home » interviews » Bouw »

Hoe ga je als bedrijf bewust om met energie?

  • Bouw

Als technisch allround installatiebedrijf ziet Elektrotechnisch Buro 2H uit Nijmegen een duidelijke verschuiving naar het gebruik van energiezuinige en duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en energiezuinige verlichting, maar het kan beter.

Hoe ga je als bedrijf bewust om met energie?

Met relatief eenvoudige oplossingen en zonder hoge kosten kunnen bedrijven veel meer geld besparen op energiekosten. JUMBO geeft het goede voorbeeld. Marcel Polman, directeur van Elektrotechnisch Buro 2H, vertelt hoe zij JUMBO duurzamer aan het maken zijn.

Waarom noemen ze jullie de Retail specialist?

“Wij installeren al jarenlang elektrotechnische installaties in supermarkten en winkels. Dat varieert van zonnepanelen tot verlichtingsinstallaties en van datanetwerken tot brandbeveiligingsinstallaties. Wij hebben een hele brede kennis van beveiliging, beeld en geluid, energiebesparingen, klimaat en verlichtingstechnieken van winkels, daarom noemen ze ons dus ook wel de retail specialist. Momenteel leggen we zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw JUMBO Gouda en de Jumbo in Roosendaal. Het gaat hier om grote installaties van meer dan 200 panelen. Binnenkort mogen we zelfs een JUMBO van 470 panelen voorzien.”

Hoeveel energie bespaart JUMBO straks?

“Dat is per winkel natuurlijk verschillend. Vooraf maken wij die rekensom en berekenen we ook wat de terugverdientijd is. Voor particulieren hebben we een digitale calculator. Voor bedrijven is de berekening van meerdere factoren afhankelijk, dus die berekening maken we op maat. Wij verzorgen ook de subsidie aanvraag en maken het legplan voor de zonnepanelen.”

Hoe snel verdien je de investering in zonnepanelen terug?

“Zo’n installatie heeft een minimale levensduur van 20 tot 25 jaar en de terugverdientijd is korter dan 10 jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden. Bedrijven krijgen daarnaast nog subsidies voor het aanleggen van energiezuinige installaties en kunnen de investering jarenlang aftrekken. Voor zo’n grote supermarktketen als JUMBO met 574 vestigingen wordt energie besparen dus erg interessant.”

Waarom is energie besparen voor bedrijven zo belangrijk?

“Bedrijven hebben een belangrijke rol in klimaatverandering. Het MKB heeft een besparingspotentieel van bijna 40% van het energieakkoord. Een gemiddelde MKB ondernemer in Nederland kan 30% energie besparen door maatregelen te treffen die binnen drie jaar zijn terugverdiend (Bron: Climate Neutral Group). Ook voor huishoudens is het belangrijk om zich bewuster te zijn van hun energieverbruik. De energievoorzieningen die we nu hebben zijn namelijk niet eindeloos. We moeten onder ogen zien dat we energiezuiniger moeten leven én ondernemen”.

Hoe kunnen bedrijven duurzamer ondernemen?

“Eén van de grote energieverbruikers is verlichting. Als je de verlichting uit doet buiten winkel- of kantoortijden of in ruimtes die niet worden gebruikt, dan kun je al flink wat voordeel behalen. Je kunt bijvoorbeeld sensors plaatsen zodat de verlichting aan gaat wanneer iemand binnenkomt. Energie besparen zit ‘m al in de kleine dingen en onze dagelijkse routines. Laptops en telefoons worden vaak ’s nachts opgeladen. Als het apparaat vol is maar nog aan de oplader ligt, verbruikt het nog steeds stroom en kost het dus geld. We moeten dus ook zelf nadenken bij ons energieverbruik. Bedrijven kunnen hun medewerkers daarover informeren.”

Hoe helpen jullie bedrijven om duurzamer om te gaan met energie?

“Wij denken mee in duurzame oplossingen, van ontwerp tot en met de realisatie. Wij willen uiteindelijk een duurzamere samenleving, dus om welke installaties het ook gaat, energiezuinigheid staat voorop. We proberen bedrijven hier ook zoveel mogelijk in mee te nemen. We doen al veel maar het kan zeker beter“, aldus Polman.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!