home » interviews » Bouw »

Eerste aanspreekpunt voor alle bouwgerelateerde zaken

  • Bouw

Bouwend Nederland is met ongeveer 4500 aangesloten bouwbedrijven de grootste ondernemersorganisatie in de bouw. Wij spraken met Joost Fijneman, Hoofd advies bij Bouwend Nederland

Eerste aanspreekpunt voor alle bouwgerelateerde zaken

Hoofd Bouwend Nederland Advies Joost Fijneman aan het woord

Naam: Joost Fijneman
Werkt per week: 31 uur
Eerste baan: Bedrijfsjurist Grontmij

Hoe bent u terecht gekomen bij de organisatie?

In 2007, kort na de vestiging van Bouwend Nederland in Zoetermeer, was er plek voor een Adviseur Aanbestedingsrecht. Aangezien het aanbestedingsrecht al jaren mijn bijzondere belangstelling had, maar ik er in mijn toenmalige baan nauwelijks meer mee te maken had, was de keuze snel gemaakt.

Wat is uw rol binnen de organisatie?

Inmiddels ben ik hoofd van de Adviesafdeling van Bouwend Nederland en van de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra. Met een team van 10 mensen beantwoorden we jaarlijks 15.000 vragen van leden en beoordelen we alle 3.000 aanbestedingen van werken die gepubliceerd worden.

Hoe ziet uw loopbaan er tot op heden uit?

Na 8 jaar op diverse functies en locaties bij ingenieursbureau Grontmij gewerkt te hebben, ben ik inmiddels bijna 7 jaar aan de slag bij Bouwend Nederland.

Wat is uw betrokkenheid bij de regio?

Die is beperkt. Ik woon in Utrecht Leidsche Rijn en daar speelt mijn leven buiten werktijd zich voornamelijk af.

Welke boodschap wilt u uw collega ondernemer meegeven?

Voor een ondernemersvereniging als Bouwend Nederland is verwachtingenmanagement van het grootste belang. Sinds onze leden weten dat ze via onze Advies-afdeling kunnen rekenen op een snel en gedegen antwoord, of op een relevante doorverwijzing als we de kennis zelf niet in huis hebben, zijn we hard gegroeid. Door veel leden wordt de mogelijkheid om laagdrempelig advies in te winnen als één van de belangrijkste redenen genoemd om lid te zijn van Bouwend Nederland.

Over Bouwend Nederland

Wat is het doel van jullie organisatie?

Bouwend Nederland Advies wil het eerste aanspreekpunt zijn voor alle leden die een vraag of een probleem hebben.

Wat zijn jullie hoogtepunten sinds het bestaan van de organisatie?

Sinds de oprichting van Bouwend Nederland Advies, nu 6 jaar geleden, hebben we het aantal vragen per jaar zien verdubbelen door het consequent geven van bruikbare adviezen. Ook hebben we een markt voor betaalde dienstverlening aangeboord, onder meer bestaand uit specialistische cursussen en de behandeling van juridische dossiers.

Wat is de toegevoegde waarde van de organisatie voor de sector?

Het bestaan van Bouwend Nederland Advies geeft leden van Bouwend Nederland de mogelijkheid om laagdrempelig alles wat hen bezighoudt voor te leggen aan specialisten bij Bouwend Nederland. Hierdoor kunnen zij hun bedrijfsvoering verbeteren en hebben zij een streepe voor op bedrijven die deze mogelijkheid niet hebben. 

Wat is de grootste uitdaging voor de organisatie?

Het lidmaatschap van Bouwend Nederland kost natuurlijk geld. De grootste uitdaging voor Bouwend Nederland, en dat geldt zeker ook voor Advies, is mo steeds te laten zien welke toegevoegde waarde we bieden voor de contributie die betaald wordt. Zeker als de markt slecht is, wordt het bewijzen van dit bestaansrecht steeds belangrijker.

Waar staat de organisatie over 5 jaar?

Over 5 jaar is Bouwend Nederland Advies een schakel in de bedrijfsvoering van alle leden van Bouwend Nederland, die niet meer is weg te denken.

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Op korte termijn gaan we met name het cursusaanbod verder professionaliseren. Dat betekent dat we de grote hoeveelheid kennis die op onze afdeling en verder binnen Bouwend Nederland beschikbaar is, dichter naar de leden gaan brengen.

Meer informatie over BOUWEND NEDERLAND:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!