'Efkes Buurten' bij Gebrema

  • Industrie

We zijn een familiebedrijf en we zijn verbonden met onze omgeving. Waarom laten we dan niet eens uitgebreid zien wie we zijn en wat we doen? Met deze instelling hield het Brabantse Gebrema onlangs twee open dagen. Met succes!

'Efkes Buurten' bij Gebrema

“Nog veel te weinig mensen weten wat er hier eigenlijk achter de voordeur gebeurt”, vindt directeur Hans Bakker van kunststofspuitgietbedrijf Gebrema in Nuenen. “Daarom hebben we die maar eens wagenwijd open gezet.” Op een zaterdag in mei verwelkomt het bedrijf wel tweehonderd man aan vrienden en familie voor een kijkje in de (spuitgiet)keuken. De vrijdagmiddag ervóór komen de collega’s van het bedrijventerrein kennismaken. “Gezellig om even te komen buurten en zo de werkweek af te sluiten.”

Familiegevoel

Bezoekers worden bij binnenkomst meteen in het familiegevoel gedompeld, met een gemoedelijke, informele sfeer, een hartelijk welkom en een kop koffie. De werknemers geven de rondleidingen zelf en tonen de vele stappen in het maakproces. Van de gereedsschaps makerij en de spuitgiethal tot de introductie van de nieuwste machines – alle gordijntjes gaan open. Hans: “We hebben hier geen geheimen en we houden niet van dikdoenerij. Iedereen is welkom, iedereen helpt mee en je mag gewoon je en jij tegen ons zeggen. Dat is de cultuur in Brabant en het is leuk om ook nu weer te zien dat dit gewaardeerd wordt, óók binnen bedrijven.”

Een goed team

De open dag op zaterdag kent voor de liefhebber een sportieve activiteit: een fietstocht rondom Eindhoven. Daarna gaat de barbecue aan. Achter de grill staat nieuwe werknemer Bob Kocken (Sales) en Johnny Willemsen (Planning en Logistiek) . “Om 12 uur gingen de hamburgers en sateetjes erop. Onafgebroken hebben we de gasten voorzien van een lekkere snack.“ Aldus Bob,"Ik weet nu hoe het voelt om een gerookte paling te zijn!”

De medewerkers zijn vandaag gastheer- of vrouw voor hun eigen familie. Hans: “De hele dag lopen er aan één stuk door groepjes door de fabriekshal en krijgen uitleg over wat hier gebeurt. De bezoekers zijn vol lof: ze vinden de rondleiding leuk en zijn enthousiast over de verzorging. Sommigen zijn echt verbaasd over hoe het eruit ziet: ‘Goh, ik wist niet dat het hier zo groot was!’”

Andere veelgehoorde reacties zijn dat men de sfeer zo prettig vindt. Bob: “Het bedrijf wordt niet als massaal gezien, maar is met zijn 18 werknemers juist overzichtelijk. We kennen elkaar allemaal bij naam. Bezoekers geven complimentjes als: ‘Wat een goede samenwerking - wat hebben jullie hier toch een mooi team staan!’

Verbinding

De bedrijven-open-dag wordt afgesloten met een borreltje. Bob: “Dat is natuurlijk ook een mooie netwerkgelegenheid. Je kunt mensen met elkaar verbinden en het levert nieuwe ideeën op: hoe kun je iets voor elkaar betekenen? Als ‘commerciële man’ vind ik het leuk om te zien dat, ondanks dat het niet onze insteek was, we ook wat afspraken hebben kunnen maken en aanvragen hebben gehad. En, wie weet gaan er in de toekomst wel meer ondernemingen een kijkje nemen bij elkaar?” Hans: “Het voelt heel gaaf, ik ben trots op het bedrijf dat ik leid. De borrel was trouwens uiteindelijk tot zes uur bezig, een uur langer dan gepland. Maar da’s echt Brabants he, het loopt altijd uit. Als het gezellig is, weet niemand van ophouden!”

Auteur: Marlies van der Burgh

Meer informatie over GEBREMA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!