“Evenwicht brengen in continue veranderende omgeving”

  • Industrie

Evenwicht vinden en brengen, is een terugkerend onderwerp tijdens het interview met Rinus Kunst, eigenaar van EcoService Europe. In een (agrarische) omgeving die zowel maatschappelijk, wettelijk en technisch continue verandert, is het volgens hem uitdagend om de balans te blijven vinden.

“Evenwicht brengen in continue veranderende omgeving”

EcoService Europe helpt, op een betrokken en deskundige manier, haar klanten daarbij, bijvoorbeeld bij het bereiken van bodemevenwicht.

Ondernemersdrive

Als achtjarige werd Rinus Kunst aan de hand van zijn ouders wegwijs gemaakt in het toenmalige akker- en rundveebedrijf van zijn vader. Rinus Kunst: “Mijn vader was zeer ondernemend. Van hem leerde ik dat je vooruit moet denken. Hij had een enorme drive om te ondernemen.  Als je gaat stilzitten, dan word je ingehaald, zo was zijn redenering.”

Met de aangeboren drive van zijn vader, zette Rinus Kunst in 1984 het bedrijf van zijn vader voort op de bedrijfslocatie aan de Oude Haven in Oostburg. EcoService Europe is actief in de agrarische sector, industriële sector en transportsector met o.a. handel in en transport van alle mogelijke vaste en vloeibare organische producten.

“Net als mijn vader, ben ik steeds bezig om onze vleugels uit te slaan. Vanuit Zeeuws-Vlaanderen zijn we actief in heel Europa.  Met onze container- en tanktransporten (met vervoer van o.a. vaste en vloeibare organische en minerale meststoffen en diverse specifieke producten) gaan we zelfs kriskras door heel West-Europa; van Engeland tot Polen, en van Spanje tot in Zweden.”

“Je kunt pas echt succesvol zijn met de juiste mensen om je heen”

Rinus Kunst tipt in het gesprek de keerzijde aan van de voortdurende wil om te groeien. “Ik werkte veel en hard. Totdat mijn vrouw opperde dat het wellicht beter was om mijn bed naar het kantoor te verplaatsen. Dat is alweer lang geleden, maar ik ben haar nog dankbaar voor die opmerking. Ik greep haar signaal aan om niet meer alles alleen te willen doen. Ik zocht versterking en vond die begin 2000 in de persoon van Wilfried Nielen, mijn huidige compagnon. Wilfried heeft ons bedrijf veel gebracht met zijn specifieke kennis. We vullen elkaar goed aan. Terwijl Wilfried een denker is, ben ik een doener. Ik ben dankbaar en spreek grote waardering uit aan alle medewerkers die de afgelopen decennia  EcoService Europe groot hebben gemaakt. Je kunt namelijk pas echt succesvol zijn met de juiste mensen om je heen. Dat heb ik ervaren toen mijn vrouw in 2010 veel te jong overleed.”

Jaar van de bodem

Rinus Kunst zocht en vond ook na het overlijden van zijn vrouw zowel zakelijk als privé nieuw evenwicht. Samen met alle gemotiveerde medewerkers is EcoService Europe een betrouwbare gesprekspartner voor agrarische ondernemers die beseffen dat ze zorgvuldig met hun bodem moeten omgaan. 2015 is het jaar van de bodem. EcoService Europe speelt daarop in door haar advisering richting o.a. akkerbouwers uit te breiden met een organische stof balans.

Rinus Kunst: “Onze grond is het zwarte goud. We moeten actief iets doen om de bodem in stand te houden bij een steeds hogere belasting. We helpen akkerbouwers en veehouders bij hun mineralenbalans. Ons totale technisch advies wordt steeds belangrijker. Samen met de andere activiteiten die we doen, zoals het loonwerk, transport en teeltadvies, zijn we een totaalspeler, die de mogelijkheden kent van de huidige wetgeving op het vlak van bemesting en de mogelijkheden om de bodem vruchtbaar te houden. Anderen helpen bij het vinden van (bodem)evenwicht. Daar ligt onze focus.”

Gratis bemestingsplan

Herkent u het belang van zorgvuldig omgaan met de bodem? Informeer naar een gratis bemestingsplan van EcoService Europe voor het vinden van bodemevenwicht.”

Auteur: Hennie van de Kar

Meer informatie over ECOSERVICE EUROPE B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!