EeZZer: Verbindende HR-tool voor ontwikkelgericht beoordelen

  • Arbeidsmarkt

KMWE Group ontwikkelde samen met gespecialiseerde partner De Coachtrain een online HR-tool voor ontwikkelgerichte beoordeling: Eezzer. Na een succesvolle aanloopfase zal het Eindhovense bedrijf EeZZer B.V. de tool verder in de markt zetten en ook voor andere bedrijven beschikbaar stellen.

EeZZer: Verbindende HR-tool voor ontwikkelgericht beoordelen

Als toeleverancier voor de hightech machinebouw en de luchtvaartsector produceert KMWE complexe componenten en mechatronische modules. Dat doet het bedrijf met zo’n 550 hooggekwalificeerde medewerkers in Nederland, Maleisië en India.

Eigen normen

Als HR-manager bij KMWE is Ruth de Beijer mede verantwoordelijk voor het werving- en selectiebeleid van het Eindhovense bedrijf. De manier van beoordelen binnen KMWE heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt, schetst De Beijer. “Toen ik zeven jaar geleden bij KMWE kwam werken, gebruikte het bedrijf nog een klassiek beoordelingssysteem: elke werknemer werd beoordeeld door zijn of haar leidinggevende tijdens de jaarlijkse gesprekkencyclus. Nadeel van deze werkwijze is dat de beoordeling vrij subjectief is: elke leidinggevende hanteert weer zijn eigen normen.”

Objectievere maatstaf

Al snel ontstond dan ook het idee om een meer competentiegerichte evaluatie in het leven te roepen, blikt De Beijer terug. “Door specifieke functieprofielen op te stellen en deze per functie te koppelen aan de vereiste competenties, zou een veel objectievere maatstaf ontstaan voor het beoordelen van een medewerker.”

Meer inzicht

De functieoverzichten werden indertijd in een Excel-sheet gezet. Op zich werkte dat prima, vertelt De Beijer. “Zo’n drie tot vier jaar hebben we met grote tevredenheid op deze manier gewerkt. Je merkte dat het gebruik van functieprofielen veel meer objectieve houvast bood. Voor elke medewerker ontstond op die manier een persoonlijke beoordelingsmatrix. Ook biedt deze competentiegerichte aanpak de individuele medewerker meer inzicht in mogelijke carrièrepaden: een operator die wil doorgroeien naar de functie van programmeur, kan dankzij de functieprofielen precies zien op welke punten hij zichzelf nog moet ontwikkelen wil hij die stap daadwerkelijk kunnen zetten.”

Gebruiksvriendelijker

Tegelijkertijd liep KMWE op een gegeven moment tegen de grenzen van Excel aan, vervolgt De Beijer. “We wilden graag een tool die overzichtelijker en gebruiksvriendelijker is. Ook wilden we graag meer mogelijkheden voor rapportage en monitoring. Ten slotte wilden we de link kunnen leggen tussen de beoordeling van de individuele medewerker en de afdelings- en bedrijfsdoelen.”

Eezzer: handige tool

In samenwerking met De Coachtrain ontwikkelde KMWE daarom Eezzer: een online HR-tool die die functionaliteiten wél allemaal biedt. EeZZer is ontwikkeld vanuit de gedachte om individuele ontwikkeling te koppelen aan de ontwikkeling en koers van de gehele organisatie, de afdelingen en teams. De ontwikkeling nam zo’n anderhalf jaar in beslag, vertelt De Beijer. “We zijn helemaal vanaf nul begonnen. Dat heeft nu geleid tot deze tool, waarmee we inmiddels alweer een maand of vier bij wijze van pilot werken. Naar volle tevredenheid: we hebben nu meer inzicht gekregen in het functioneren van medewerkers en in hun carrièreperspectief.’

Groeiambities

Dat is uiteraard ook in het belang van de medewerker, benadrukt De Beijer. ‘Voor een technisch bedrijf als KMWE is het – net als voor veel andere hightech maakbedrijven – behoorlijk lastig om goed technisch personeel te vinden. De mensen díe we hebben, willen we natuurlijk graag binnenboord houden. Mede dankzij de nieuwe tool kunnen we de groeiambities van elke medewerker eenvoudig koppelen aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.”

Tool aanpassen

Zeker in de regio Eindhoven bevinden zich veel technische maakbedrijven. Ook zij kunnen straks hun voordeel doen met Eezzer, vertelt De Beijer. EeZZer BV gaat deze HR-tool namelijk vanaf nu samen met de Coachtrain in de markt zetten. De tool bevat functieprofielen en bouwstenen voor functieprofielen die ook voor andere technische bedrijven goed toepasbaar zijn. Bedrijven die dat willen, kunnen de tool eenvoudig aanpassen aan hun bedrijfsspecifieke omstandigheden. Op die manier kunnen ook andere bedrijven en organisaties profiteren van onze ervaringen met ontwikkelgericht beoordelen.”

Websites

Voor meer informatie over De Coachtrain bezoekt u de website: www.decoachtrain.nl
Voor meer informatie over Eezzer bezoekt u de website: www.eezzer.com

Meer informatie over KMWE :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!