Een toekomst buiten het bedrijf door succesvolle outplacement

  • Zakelijke dienstverlening

Het Bedrijfshuis Outplacement begeleidt van ontslag naar ondernemerschap. Wij spraken Frederik Nouwens, bedrijfsadviseur bij Het Bedrijfshuis Outplacement over zijn missie om werknemers te begeleiden naar een bestaan als zelfstandige.

Een toekomst buiten het bedrijf door succesvolle outplacement

Elke HR manager kan zonder moeite een situatie voor de geest halen waarin hij of zij een goede oplossing buiten het bedrijf zocht voor een medewerker. De aanleiding kan verschillen: van overtolligheid en reorganisatie tot een arbeidsconflict en persoonlijke ontwikkeling. Een medewerker kan immers uit het bedrijf zijn gegroeid.

Het Bedrijfshuis Outplacement biedt de werkgever en de betrokken HR managers bij dergelijke cases een uniek en zeer succesvol outplacement traject. Het Bedrijfshuis Outplacement is gespecialiseerd in het begeleiden van werknemers die vanuit een ontslagsituatie een eigen bedrijf willen opstarten. Op basis van het door de werkgever beschikbaar gestelde budget wordt een outplacementtraject op maat samengesteld. Frederik Nouwens is een van de bedrijfsadviseurs van Het Bedrijfshuis Outplacement in Schijndel.

Van loondienst naar zelfstandige

Frederik Nouwens stapte zelf ook over van een baan in loondienst naar het ondernemerschap. Hij weet uit ervaring waar hij het over heeft als hij mensen helpt bij onder andere het schrijven van hun ondernemingsplan of bij acquisitie. “Wij begeleiden specifiek mensen die de overstap willen maken van loondienst naar het zelfstandig ondernemerschap. Via onze tool ‘de loonstrook voor ondernemers’ vertalen we het bekende bruto/netto verhaal van de medewerker in loondienst naar het nog onbekende bruto/netto verhaal als zelfstandig ondernemer. Zo ontstaat snel inzicht in de betekenis van de keuze voor het dagelijks leven om als zelfstandige verder te gaan.”

Proactief meedenken

Volgens Nouwens is het raadzaam om als personeelsmanager of werknemer niet eerst té lang zelf te broeden op oplossingen, die er uiteindelijk niet blijken zijn. “Je kunt afwachten tot het probleem zich vanzelf oplost, wat vaak niet het geval is. Of je kunt wachten tot de medewerker zelf met iets komt, wat meestal ook langer duurt dan goed is voor het bedrijf dat verder wil. Je hebt ook de keuze om in goed overleg met de medewerker mee te denken over zijn of haar toekomst buiten het bedrijf. Als die medewerker ambities heeft om als zelfstandige verder te gaan en daarvoor ook geschikt is, dan helpt Het Bedrijfshuis Outplacement om die stap te maken.”

Begeleiding starters

“Ondernemers begeleiden, is echt onze liefhebberij! Het geeft voldoening deel uit te maken van de beslissingen die een (toekomstig) ondernemer neemt. Zelf geniet ik van de vrijheid, de mogelijkheid om zelf initiatief te nemen en de afwisseling van dit werk. Tegelijkertijd is het ondernemerschap niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Op de weg vol obstakels helpen wij met het vinden van maatwerkoplossingen; de ene keer is dat meegaan naar een acquisitiegesprek, de andere keer is dat hulp bij het maken van calculaties voor een offerte.”

Outplacementbegeleiding

In de jaren dat Nouwens actief is voor Het Bedrijfshuis heeft hij mensen naar verschillende branches mogen begeleiden. “Elk traject heeft zijn charme. Ik vond het een uitdaging om bijvoorbeeld een grondwerker waar binnen een bedrijf geen ruimte meer voor was, te begeleiden naar een bestaan als zelfstandig grondwerker. Hetzelfde werk onder andere omstandigheden! Mensen zijn gewend om hun werk goed te doen, maar hebben vaak geen kaas gegeten van het maken van offertes of het voeren van acquisitiegesprekken. Wij gaan gewoon mee op gesprek! En na een paar keer samen, weet iemand voortaan zelf hoe hij dit het handigste aanvliegt.”

Over de casus waar Nouwens het meest trots op is, hoeft hij niet lang na te denken. “Dat is de begeleiding van een Turkse dame die haar oude werk niet meer kon doen. Ze wilde zo graag voorzien in haar eigen inkomen in plaats van gebruik te blijven maken van een WIA-uitkering (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Met begeleiding van Het Bedrijfshuis is het haar gelukt om franchisenemer te worden van een nieuwe vestiging van een bekende vlaaienketen. Het gaat hartstikke goed en ze is heel gelukkig. Voor mij bewijst dit dat je altijd moet denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Hulp is overal bij mogelijk, maar je moet het wel zelf vragen. Durf te vragen, dan kom je verder!”

Het Bedrijfshuis

Het Bedrijfshuis Outplacement werkt op basis van het budget dat bedrijven beschikbaar stellen voor medewerkers waar binnen de onderneming geen plaats meer voor is. Heeft u zo'n medewerker in dienst en gunt u hem of haar weer een gelukkig bestaan, en daarmee tevens een oplossing voor uw bedrijf? Leg de zaak vrijblijvend voor aan Het Bedrijfshuis Outplacement. Voor de verdere begeleiding na het starten, werkt Het Bedrijfshuis met abonnementen voor bedrijfsadvies, bijvoorbeeld voor het meedenken over nieuwe investeringen, fiscale aspecten of verzekeringen.

Meer informatie over BEDRIJFSHUIS, HET:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!