‘Gerobotiseerde freesmachine zijn snel en constant’

  • Industrie

Rotatie-gieten: het is al ruim dertig jaar dé expertise van Dragon Plastics Rotomoulding in Sint Maartensdijk (op het Zeeuwse eiland Tholen). Om zijn klanten nog beter van dienst te kunnen zijn, schafte het bedrijf recent een gerobotiseerde freesmachine aan.

‘Gerobotiseerde freesmachine zijn snel en constant’

Bij rotatiegieten worden uit polyethyleen diverse producten ‘gegoten’, vertelt operational manager Rick van Gils. “In totaal zijn er in Nederland een kleine tien bedrijven die zich met deze tak van sport bezighouden. Wat ons onderscheidt van de concurrentie is dat wij geen bulk produceren, maar alleen maar klantspecifieke, custom made producten. Oftewel: kleine series, volledig op maat gemaakt. Om wat voor producten het gaat? Je kunt bijvoorbeeld denken aan vaten, tanks, floaters voor de baggerindustrie en spatborden, maar ook glijbanen, koelboxen en beschermkappen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of we maken het.”

Nabewerking

Dragon Plastics Rotomoulding (dat actief is in Nederland, België en Duitsland) onderscheidt zich verder door zijn focus op producten met afwijkende vormen en maten, schetst Van Gils. “Een doorsnee hol vat is gemakkelijk te maken. Wij produceren voornamelijk niet-standaard producten, die nogal wat nabewerking vergen om ze helemaal te modelleren naar de wens van de klant. Dan moet er bijvoorbeeld nog een stuk worden uitgefreesd of afgehaald.”

Minimale foutmarge

Recent schafte het bedrijf een gerobotiseerde freesmachine aan. Het doel: een nóg hogere kwaliteit en een constantere output realiseren, vertelt Van Gils. “Groot voordeel van een robot is dat hij heel constant is. Waar een mens altijd een bepaalde foutmarge heeft, is daar bij een robot geen sprake van: die presteert altijd even goed, tot op de millimeter nauwkeurig.”

Flinke investering

Robots worden steeds beter én goedkoper, constateert Van Gils. “Qua techniek gaat het hard; wat tien jaar geleden heel revolutionair was, is nu de norm geworden. Toch blijft het een flinke investering. Niet voor niets hebben we eerst een kleinschalige haalbaarheidsstudie laten uitvoeren: is zo’n investering rendabel, zeker ook gezien de relatief kleine series die we maken? Uiteindelijk bleek het toch de moeite waard; dankzij de combinatie van een hoge output en een minimale foutmarge kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn.”

Mensenhanden

Bang dat de nieuwe robot banen gaat kosten, is Van Gils vooralsnog niet. “Voor het instellen van de machine en de kwaliteitscontrole achteraf zullen altijd mensenhanden en -ogen nodig blijven.” Ondertussen blijft het bedrijf zoeken naar manieren om het machinepark verder uit te breiden en te professionaliseren. “We lopen nu voorop, zeker in deze regio. Een positie die we de komende jaren graag vasthouden en uitbouwen.”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over DRAGON PLASTICS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!