Handelsbanken neemt Optimix over: geld lenen én beheren

  • Financieel & Juridisch

Handelsbanken heeft per 1 september 2016 Optimix Vermogensbeheer overgenomen. Een soepele overname, zeggen Pieter van de Koolwijk, directeur Handelsbanken Eindhoven, en Pieter Gevers, senior relatiebeheerder van Optimix Vermogensbeheer. “We hebben nagenoeg dezelfde cultuur.”

Handelsbanken neemt Optimix over: geld lenen én beheren

Geen targets, geen bonussen

De focus op je klanten leggen en niet op de producten, geen verkoopdoelstellingen, geen bonussen uitkeren en netjes omgaan met het geld van de klanten, dus risico’s zoveel mogelijk mijden. Dat zijn de belangrijkste pijlers waarop Handelsbanken rust. “Wat dat betreft, zijn we een wat saaie bank”, zegt Pieter van de Koolwijk, “maar tegelijkertijd creëren we daardoor veel rust. Voor onze klanten, maar ook voor onszelf. Niet voor niets heeft de kredietcrisis niet zoveel impact op ons gehad.”

Bedrijven én particulieren

Handelsbanken - het oudst beursgenoteerde bedrijf in Zweden - verstrekt financieringen en biedt spaar- en betaalrekeningen aan bedrijven én particulieren aan. In 1970 onderging de bank een grote verandering en werd bewust gekozen voor decentralisatie: “De tussenlagen in de organisatie werden weggesneden, waardoor we nog dichter bij de klanten kwamen te staan.”

Krediet verlenen en vermogens beheren

Met de overname van Optimix Vermogensbeheer heeft Handelsbanken in Nederland een nieuwe stap gezet om haar klanten nog beter van dienst te zijn. Van de Koolwijk: “Aan het verstrekken van financieringen en het bieden van mogelijkheden voor zakelijk en particulier betalingsverkeer en sparen, hebben we de belangrijke pijler vermogensbeheer toegevoegd. Daar was behoefte aan, aangezien we in onze portefeuille veel succesvolle ondernemers hebben die voor hun privévermogen beleggingsoplossingen zoeken. Het resultaat van de overname van Optimix door Handelsbanken is nu dat we het hele palet aan kunnen bieden, zakelijk en privé, alles onder één dak.”

Optimix Vermogensbeheer beheert circa twee miljard euro

Optimix Vermogensbeheer werd opgericht in 1983. Ruurt Hazewinkel werd destijds aangetrokken om het vermogen, dat afkomstig was van de verkoop van Het Dagblad van het Noorden, voor de familie te beheren. Momenteel wordt ongeveer twee miljard euro beheerd, voornamelijk ingelegd door ondernemers, families en stichtingen.

Laag risicoprofiel – een bewuste keus

De grootste zekerheid van beleggen is de onzekerheid: “Juist daarom wordt buitengewoon zorgvuldig en voorzichtig met het vermogen van onze klanten omgegaan. Alsof het ons eigen kapitaal is”, zegt Pieter Gevers. “Die strategie heeft de afgelopen 30 jaar goed uitgepakt. Daarnaast zijn de portefeuilles zó opgebouwd dat bij het samenpakken van donkere wolken op de financiële markten snel het risico kan worden verkleind. Uiteindelijk is die manier van beleggen ook goed voor je gemoedsrust.”

Twee zielen, één gedachte

Omdat de manier van werken van Optimix Vermogensbeheer naadloos aansloot bij de filosofie van Handelsbanken, en Handelsbanken graag vermogensbeheer aan haar klanten aan wilde bieden, werd toenadering gezocht voor een overname. Deze werd uiteindelijk in september afgerond. Gevers: “We zijn er heel gelukkig mee. Als vermogensbeheerder wordt het steeds moeilijker om te voldoen aan de regels die door de AFM en DNB worden opgelegd. Tevens kost het tijd en geld om IT-wise goed geëquipeerd te blijven.”

Extra expertise delen met klanten

“De overname heeft alleen maar voordelen voor de klanten,” zegt Pieter van de Koolwijk. “Niet alleen kunnen ze bij Handelsbanken terecht voor bankzaken en het beheer van hun vermogen, door de krachten te bundelen hebben we veel meer expertise en uiteraard willen we die graag delen met onze klanten. Wederzijds kunnen we nu klanten – als het voor hen profijtelijk is – kennis laten maken met Handelsbanken of Optimix Vermogensbeheer. Een kruisbestuiving, waarvan onze klanten op termijn de voordelen zullen merken.”

Profiel Optimix zal niet veranderen

Weliswaar is Optimix Vermogensbeheer aan Handelsbanken toegevoegd, maar aan het profiel zal niets veranderen. Van de Koolwijk: “Handelsbanken doet waar het goed in is, dat geldt ook voor Optimix. Wat al zijn waarde heeft bewezen, moet je niet veranderen. Dat biedt rust en zekerheid. Voor iedereen: klanten en medewerkers.”

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over HANDELSBANKEN EINDHOVEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!