“Duurzaamheid gaat vooral om bewustwording”

  • Toerisme & Recreatie

Duurzaam denken. Duurzaam ondernemen. Binnen conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven is het de normaalste zaak van de wereld, vertelt Green Key Coördinator George Stander. “We dragen ons steentje bij.”

“Duurzaamheid gaat vooral om bewustwording”

Water dat precies voldoende uit de kraan loopt. Afvalscheiding, led-verlichting en een menu dat de nadruk legt op biologische producten. Bezoek conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven en u merkt gelijk dat duurzaamheid er een belangrijke rol speelt. Niet omdat het conferentiecentrum nu zo nodig mee wil gaan in de hype die duurzaamheid volgens sommigen zou zijn. Integendeel, stelt George Stander. “We zien het als onze morele verplichting om zo duurzaam mogelijk te zijn.”

Green Key certificaat

Stander is Green Key Coördinator van Bovendonk. Een veelzijdige functie, waarmee hij uitvoering geeft aan het gouden Green Key certificaat waarover het conferentiecentrum beschikt. Een functie die ook bijdraagt aan het continue proces voor duurzame verbeteringen. “We blijven leren en zoeken voortdurend naar innovaties.”

De gemiddelde ondernemer kan niet meer om duurzaamheid heen, weet Stander. Het is een besef dat ook leeft bij andere Brabantse conferentiecentra, die binnen Brabant Conferentieland samen vormgeven aan hun kwaliteitscriteria. “Dat levert een mooie kruisbestuiving op”, vertelt Stander. “We leggen de lat hoog en houden elkaar scherp.”

Afval scheiden

Stander werkt inmiddels 16 jaar bij Bovendonk, dat vooral de afgelopen 5, 6 jaar zoveel ruimte geeft aan duurzaamheid. Zoals Stander dat ook thuis doet. “Afval scheiden, zuinig omgaan met energie en water; ik vind het de normaalste zaak van de wereld.” Of dat ook geldt voor andere medewerkers van Bovendonk, kan Stander zo niet zeggen. “Al kent iedereen onze duurzaamheidscriteria, die we vanaf de eerste werkdag kenbaar maken en ook continu op peil te houden.

Meer dan zuinig

Samen laten de medewerkers van Bovendonk zien dat ze willen meedenken én -helpen aan een duurzamere wereld. “Iets wat volgens mij verder gaat dan alleen een zuinig gebruik van onze bronnen”, vertelt Stander. “Duurzaamheid gaat vooral om bewustwording. Om de wil om te laten zien dat je écht je steentje wilt bijdragen.”

Positieve reacties

Wie Conferentiecentrum Bovendonk bezoekt, krijgt na afloop de vraag om een enquête in te vullen. Ook daarin komt duurzaamheid aan bod. Stander: “Vrijwel alle reacties van onze gasten zijn positief. Zij waarderen dat wij zo bewust met duurzaamheid bezig zijn. Wij doen er dan ook alles aan om hun verblijf tot een succes te maken en wel op een duurzame en verantwoorde manier. We willen laten zien dat er altijd passende alternatieven mogelijk zijn. Besparing hoeft geen beperking te zijn. Nogmaals, duurzaam denken en handelen is voor ons heel normaal.

Ons doel is om in deze consumptie maatschappij,  te laten zien dat duurzaam ondernemen geen geld hoeft te kosten, maar geld kan opleveren. Inspireren van collega ondernemers om duurzaam te ondernemen is dus gelukkig steeds minder nodig.

Maar bovenal blikken we naar te toekomst want ook al klinkt het cliché, we hebben tenslotte maar 1 wereld..”

Meer informatie over BOVENDONK, CONFERENTIECENTRUM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!