Dragon Plastics Rotomoulding wil rotatiegieten bekender maken

  • Industrie

Als enige rotatiegieter deed Dragon Plastics Rotomoulding uit St. Maartensdijk in maart dit jaar mee aan de vakbeurs ESEF, dé vakbeurs voor productontwikkeling en engineering. In 2012 was de rotatiegieter ook al deelnemer aan deze tweejaarlijkse ESEF in de Jaarbeurs in Utrecht.

Dragon Plastics Rotomoulding wil rotatiegieten bekender maken

Bekendheid rotatiegieten vergroten

ESEF is de belangrijkste beurs in de Benelux op het gebied van productontwikkeling en engineering. De beurs trok in vier dagen tijd  bijna 26.000 bezoekers, voornamelijk inkopers, product developers en engineers. Van de ruim 400 exposanten was Dragon de enige rotatiegieter. Je zou kunnen zeggen ‘’een vreemde eend in de bijt’’; dat heeft zo zijn voordelen, vindt Danny Vroegop van Dragon Plastics.

Danny Vroegop: “Deelname aan de ESEF is voor ons een manier om rotatiegieten meer bekendheid te geven. Dat blijkt nog steeds nodig te zijn, ondanks dat rotatiegieten een al lang bestaand proces is waarmee  holle kunststof eindproducten of halffabricaten gemaakt worden. We wilden tijdens de ESEF engineers en inkopers op een nieuw denkspoor brengen en overtuigen dat kunststof een volwaardig alternatief kan zijn voor bijvoorbeeld metaal.”

Hoe verloopt het productieproces van rotatiegieten?

“We werken vaak met een aluminium matrijs die gevuld wordt met kunststofpoeder zoals PE of PP. De gevulde mal wordt al draaiend om zijn as in de oven gezet. Daar gaat het poeder bij een hoge temperatuur als het ware verkleven aan de wand. Na in de oven te zijn geweest komt de matrijs in het  koelgedeelte, daarna wordt het product uit de matrijs gelost. Op de beurs hadden we aansprekende eindproducten bij ons zoals de ANWB fietspaddenstoel. Dat praat makkelijk, want die kent iedereen. Mensen konden op de beurs zelf ervaren wat de productvoordelen van rotatiegieten zijn.”

Wil je enkele productvoordelen van rotatiegieten noemen?

“De eindproducten, of halffabricaten, zijn na het rotatiegietproces spanningsvrij en slagvast. De recyclebaarheid van PE is een belangrijke eigenschap voor producenten die duurzaam willen produceren. Toepassing  van PU of PE-schuim brengt extra voordelen met zich mee waaronder isolatie en versteviging . Op de ESEF konden bezoekers zien dat rotatiegieten geschikt is voor productie in heel veel kleuren, vormen en afmetingen.”

Geslaagd?

“Deze beursdeelname draagt zeker bij aan vergroting van de bekendheid  van het rotatiegieten. Bij series tot 10.000 stuks is rotatiegieten een volwaardig alternatief voor spuitgieten, waar veel duurdere matrijzen voor nodig zijn. Als we via onze deelname aan de ESEF hebben bereikt dat engineers bij het ontwerpen van nieuwe producten en toepassingen rotatiegieten overwegen, dan is het de investering meer dan  waard geweest. Het goede nieuws is dat we na de beursdeelname al verschillende samples naar potentiële klanten hebben kunnen opsturen en offertes hebben uitgewerkt.”

Dragon Plastics Rotomoulding

Dragon Plastics Rotomoulding heeft bijna dertig jaar ervaring met rotatiegieten. Het bedrijf in rotatiegieten is actief voor steeds meer markten, zoals de retail, agricultuur, design & meubelindustrie. Bekijk het complete bedrijfsprofiel van Dragon Plastics.

Hennie van de Kar – Vervooren (1970) is tekstschrijver in Breda. Zij schrijft sinds 2001 teksten in opdracht, onder andere voor RegioinBedrijf.

Meer informatie over DRAGON PLASTICS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!