Hoe voorkom je een vechtscheiding?

  • Financieel & Juridisch

Een echtscheiding hoeft niet per definitie te resulteren in moddergooien. Liever niet zelfs, als het aan Mr. Mediators ligt. De doorgewinterde advocaten en mediators van Mr. Mediators stellen alles in het werk om zogenaamde vechtscheidingen te voorkomen.

Hoe voorkom je een vechtscheiding?

Familierecht

Het mag gerust een unieke samenwerking genoemd worden: twee eigenzinnige dames met ieder een eigen karakter, maar minstens één gedeelde passie: het familierecht. Mr. Ingrid Grosfeld-van Erp en Mr. Tanya Kreeftenberg hebben beiden hun strepen verdiend binnen de advocatuur. Maar naast ervaren echtscheidingsadvocaten zijn de dames vooral ook (scheidings)mediators.

Mediation beter dan tegenspraak

Dat heeft alles te maken met hun kijk op relaties. Ingrid en Tanya doen er alles aan om echtscheidingen op een harmonieuze en menselijke manier te laten verlopen. De gang naar de rechter is daarbij de laatste optie. “Aan tafel zitten met een mediator leidt vaak tot betere resultaten voor álle partijen.” Mr. Mediators spreekt uit ervaring. “Als we één niet geslaagde mediation per jaar hebben, is het veel”, is Ingrids ervaring.

Bruggen bouwen

Anders dan standaard advocaten zoekt Mr. Mediators juist naar verbinding. Daar waar er bij een procedure op tegenspraak vaak een duidelijke verliezer aan te wijzen is. Tanya: “Je ziet mensen in een kwetsbare fase van hun leven. Ze zijn vol verwachting een relatie ingestapt. Dan is het teleurstellend voor beiden als het niet werkt. Wij proberen ze weer richting en vertrouwen voor de toekomst te geven en hebben daarbij aandacht voor de emotie. Hoe groter de kloof hoe mooier de brug.”

Voorhuwelijkse mediation

Zo’n brug wordt gevormd door wederzijds begrip en door het vergroten van gemeenschappelijke belangen. Dat kan volgens Mr. Mediators ook al in een eerder stadium door voorhuwelijkse mediation. “Waar zeg je ‘ja’ tegen niet alleen in emotionele zin, maar ook in juridische zin? Wat verwacht je van een relatie? Hoe is de communicatie? Hoe wil je afspraken vastleggen?”, somt Ingrid op. 1 op de 3 relaties strandt en dat komt vaak doordat stellen niet het antwoord weten op deze vragen.

Voorhuwelijkse mediation is een gedegen proces. “We willen mensen bij elkaar houden en steken daarom veel tijd en energie in het begin van de relatie. Een samenlevingscontract en voorhuwelijkse mediation helpen daarbij. Mensen zijn kritisch maar zien uiteindelijk het nut”.

Huwelijk verzekeren

“We verzekeren ons huis, we verzekeren ons tegen arbeidsongeschiktheid. Waarom zou je niet je huwelijk verzekeren? Dat getuigt juist van grote liefde.” Volgens Ingrid druist dat niet in tegen de romantische gedachte van een huwelijk. “Het is realistisch en rationeel. Een echtscheiding is niet het enige dat een huwelijk ontbindt. Waarom zou je er niet over nadenken dood te kunnen gaan en wat voor gevolgen dat voor de partner heeft?”

Experts versus hobbyisten

Als beroepsmediators zien de dames met lede ogen aan hoe hobbyisten hun vakgebied bezoedelen. Tanya: “We zien regelmatig nadelige gevolgen van het werk van zogenaamde professionals die, zonder gedegen juridische kennis een scheiding afwikkelen. Het is heel kwalijk dat dit soort mensen zich expert noemt.” Ingrid: “Wij zijn jurist, advocaat en hebben jarenlange ervaring. We hebben alle expertise in huis.”

In de Tweede Kamer wordt gewerkt aan een wetsvoorstel registermediators. In het register worden dan alleen mediators opgenomen die voldoende juridische kennis in huis hebben, waardoor duidelijk wordt wie zich met recht scheidingsexpert mag noemen.

Constante bijscholing

De irritatie komt niet alleen door het bevuilen van de goede naam, cliënten zelf zijn er ook niet mee geholpen. “Het familierecht is voortdurend in beweging, waardoor permanente bijscholing onontbeerlijk is. Op 1 januari 2015 is de Wet Herziening Kindregelingen in werking getreden. Deze wetswijziging kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de hoogte van de kinder- en partneralimentatie. Het is zaak om bij te blijven. Dat doen we door jurisprudentieoverleg, intervisie en het volgen en geven van cursussen, vervolgt Tanya. “

Familierecht voor ondernemers

De echtscheidingsadvocaten staan zeker niet alleen particulieren bij. Ook ondernemers hebben veel baat bij de diensten van Mr. Mediators. Ingrid: “Het is voor hen van belang dat de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd blijft. Want wat gebeurt daarmee in een echtscheidingssituatie? Dat bespreken we vaak ook samen met de accountant van de ondernemer.”

Maatwerk

“Een partner betaalt vaak hoge partneralimentatie, maar daarnaast ook nog een deel van de waarde van de onderneming. Dat kan niet beiden. Al deze issues in goede banen leiden, vergt expertise.” Bovendien heeft iedereen een andere behoefte waardoor Mr. Mediators altijd maatwerk levert. Of dat nu de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden is, het afstorten van pensioen in eigen beheer of de verdeling van de gemeenschap van goederen.

“Of wat te denken van een nieuwe hypotheek als de één de ander uitkoopt.  Als mensen op internet gaan zoeken, zien ze vaak door de bomen het bos niet meer. Wij leiden hen door het doolhof aan informatie.”

Naamswijziging

Ingrid Grosfeld-van Erp en Tanya Kreeftenberg werken al vanaf september 2009 samen onder de naam Grosfeld Kreeftenberg Advocaten. Vanaf 1 september 2014 hebben zij de naam gewijzigd in Mr. Mediators om het belang van mediation meer te benadrukken.

Voorkomen is beter dan genezen

“De doelstelling is om steeds meer vooraf te adviseren in plaats van achteraf. Meer toekomstgericht en aan het begin van de relatie informeren. Het liefst willen we vechtscheidingen helemaal voorkomen”

Belang van het kind

Tanya, zelf kind van gescheiden ouders, kent als geen ander het belang van het kind. “Ouders zeggen en denken wel dat zij het belang van het kind voor ogen hebben, maar zijn vaak zelf aan het overleven. Ook als ouders het in goed overleg regelen is de impact van de scheiding op het kind heel groot”

Duidelijk en betrokken

“Ik vertel heel duidelijk wat wel en niet kan. Ik bepaal graag samen met de cliënt een strategie om zo snel mogelijk tot een goede oplossing te komen”, stelt Tanya. Het is soms nodig om de cliënt een spiegel voor te houden”.

Toekomstgericht

Dat kan volgens Ingrid alleen door een professionele helikopterview te hebben. “Betrokken zijn, het stellen van open vragen, maar altijd het roer recht en naar de toekomst gericht.”

Meer informatie over MR. MEDIATORS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!