‘E-fulfilment maakt stormachtige groei door’

  • Logistiek & Vervoer

De markt voor e-fulfilment (de volledige logistieke afhandeling van online aankopen) groeit flink. Penske Logistics speelt daarop in door een van zijn warehouses in Roosendaal vergaand te upgraden. Wij gingen in gesprek met Jan Luijten, region manager bij Penske Logistics.

‘E-fulfilment maakt stormachtige groei door’

Het van oorsprong Amerikaanse Penske Logistics heeft zijn Europese hoofdkantoor in Roosendaal. De voornaamste services zijn Transportmanagement (het organiseren en coördineren van de gehele logistieke keten over land, zee en in de lucht), Forwarding en warehousing in combinatie met in-house logistics.

Ketenregisseur

De laatste jaren is Penske van een traditionele logistiek dienstverlener uitgegroeid tot een volwaardige 4PL-dienstverlener, schetst Region Manager Jan Luijten. “4PL is een term uit de logistiek die aangeeft dat we een volwaardige ketenregisseur zijn: we ontzorgen onze klant volledig op logistiek en transportgebied. Onze hele organisatie is daarop aangepast. Daarnaast kenmerkt onze organisatie zich door een hoge mate van flexibiliteit. Dat zie je terug in de magazijnconfiguratie en in het warehouse management systeem, de software die alles aanstuurt wat in het warehouse gebeurd. De volgende stap die we genomen hebben is dat we ons verder specialiseren in e-fulfilment: het na de online aankoop door een klant volledig verzorgen van de logistieke afhandeling. Het juiste product zo snel mogelijk op de juiste plek krijgen: daar draait het om.”

Snelgroeiende markt

E-fulfilment is een relatief nieuw product in een snelgroeiende markt. Neem nou een van onze Amerikaanse klanten die de afgelopen jaren redelijk onstuimig is gegroeid, schetst Luijten. “In die zin hebben we al behoorlijk wat ervaring met e-fulfilment opgedaan. Het is echt een heel andere tak van sport in vergelijking met traditionele logistiek: het tempo ligt hoger, de volumes zijn groter, en waar je in ‘normale’ logistiek vooral te maken hebt met pallet goederenbewegingen, gaat het hier vaak om individuele pakketten. Dat vraagt om enorm veel flexibiliteit en een hoge mate van automatisering. We hebben dan ook interne specialisten voor de logistieke en IT aansturing, zowel in Roosendaal als in Amerika. Daar hebben ze al veel ervaring met e-fulfilment opgebouwd. Mede dankzij die kennis en ervaring kunnen we enorm snel schakelen en implementeren. Dit is enorm belangrijk, zeker in e-fulfilment, waar elke klantvraag weer helemaal anders is.”

Upgrade

De fysieke locaties van Penske in thuisbasis Roosendaal (waar het bedrijf beschikt over in totaal 45.000 vierkante meter aan opslagruimte) kunnen niet achterblijven bij die toenemende vraag naar flexibiliteit en snelheid. Momenteel werkt Penske daarom aan een grootscheepse upgrade van één van zijn Roosendaalse warehouses, met een omvang van 10.000 vierkante meter. “Het uit de jaren zestig stammende pand wordt momenteel volledig gemoderniseerd om het geschikt te maken voor e-fulfilment. Belangrijkste wijziging is dat de indeling van het pand een stuk flexibeler wordt: we kunnen de indeling van de ruimte straks heel snel aanpassen, al naar gelang de specifieke behoeftes van de klant. De bedoeling is dat het gemoderniseerde pand eind april opgeleverd wordt.”

Strategische ligging

Logistiek is een markt die snel groeit in de regio Roosendaal. Zo opende modeketen Primark onlangs nog een nieuw distributiecentrum in de West-Brabantse plaats en heeft ook Lidl haar E-fulfilment activiteiten hierheen gehaald. De populariteit van Roosendaal is niet verwonderlijk, denkt Luijten. “Strategisch gelegen tussen de grote havens van Antwerpen en Rotterdam, en te midden van een netwerk van snelwegen en (inter-)nationale pakketpost distributie centra, is Roosendaal een ideale locatie voor een logistiek dienstverlener als Penske. Ook een grote internationale luchthaven als Schiphol – waar we beschikken over een eigen kantoor – ligt binnen bereik. Al met al zijn alle factoren aanwezig om onze klanten snel en goed te kunnen bedienen, en te komen tot hoogwaardige oplossingen op het gebied van zowel traditionele logistiek als e-fulfilment.”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over PENSKE LOGISTICS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!