het vervoer van het pluimvee naar de slachterij. Daarvoor heeft Vencomatic Group een geautomatiseerd vangsysteem ontwikkeld.

Innovatief

Bram Bevelander is dus blij met de patiostal. “En pluimveehouders moeten blij zijn met Vencomatic Group. Door het innovatief karakter van dit bedrijf kan de pluimveesector in Nederland concurreren met de rest van de wereld.”  

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over VENCOMATIC GROUP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!