“Het gaat niet alleen om de cijfers, wel hoe daar zinnig mee om te gaan”

  • Financieel & Juridisch

Tabelletjes invullen, crediteuren- en debiteurenbeheer. Onder de streep moet alles kloppen, daar draait het om. Boekhouden lijkt dus saai. Maar dat is volgens Lodewijk van Beers een misvatting.

Naam: Lodewijk van Beers
Eerste baan: “Ik voelde me op mijn veertiende ondernemer toen ik in de zomervakantie brood ging bezorgen in een wijk waar de bakker met vakantie was. Dat brood had ik bij een andere bakker gekocht.”

Anticiperen op de jaarrekening

 “Als boekhouden saai was geweest, had ik Lodewijk van Beershet niet veertig jaar volgehouden. Door mijn ervaring heb ik geleerd dat het niet alleen om die cijfers gaat. Het gaat erom: welke conclusies kun je uit een jaarrekening trekken? Hoe anticipeer je daarop, hoe kun je er zinnig op voortborduren? Daarover sparren met ondernemers, hen adviseren vind ik het mooiste van mijn vak. Als het dan in de praktijk ook zo uitpakt zoals je dat had bedoeld, geeft dat veel voldoening.”

Zakelijk succes in kleine dingen

Praat je over zijn grootste zakelijke successen, dan heeft Lodewijk het niet over grote klanten die hij voor Administratiekantoor van Beers heeft binnengehaald. Hij zoek het liever in het kleine, maar wel met een grote impact.  “Als ik voor een oud vrouwtje die bijna geen geld heeft met veel pijn en moeite honderd euro kan verdienen bij de Belastingdienst maakt me dat gelukkig. Veel meer dan dat ik voor een ondernemer in een uurtje tijd een ton verdien. Daar speelt mijn opvoeding een rol in: iets willen en kunnen betekenen voor mensen die het hard nodig hebben. Ik ben dus niet alleen calculerend bezig, ik wil me ook nuttig maken voor de ander.”

Bewondering voor startende ondernemers

Een inspiratiebron heeft Van Beers niet. Daarvoor is hij te nuchter. “Wel heb ik bewondering voor mensen die op eigen kracht een bedrijf opzetten. Dat ze in hun eigen boterham kunnen voorzien. Als ze dan ook nog anderen werk kunnen bieden, is dat helemaal mooi. Ik vind het zelf een uitdaging om samen met die ondernemers op te trekken en problemen te tackelen.”

“Boekhouder biedt vaak meer waar voor z’n geld dan een accountant”

De accountancy ligt de laatste jaren behoorlijk onder vuur. Soms wordt bij Lodewijk ook het predicaat accountant opgeplakt. Daar is hij helemaal niet gelukkig mee. “Ik ben een boekhouder en adviseur, zeker geen accountant. Die beroepsgroep heeft haar eigen historie, haar eigen problemen zowel in het heden als in haar toekomst. Het imago is beschadigd. Daar wil ik niet mee worden geassocieerd, ook omdat het niet mijn beroep is. Wij denken bij elke boeking na wat de fiscale en/of andere consequenties zijn voor de klanten; een accountant heeft vooral oog voor het grote geheel, zoals de jaarrekening. Als boekhouder of adviseur heb ik sterk de indruk dat ik veel dichter bij de klant en zijn bedrijf sta dan een doorsnee accountant.

Advieswerk zal toenemen

De automatisering wordt zeker gevoeld bij administratiekantoren. Negatief, omdat klanten meer zelf doen en positief omdat het een geweldig hulpmiddel is. Toch is Lodewijk optimistisch gestemd over de werkgelegenheid. “Het aantal zzp’ers is enorm gegroeid. Zij moeten een administratie voeren. Daarnaast neemt het advieswerk toe. De ontwikkelingen binnen het bedrijfsleven gaan zo snel, ondernemers zoeken een klankbord om hun strategie te bepalen.”

Meer informatie over ADMINISTRATIEKANTOOR VAN BEERS BV:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!