"Het bruist van de activiteiten in het Bio Base Europe Training Center"

  • Onderwijs & Training

Aan de rand van Terneuzen staat een markant groen gebouw. Hier vindt u het Bio Base Europe Training Center, hét centrum voor duurzame economie en technologie. Het is één van de duurzaamste gebouwen in Nederland en België dat volledig passief draait op aardwarmte, een eigen waterzuiveringsinstallatie heeft en meedraaiende zonnepanelen.

"Het bruist van de activiteiten in het Bio Base Europe Training Center"

Foto: Jean-Paul Leenknegt, directeur BBETC

Steeds meer bedrijven vestigen zich in de buurt van óf in het BBETC, want het blijkt een vruchtbare bodem voor economische groei, innovatie en duurzame ontwikkelingen.

Training en opleiding

Het Training Center richt zich met name op het faciliteren van trainingen en opleidingen binnen de biogebaseerde economie, duurzaamheid en techniek. Zowel instellingen voor middelbaar technisch beroepsonderwijs voor proces operators en technici als bedrijven in de bio- en (petro-)chemische sectoren kunnen gebruik maken van de faciliteiten van BBETC. Deze groene locatie biedt met vijf moderne vergader- en leskolalen, een auditorium voor 150 personen, een simulatieruimte, een laboratorium en een workshopruimte voldoende mogelijkheden voor vergaderingen, trainingen, workshops, congressen, symposia, netwerkbijeenkomsten of andere evenementen. Het afgelopen jaar zijn er 5000 medewerkers van bedrijven getraind.

Voorlichting en expositie

“Als opleidingscentrum hebben we ook een belangrijke rol in de voorlichting van basisschoolleerlingen en het voortgezet onderwijs. Momenteel is de werkeloosheid in onze provincie de laagste van Nederland, maar we hebben wel te maken met vergrijzing en ontgroening. Er lopen grote programma’s vanuit overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen om techniek in Zeeland te promoten. We hebben straks veel technici nodig in de haven, logistieke en industriële sector. De aandacht voor deze jobs blijft dus nodig. Jongeren moeten weten dat hier in de toekomst genoeg banen te vinden zijn. Met onze expositie lichten we jongeren voor over de eindigheid van fossiele brandstoffen, we laten ze kennis maken met de bio based economy en duurzaamheid en we vertellen over de banen van de toekomst. We richten ons op de hoogste groepen van de basisschool en de eerste klassen van het middelbaar onderwijs”, vertelt Jean-Paul Leenknegt, directeur BBETC.

Netwerken en innovatie

In het opvallende gebouw van BBETC zijn meerdere organisaties gevestigd. Kennis- en Innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie (Ki<|MPi) stimuleert de samenwerking tussen bedrijven met als doel innovatie te creëren in onderhoud in de procesindustrie. Zij maken gebruik van de faciliteiten van BBETC voor hun trainingen en workshops. Vigilis is een adviesbureau op het gebied van veiligheid. Het Huis van de techniek zet zich in om techniek onder jongeren te promoten. Zij werken nauw samen met BBETC in de voorlichting aan leerlingen op keuzemomenten. Vanaf 1 december 2016 vestigt MAD Science zich ook in het gebouw. Leenknegt legt uit wat zij doen: “Dit is Nederlands grootste verstrekker van educatief en uitdagend science onderwijs. Zij ondersteunen docenten in het geven van techniek onderwijs, wat een verplicht onderdeel van het curriculum wordt in 2020, ook voor het basisonderwijs. Daarnaast bieden zij naschoolse opvang waarbij ze kinderen in aanraking laten komen met techniek en ze verzorgen shows met een échte professor die proefjes doet. Allemaal met als doel om kinderen te enthousiasmeren voor het techniek vak. Een mooie nieuwe aanwinst in ons gebouw. We zitten hier dus met organisaties samen die elkaar helpen en bevruchten. Het bruist hier van de activiteiten.”

Iets organiseren?

Wilt u gebruik maken van onze trainingsruimtes, onze expositie bezoeken of bent u geïnteresseerd in een mooie samenwerking? Bio Base Europe Training Center denkt graag met u mee.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over Bio Base Europe Training Center:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!