Fietsen door de Maashorst: eerst kletsen met Walter Pepers

  • Toerisme & Recreatie

De persoonlijke aanpak staat centraal bij De Mastworp Fietsverhuur. Iedere bezoeker krijgt een op maat gemaakte fietsroute mee, met tips van eigenaar Walter Pepers (42).

Fietsen door de Maashorst: eerst kletsen met Walter Pepers

Zijn eigen Maashorst blijft Walter Pepers’ favoriet. Hij is al van jongs af aan verliefd op het natuurgebied bij Uden. “Als ik ergens anders ben, denk ik vaak: ‘Dit is ook wel mooi, maar potverdikkie, wat hebben wij het toch getroffen met de Maashorst’”, zegt de eigenaar van De Mastworp Fietsverhuur.

“We hebben grote heidevlaktes. Als die in bloei staan, komen mensen van heinde en verre om foto’s te maken, vanwege de mooie paarse kleur. We hebben stuifzand, en we hebben een breukrand die echt te zien is in het landschap: dat is uniek in Europa.”

Pepers vertelt er enthousiast over, in zijn mooie fietsverhuur aan de rand van de Maashorst. Aan de muur hangen prachtige foto’s van het gebied, en mooie oude fietsen en bijzondere fietsonderdelen. Pepers houdt van de natuur, hij houdt van fietsen en van het contact met mensen. Of het nu een bedrijfsuitje is, een vriendengroep of een gezin op vakantie. Of het nu 120 mensen zijn, of twee.

Route op maat

Standaard routekaartjes heeft hij niet. “Ik doe een klein gesprekje, vraag welke afstand mensen willen fietsen. Of ze alleen het natuurgebied willen zien, of ook de dorpjes. En dan krijgen ze een op maat gemaakte route.”

“Ik vind het heerlijk als een groep hier helemaal gelukkig terugkomt omdat ze bij de picknicktafel die ik ze had aangeraden een kudde Schotse Hooglanders zijn tegengekomen. Ik heb liever dat ik op een dag veel enthousiaste reacties heb gehoord, dan dat ik op een dag veel geld heb verdiend”, zegt Pepers.

Maashorst

Pepers vertelt ook over de Maashorst. “Die ligt op een geografische breukrand: de ene kant ligt drie meter hoger dan de andere kant. Normaal kun je zo’n breuk niet zien, omdat die bedekt wordt met stuifzand. Maar hier is hij wel te zien. Je hebt hele bijzondere planten. Er komt kwelwater omhoog, en je heb bijzondere slootjes met “roestig water.”

Pepers had al tijdens zijn studie een passie voor buitensport. Die passie uit zich ook in de bijzondere fietsen in zijn collectie. Hij verhuurt, naast mountainbikes van zijn favoriete merk Kona en tandems, ook ligfietsen en fatbikes (mountainbikes met extra dikke banden, om door te zand te kunnen zijden).

Bijzondere huurfietsen

“En mijn meest gewone fietsen zijn de meest bijzondere”, zegt Pepers. Op de gewone huurfietsen ontbreekt namelijk de ketting. “Mensen staan er vaak naar te kijken met een blik van: ‘Ik mis iets’”, zegt Pepers. Maar een ketting is niet nodig: de fietsen hebben een cardanas, een holle as in het frame die de trapbeweging op de wielen overbrengt. “BMW-motoren hebben dat ook”, zegt Pepers.

Het scheelt een hoop gedoe, want de ketting kan er nooit af lopen. Maar liefhebber Pepers vindt het vooral prachtige fietsen. “Op de balie ligt een opengezaagde cardanas. Die maakt elke dag heel wat meters, want iedereen wil graag uitproberen hoe het werkt.”

De eigenaar van De Mastworp demonstreert dat graag. Hij maakt lange dagen, maar met werk dat hij leuk vindt op een plek die zijn hart heeft gestolen. En minstens twee keer per week zit hij zelf op de mountainbike. “Dan kan ik mijn energie kwijt.”

Informatiepunt

Naast de fietsverhuur zit binnen ook het Informatiepunt over Natuurgebied De Maashorst. Hiervoor heeft Walter Pepers een Ambassadeurscursus gevolgd om meer te kunnen vertellen over de ontstaansgeschiedenis, cultuurhistorie, bijzondere locaties en typische flora en fauna van het natuurgebied. Dit samen met de kennis van de mooiste fietspaden en de beste mountainbikespots is De Mastworp een ideale plaats om te starten voor een fietstocht of fietsarrangement.

Auteur: Marten van de Wier

Meer informatie over MASTWORP, DE :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!