Eerst de basis, daarna de spurt

  • Agrofood & Biobased

Theo Hoen is sinds april 2014 CEO van de Vencomatic Group uit Eersel. Een uitdagende functie, met innovatie als rode draad. Vooral dat laatste spreekt Hoen enorm aan. “De pluimveesector wil vooruit.”

Eerst de basis, daarna de spurt

De pluimveemarkt is dynamisch. Geen dag is hetzelfde, er gebeurt veel. En dat binnen een sector met weinig bombarie, stelt Theo Hoen. “Samen de schouders eronder, de zaken aanpakken: daar ben ik zelf ook wel van.”

Ruime ervaring

Hoen is inmiddels zo’n 30 jaar actief binnen de pluimveesector. Hij werkte bij producent Marel, waar hij in zijn laatste jaren CEO was van Marel Stork Poultry Processing. Een intern verschil van inzicht leidde ertoe dat Hoen vertrok. En zijn carrière voortzette bij de Vencomatic Group uit Eersel. Sinds april 2014 is hij CEO van het bedrijf dat voorop loopt in innovatieve systemen voor de pluimveesector.

Focus op innovatie

“Ik kende de Vencomatic Group uiteraard al langer”, vertelt Hoen. “Het bedrijf draagt innovatie hoog in het vaandel en maakt er maar liefst 5 procent van de omzet voor vrij. Zo’n omgeving spreekt mij enorm aan. Bovendien hebben oprichters Cor van de Ven en zijn vrouw Han het altijd goed voorgehad met hun personeel. Die lijn zet ik graag voort.”

Familiebedrijf

De Vencomatic Group is van oorsprong een familiebedrijf, wat zorgt voor een speciale band tussen personeel en directie. Maar houdt die banden maar eens intact, wanneer je in een korte tijd een sprong maakt zoals de Vencomatic Group. Het bedrijf groeide in drie jaar van 100 naar bijna 400 medewerkers. “Daardoor is de oorsprong als familiebedrijf wat uit beeld geraakt”, vertelt Hoen. “Ik wil de banden weer aanhalen en veel de werkvloer op. Niet alleen in Eersel, maar ook bij onze andere bedrijven.”

Stabiele basis

Die andere bedrijven zijn naast Vencomatic ook Prinzen en Agro Supply. Samen bieden ze de Vencomatic Group een brede en stabiele basis, in binnen- en buitenland. Toch ziet Hoen nieuwe kansen, vooral als het gaat om het verkoopnetwerk buiten Europa. Daarbij ligt de focus op de Verenigde Staten, nu de afzetmarkt in Rusland lang niet zo stabiel meer is. “De vraag vanuit Rusland loopt sinds de devaluatie van de roebel behoorlijk terug. Daarom zetten we in op een geografisch betere spreiding. We hebben goede producten, die we goed aan de man willen blijven brengen.”

Sector blijft groeien

Hoen verwacht niet dat de Vencomatic Group eenzelfde groei gaat doormaken als de afgelopen jaren. “Laten we eerst de basis verder inrichten. Waarna we weer klaar zijn voor een volgende spurt. Want dat die eraan komt, dat laten de prognoses wel zien. De pluimveeconsumptie blijft groeien. En het is aan ons om daarop in te springen. De pluimveesector wil vooruit.”

Vraag naar technici

Met al die toekomstplannen biedt de Vencomatic Group een uitdagende werkomgeving, benadrukt Hoen. En dan niet in de laatste plaats voor technisch personeel. “We zoeken mensen met een technische achtergrond. Niet zozeer de specialist, maar vooral de generalist. Een brede verantwoordelijkheid voor de technische gang van zaken: die vind je bij de Vencomatic Group.”

 

Auteur Jan Broeks is tekstschrijver in Tilburg. Hij schrijft sinds geruime tijd teksten in opdracht voor onder andere RegioinBedrijf.

Meer informatie over VENCOMATIC GROUP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!