‘De war for talent is weer losgebarsten’

  • Arbeidsmarkt

Het kan voor MKB-bedrijven lonen om de werving en selectie van young professionals uit te besteden aan een gespecialiseerd bureau. Zéker nu kandidaten op de arbeidsmarkt aan zet zijn, constateert business director Bouke van Lotringen van recruiter Hays.

‘De war for talent is weer losgebarsten’

Foto: Bouke van Lotringen, business director Hays

De war for talent woedt als nooit tevoren; in veel branches vechten bedrijven en organisaties om goed gekwalificeerde medewerkers. Volgens Bouke van Lotringen zijn kandidaten in de huidige markt aan zet. “Je merkt aan alles dat talent weer schaarser wordt; bedrijven hebben het niet meer voor het uitkiezen. Het is dus belangrijk dat je de juiste keuze maakt.”

Soft skills 

Niet voor niets letten bedrijven steeds meer op zogenoemde soft skills, constateert Van Lotringen. “Een kandidaat mag dan wel de technische vaardigheden bezitten, maar bij een succesvolle functievervulling komt tegenwoordig meer kijken. Neem een IT’er: die kan nog zo goed zijn in technisch opzicht, als hij niet sociaal vaardig is en in ‘gewonemensentaal’ kan communiceren en informatie kan overbrengen, wordt het geen succes. Goede adviesvaardigheden zijn kortom erg belangrijk, en zo zijn er tal van soft skills die steeds meer aan gewicht winnen.”

Assessment 

Juist een gespecialiseerde recruiter kan helpen om een goede kandidaat met de juiste competentiemix te vinden. Van Lotringen: “Als recruiter beschikken we over een uitgebreid netwerk van young professionals en zijn we uitstekend op de hoogte van wat er speelt. Ook verzorgen wij assessmenttrajecten in alle soorten en maten. Op die manier heb je als organisatie meer zekerheid dat je kandidaten binnenhaalt die én beschikken over de juiste vaardigheden én passen binnen de bedrijfscultuur.” Zo’n assessmenttraject kan volgens Van Lotringen allerlei vormen aannemen: “Van een uitgebreid psychologisch onderzoek tot lichtere testen die we verweven in het werving- en selectietraject.”

Groeipotentieel

Hays richt zich overigens niet alleen op het werving- en selectietraject, maar op de hele life cycle van een medewerker, schetst Van Lotringen. “Zo kijken we ook naar het groeipotentieel; veelbelovende kandidaten die bepaalde skills nog missen, kunnen altijd een aanvullend ontwikkelingstraject doorlopen. Daarbij kun je dan bijvoorbeeld denken aan gerichte workshops en trainingen en aan intensieve begeleiding.” Hays kan aan het begin van een dienstverband ook adviseren over zaken als beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden, vervolgt Van Lotringen. “Te veel bedrijven wachten te lang met het scheppen van duidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden. Dat leidt er soms toe dat de beste kandidaat alsnog afhaakt, en dat is natuurlijk zonde. Tegelijkertijd kan Hays ook aan het einde van een dienstverband een rol spelen. Zo begeleiden we kandidaten desgewenst van werk naar werk, in een uitgebreid, op maat gemaakt outplacementtraject.”

Waarde toevoegen 

Zeker grotere bedrijven en organisaties hebben vaak zelf een of meerdere recruiters in dienst. Van Lotringen: “Zij schakelen een partij als Hays dan in voor de moeilijk vervulbare vacatures; iets waar we hen uiteraard graag in ondersteunen.” Maar vooral voor het MKB kan Hays vanuit zijn specifieke expertise veel waarde toevoegen, denkt Van Lotringen. “Áls MKB’ers al een eigen recruiter in dienst hebben, is het voor hem of haar vaak lastig om de ontwikkelingen in alle vakgebieden bij te houden. Een functie die dicht tegen het primaire proces aanligt: dat lukt nog wel. Maar als het gaat om specialistische functies, bijvoorbeeld op het gebied van IT of sales, wordt het vaak al moeilijker om als recruiter de juiste kandidaat te vinden. Juist in dit soort gevallen kunnen wij, vanuit onze expertise en ons netwerk in tal van sectoren, meerwaarde bieden.”

Topkandidaten

Van Lotringen benadrukt het nog maar eens: zeker in deze tijden van toenemende schaarste kan het lonen om de werving en selectie en verdere begeleiding uit te besteden. “De war on talent vraagt om specifieke expertise in de strijd om de béste kandidaten. Wij staan MKB’ers daarin graag terzijde.”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over HAYS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!