home » interviews » Bouw »

‘Heembouw heeft veel kennis op gebied van bouwen en het proces eromheen’

  • Bouw

Benier Nederland vestigde zich vorig jaar in een gloednieuw bedrijfspand aan de Looier 20 in Nieuwkuijk, dat werd gebouwd door Heembouw. Managing director Erik van Opstal van Benier kijkt met een goed gevoel terug op het bouwproces. ‘Als ik dit project nog een keer over moest doen, zou ik zo weer in zee gaan met Heembouw’, aldus Van Opstal.

‘Heembouw heeft veel kennis op gebied van bouwen en het proces eromheen’

Het bedrijfspand van Benier in Nieuwkuijk heeft meerdere functies. ‘Wij hebben hier een proeffabriek, maar daarnaast worden hier ook machines gebouwd en hebben we ook een ingenieursbureau in huis’, vertelt Erik van Opstal. ‘Wij zijn onderdeel van de Kaak Groep. Zij bouwen machines voor industriële bakkerijen over de hele wereld. Benier maakt  machines voor alle broodproducten waar deeg in verwerkt is. Daarbij kun je denken aan kleine broodjes, stokbrood en pizzabodems.’

Aanbesteding

Omdat de locatie in ‘s-Hertogenbosch te klein werd, koos Benier ervoor om een nieuwe vestiging te bouwen in Nieuwkuijk. ‘De uitdaging was om op een vierkant perceel een passende huisvesting te bouwen. Daarvoor zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat in staat is om samen met ons dit hele traject te ontwikkelen en verzorgen. Uiteindelijk kwam Heembouw als beste naar voren uit de aanbesteding.’

Veel energie in voortraject

Job Kuijpers, commercieel manager bij Heembouw, geeft aan dat er veel energie is gestoken in het voortraject van de bouw. ‘We hebben eerst een goede plattegrond gemaakt, waarin alle bedrijfsonderdelen hun plek kregen. Daarbij was het de nadrukkelijke wens van Benier om alle afdelingen in elkaar te laten overlopen. De ingang voor alle medewerkers loopt bijvoorbeeld ook door de fabriek. Dat vergroot de betrokkenheid van alle medewerkers. Nadat de plattegrond was gemaakt hebben wij samen met onze architect Habeon de buitenkant van het gebouw ontworpen.’ Die buitenkant ziet er eveneens fraai uit. Kuijpers: ‘Er is voor gekozen om gebruik te maken van RVS en houtlook. Het pand is bovendien uitgerust met zonnepanelen en heeft een hoge isolatiewaarde. Verder is er in het gebouw veel lichttoetreding, zodat medewerkers met veel daglicht kunnen werken en niet in een donkere hal staan.’

Bouw sneller klaar dan gepland

Inmiddels is Benier zo’n anderhalf jaar gevestigd in het nieuwe pand. Van Opstal: ‘Ik denk dat we mogen vaststellen dat we het goed gedaan hebben met elkaar. Onze oude fabriek was een aaneenschakeling van hokken. Heembouw is voor ons een goede sparringpartner geweest met veel kennis en kunde van bouwen, maar ook het hele proces eromheen. Natuurlijk waren er ook wel eens problemen tijdens de bouw, maar die werden altijd snel opgelost. Uiteindelijk was het gebouw zelfs vier weken sneller klaar dan we hadden gepland en bovendien zijn we na de bouw ook niet met meerprijzen geconfronteerd.’ De managing director sluit een verdere uitbreiding van de vestiging van Benier in Nieuwkuijk in de toekomst zeker niet uit. ‘We hebben een optie op nog 2 hectare grond, dus we kunnen nog uitbreiden als dat nodig is. Wij exporteren wereldwijd en de broodmarkt is nog altijd groeiende. Bovendien wordt ook in Azië steeds meer brood gegeten. Onze verwachting is dat deze groei verder gaat doorzetten.’

Meer informatie over HEEMBOUW BREDA:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!