Dinalog ondersteunt MKB bij samenwerking en innovatie

  • Logistiek & Vervoer

Startende en gevestigde ondernemers in het MKB zijn gewend om zélf het wiel uit te vinden. Wie over zijn schaduw heen durft te stappen, krijgt er als ondernemer veel voor terug.

Dinalog ondersteunt MKB bij samenwerking en innovatie

Door samen te werken op het gebied van logistiek, vallen tastbare resultaten te boeken. Dat is de overtuiging van Coen de Lange, programmamanager MKB bij Dinalog. Dinalog stimuleert innovatie in logistiek en samenwerking in de keten (supply chain management).

Samenwerking ís innovatie

Steeds meer vervoerders en verladers zoals retailers zien in dat samenwerking dé manier is om te vernieuwen en daarmee als bedrijf te overleven. Omdat het lef vraagt om je als ondernemer open te stellen voor concullega´s, organiseert Dinalog kennisdeelbijeenkomsten waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en zich met elkaar kunnen verbinden. “Samenwerking ís innovatie” stelt Coen de Lange. “Als je elkaar iets gunt, dan krijg je iets beters terug.”

Succesvolle voorbeelden van open systeem

Goed voorbeeld doet volgen! In Noordoost Brabant begeleidt Dinalog enkele herenmodezaken op het gebied van hun lokale winkelvoorraad. Coen de Lange: “Deze ondernemers geven elkaar een inkijkje in hun voorraad en wisselen voorraad uit. Dat vraagt moed.Coen de Lange Maar als je daardoor beter je eigen voorraad kunt plannen en minder uitverkoop hoeft te houden, dan wordt het interessant. Het delen of uitwisselen van voorraad maakt je assortiment groter, je kunt dat ook aanbieden via je eigen website. Dan concurreer je met webshops elders in het land. Als lokale retailer kun je bijvoorbeeld beloven dat je nog dezelfde dag levert in je eigen regio. Dat vergt dat je met – concurrerende – detaillisten rond de tafel durft te gaan zitten om samen na te denken over oplossingen voor vraagstukken waar elke ondernemer afzonderlijk geen antwoord op heeft.”

Op het gebied van binnenstedelijke distributie wil Dinalog samen met ondernemers en gemeenten in 2015 een doorbraak bereiken. De vernieuwing – het slimmer doen van de dingen - begint vaak met het koppelen van (ICT)systemen zodat je een beter inzicht krijgt in je hele supply chain.

Ook een groep boomkwekers in Noordoost Brabant zag in dat hun afnemers zoals tuincentra steeds minder exemplaren van een gewas bestelden. Dat maakte het vervoer van elke afzonderlijke bestelling relatief duur. In Central Point bundelen deze boomkwekers hun bestellingen en vervoeren hun orders voortaan gezamenlijk. Een initiatief dat Dinalog heeft begeleid, net als de uitbouw van de Brabant Intermodal, een samenwerking tussen de terminals in Veghel, Oosterhout en Tilburg.

Verbinding

Veel ondernemers hebben moeite om afscheid te nemen van hun traditionele manier van werken. Maar als je merkt dat  je door samenwerking je kunt concentreren op de dingen waar je écht goed in bent dan krijg je vleugels. Daarom besteedt Dinalog veel aandacht aan ontmoeting en verbinding; je moet elkaar immers kennen om elkaar iets te gunnen. Coen de Lange: “Wij helpen bij deze vernieuwingen in alle branches met inzet van alle vervoerswijzen, zowel nationaal als internationaal.”

Contact met Dinalog

Bent u een startende of gevestigde ondernemer in het MKB? Wilt u best samenwerken met andere bedrijven op het gebied van vervoer en bijvoorbeeld retourlogistiek, maar weet u niet zo goed hoe, neem contact op met Dinalog en vraag naar Coen de Lange. T. : 076 5315300 of E.: delange@dinalog.nl.

Auteur: Hennie van de Kar

Meer informatie over TKI Dinalog:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!