Een kijkje op de werkvloer van Firma Klouwers

  • Logistiek & Vervoer

Bulkcontainers, silo’s, heftrucks, vrachtwagens die aan- en afrijden. Het is dagelijkse kost bij Firma Klouwers in Terneuzen. De expert in ompakwerkzaamheden biedt uitkomst voor klanten met specifieke verpakkingseisen. Uiteenlopend van big bags en zakgoed tot aan bulk.

Een kijkje op de werkvloer van Firma Klouwers

Ompakwerkzaamheden uitbesteden

Producenten en transporteurs van grondstoffen worden regelmatig geconfronteerd met specifieke verpakkingseisen. Waar de ene klant zijn goederen het liefst aangevoerd krijgt in big-bags heeft een ander weer de voorkeur voor bulk. Maar is dat een probleem?

Niet als het aan Firma Klouwers ligt. Zij ontzorgt klanten bij het ompakken en verbulken van grondstoffen en verzorgt daarbij desgewenst ook voorraadbeheer, administratie en controle. Tal van klanten maken gebruik van haar dienstverlening om aan deze uiteenlopende wensen ten aanzien van verpakkingen tegemoet te komen.

Echte aanpakkers

Firma Klouwers is een klein familiebedrijf met vijf mensen in vaste dienst. Jan en Eugene Kruijsse staan aan het hoofd en ook de rest van de familie vervult een prominente rol. Een directiefunctie is bij Firma Klouwers niet hetzelfde als een kantoorbaan. Iedereen steekt er zijn handen uit zijn mouwen en kent de werkvloer. “De ene keer loop ik in pak en de andere keer sta ik een machine schoon te spuiten”, vertelt Jan Kruijsse.

Zonder heftruck geen product

“Wat hier het meest essentiële onderdeel in het verwerkingsproces is?” Kruijsse hoeft niet lang na te denken en antwoordt dan volmondig: “de heftruck! Zonder heftruck staat hier alles stil. Kan je nog zoveel mensen op de werkvloer hebben, dit is echt een essentieel  onderdeel van Firma Klouwers. De machines die de producten verder transporteren (verschillende elevatoren, dinobulkverlader) in de bulkwagens zijn uiteraard ook belangrijk, maar nogmaals, zonder heftruck komt het product niet eens bij deze machines. Ook voor wat betreft aanvoer van producten geldt:  geen heftruck, geen product op de werkvloer.”

Ompakken en verbulken in tal van verpakkingen

Niet alle ompakwerkzaamheden gebeuren machinaal. Er komt wel degelijk nog handwerk voor bij Firma Klouwers. Neem het ompakken van grondstoffen in big bags naar bulk. Nadat de big bags met een heftruck boven de laadinstallatie gehesen zijn, worden deze aan de onderkant geopend. Ook partijen van 25 kg zakken worden in bulk verladen, of bijvoorbeeld omgepakt in bigbags van 1000 kilo. De geleegde zakken verdwijnen overigens niet op de afvalhoop maar worden door diverse recyclingbedrijven weer tot een nieuw product gevormd, weet Jan Kruijsse.

Duurzame bedrijfsvoering

“Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons. Wij hebben in principe een grote afvalstroom van verpakkingen. Voornamelijk bigbags, papieren zakken en pallets die wij weer aanbieden aan diverse recycling bedrijven. Op deze manier weten wij van ons afval weer een nieuwe grondstof te maken. Verder oriënteren we ons op zonnepanelen. De toekomst ligt toch bij duurzaamheid en Firma Klouwers draagt daar graag haar steentje bij.”

Kwaliteit gegarandeerd

Naast oog voor het milieu onderscheidt Firma Klouwers zich met kwaliteit, nauwkeurigheid en flexibiliteit. “En onze ervaring zorgt ervoor dat we actief meedenken met de klant.” Kruijsse komt met een aantal sprekende voorbeelden: “Als er een  nauwkeurig klusje is, staan wij er zelf met onze neus bovenop, de lijntjes zijn kort. Vaak laten klanten werkzaamheden door ons verrichten onder het motto: ‘ik laat deze klus liever door jullie doen, dan weet ik zeker dat ik kwaliteit kan verwachten’. Het vertrouwen is groot zeg maar.”

Flexibiliteit

“Zo kan het wel eens voorkomen dat bepaalde container- cq bulkladingen echt de volgende dag op plaats van bestemming moeten zijn omdat er bijvoorbeeld anders een fabriek zonder product valt. Er is hier dus geen 8 tot 5 mentaliteit, indien nodig wordt er vroeg begonnen dan wel tot laat doorgewerkt.

Oplossing snel paraat

“Wat betreft meedenken met de klant; omdat wij al veel verschillende soorten  ompakklussen hebben gedaan, is er de nodige kennis ontstaan. De klant kan zo een probleem op tafel leggen waarna wij eigenlijk al vrij snel een idee hebben hoe dit probleem te tackelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leveringen die in bigbags aangeleverd moesten worden terwijl er een bulkwagen voor de deur van dat bedrijf staat. Dan moet het dus weer vanuit bulk naar bigbag, en op gewicht natuurlijk. Geen probleem.”

Hetzelfde geldt voor het verladen van een deellading. Dit moet op de juiste manier gebeuren. Kruijsse doceert: “Dan zal er dus een manier moeten komen om ervoor te zorgen dat de vracht niet gaat schuiven tijdens rijden/varen. De klant geeft ons hier het vertrouwen  om het op onze wijze te doen.”

Zaden verwerken in de zomer

Ompakwerkzaamheden en verbulken zijn niet zozeer weersafhankelijk. Wel zijn sommige klussen wat meer seizoensgebonden dan anderen. Firma Klouwers, dat ontstaan is als zaadhandel, verwerkt nog steeds grote ladingen zaden. En dat werk vindt met name plaats in de zomer.

“Tijdens de zomermaanden (juli, augustus) ontvangen wij voor DLF Kapelle (voorheen Innoseeds) graszaad. De boeren in de regio komen met hun graszaad (in kipper of in kisten) naar ons bedrijf waarna het door ons wordt ingenomen. Los gestort graszaad wordt middels een opvoerband in kisten opgevangen om vervolgens na wegen, bemonsteren en eventueel drogen in opslag te gaan tot men dit weer afroept. Tijdens deze maanden hebben wij het dus nog net iets drukker dan normaal.”

Afwegen

Voor de meeste werkzaamheden moet er worden gewogen. Ook dat verzorgt het bedrijf. Firma Klouwers heeft naast diverse kleinere weegapparatuur tevens een zestig tons weegbrug. De geijkte weegbrug wordt behalve door Klouwers ook door vele andere ondernemers gebruikt.

Dedicated machines

Het komt ook voor dat machines of materieel voor één klant wordt gereserveerd.  De zogenaamde ‘dedicated machines’. Firma Klouwers is een GMP+ gecertificeerd bedrijf en werkt veel met grondstoffen voor bijvoorbeeld diervoeders of de chemische industrie. Om vervuiling te voorkomen, eisen sommige klanten dat een machine alleen hun product verwerkt. Zo staat er op het terrein een dedicated silo die speciaal gebouwd is voor een klant met een katalyst product.

Firma Klouwers beschikt tevens over een Dino mobiele bulkverlader die volledig te reinigen is. Deze bulkverlader is daarmee voor meerdere producten inzetbaar. Wat Firma Klouwers betreft zijn de mogelijkheden eindeloos.

Meer informatie over KLOUWERS TERNEUZEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!