Directeur Helix: ‘De wind staat nu onze kant op’

  • Onderwijs & Training

Helix Training & Consult heeft een nieuwe directeur: Roberto Akkermans. Hij zet in op maatwerk. “Je moet af van de houding ‘wij weten wat de klant wil’.”

Directeur Helix: ‘De wind staat nu onze kant op’

Roberto Akkermans heeft alle reden om opgetogen te zijn. Dit interview vindt plaats daags nadat zijn club Feyenoord de KNVB-beker heeft binnengehaald. “Nu kunnen we er weer acht jaar tegen”, lacht hij. Maar vooral is hij sinds een paar weken directeur van Helix Training & Consult, ‘een heel mooi bedrijf, en een hele mooie club mensen’.

Helix verzorgt opleidingen en trainingen voor bedrijven, instellingen, overheden en particulieren, onder andere op het gebied van techniek, administratie, talen en veiligheid. Voor de 47-jarige Akkermans is het een echte overstap. Hij werkte tot voor kort als managing director Benelux voor een multinational, een onderhoudsbedrijf dat actief is in de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Waar zet u op in als directeur?

“Helix is nu sinds vijf jaar een zelfstandig onderdeel binnen Scalda, de vroegere ROC’s Zeeland en Westerschelde. We moeten leren onze eigen broek op te houden. De fase van ontwikkeling is voorbij, nu is het tijd voor een tweede stap. We hebben goede producten, we moeten die alleen nog wat beter in de markt zetten. Dat is de uitdaging die ik meteen zag in deze functie.”

En, gaat dat lukken?

“Na een periode met kleinere stappen, hebben we nu ook het geluk dat de wind onze kant opdraait. Er zijn een aantal hele mooie grote projecten. We hebben een module ontwikkeld waarmee instructeurs op zwemscholen op een hele simpele manier op het bad met een tablet de vorderingen van leerlingen kunnen bijhouden. Die is heel goed ontvangen.”

“Ik verwacht ook heel veel van COLREGS, een programma waarmee studenten van maritieme opleidingen alle regels die op zee gelden kunnen leren. Zoiets bestond nog niet. Wij hebben dat ontwikkeld samen met Maritiem en Logistiek College de Ruyter. De Nederlandse versie is een groot succes, we hebben die laten vertalen in het Engels voor de internationale markt. Die versie lanceren we in de komende weken.”

“Met een ministerie in Kenia zijn we in gesprek over het opzetten van een e-learningplatform, een kwaliteitsstructuur en een lokaal train-de-trainerprogramma, een project dat ondersteund wordt door de Wereldbank. Ik ben heel positief.”

Wat is de kracht van Helix?

“Helix is naast de standaardcursussen ook heel sterk in maatwerkopleidingen.”

Hoe komt dat?

“We hebben educatief heel veel kennis in huis. Omdat we voortkomen uit Scalda, hebben onze trainers meestal ook voor de klas gestaan. Dat is een grote pre. Ze weten precies hoe je je stof eigen maakt, hoe je de inhoud zo combineert dat hij ook makkelijk is op te nemen.”

Hoe doe je dat, goed maatwerk leveren?

“Je moet af van de houding ‘wij weten wat de klant wil’. Je moet met de klant in gesprek, en dan tot de conclusie komen: ‘dit hebben we, en dit moeten we nog ontwikkelen’. Maatwerk is nu 50 procent van wat we doen, maar dat zou wat mij betreft mogen groeien naar driekwart. Daar zit potentie.”

Wat brengt u mee uit het bedrijfsleven?

“Ik kom van de andere kant van de tafel: de kant van onze klanten. Ik weet als geen ander waar bedrijven tegenaan lopen. Wij waren altijd op zoek naar de juiste technische mensen en de juiste technische opleidingen, die aansloten bij wat wij nodig hadden. Dat is voor veel bedrijven een geweldige uitdaging, op een markt met vooral standaardcursussen. Ik weet dus hoe belangrijk het maatwerk van Helix voor klanten is.”

Auteur: Marten van de Wier

Meer informatie over Helix Training & Consult:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!