‘Goede metaalgieters zijn een uitstervend ras’

  • Industrie

Metaalgieterij Gemcast uit Bergen op Zoom is één van de laatste ambachtelijke metaalgieterijen van ons land. Ze sterven langzaam uit ziet eigenaar Peter Schauenburg. Gemcast niet, als het aan hem ligt.

‘Goede metaalgieters zijn een uitstervend ras’

Familiebedrijf

Gemcast is een familiebedrijf met een geschiedenis die teruggaat tot 1953. In dat jaar werd het bedrijf door de familie Noordhuizen opgericht. 30 jaar later verkochten zij de gieterij aan Gemko Engineers in Son. “En in 1985 ben ik er als technisch manager begonnen. Ik heb me een half jaar verdiept in de producten, ben van Duitsland naar Nederland verhuisd en heb uiteindelijk het bedrijf overgenomen”, vertelt Schauenburg.

Vloeibare vormgeving

Peter Schauenburg heeft altijd affiniteit gehad met ‘vloeibare vormgeving’. Hij verdiende zijn eerste zakcenten in een gieterij en werkte later voor één van de grote gieterijen in het Ruhrgebied. De vakman is blij met wat hij doet en ziet nog genoeg aanknopingspunten voor de toekomst. Ondanks dat de gieterijen om hem heen ermee stoppen. “Maar dan komen de klanten ‘vanzelf’ naar ons.”

Bewerkte en onbewerkte metaalgietproducten

Gemcast is een zandgieterij. Dat betekent dat er zand als afgietsel gebruikt wordt. Gemcast vervaardigt bewerkte en onbewerkte gietproducten uit rvs en zo’n tien procent uit non-ferro metalen. Het is een eeuwenoude ambacht waarbij het draait om vakmanschap en ervaring. De zoektocht naar nieuwe, goede arbeidskrachten is en blijft een uitdaging. Metaalgieten lijkt niet ‘sexy’ genoeg. “Opleidingen gaan ook andere richtingen uit.”

Knowhow van metaalgieterij

Om de kennis van het metaalgieten door te geven, heeft Gemcast in 2005 een cursus ontwikkeld. Daarin wordt naast de praktijk ook het theoretische gedeelte van het vak geleerd. De zandgieterij herbergt ontzettend veel knowhow. Niet voor niets koos de marine voor een samenwerking met Gemcast. De meeste klanten komen binnen via mond-tot-mondreclame. Ze zullen ongetwijfeld gehoord hebben over de duidelijke en open communicatie, de flexibele instelling, snelle service. Maar bovenal de topproducten die Gemcast levert, al dan niet in de vorm van maatwerk.

Eerlijke dienstverlening en open communicatie

Open communicatie is voor Schauenburg even belangrijk als vanzelfsprekend. De eindproducten uit zijn gieterij hebben regelmatig een nabewerking nodig. “Dit doen wij bij bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Waarom we dat niet zelf doen? De machines zijn duur en je hebt personeel nodig. Maar we spelen altijd open kaart. Dat uitbesteden communiceren we eerlijk. We geven klanten altijd de keuze.”

Klant staat voorop

Schauenburg ziet zijn bedrijf als een ‘terughoudende partner’. “We doen wat klanten vragen. Geen achterbaks gedoe. En door middel van aftersales kijken we waar we nog meer van dienst kunnen zijn. De directeur kijkt trots terug op het verleden. Hoe hij met Gemcast het hoofd boven water heeft weten te houden, het sociale klimaat dat hij heeft geschapen. Het zijn allemaal successen. En dat terwijl hij helemaal niet als ondernemer is groot gebracht. “Dat is zo gegroeid.”

Meer informatie over GEMCAST B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!