ICT - Een beroep dat blijft!

  • Arbeidsmarkt

Jaarlijks zijn er duizenden mensen nodig in de ICT. Ze worden bijvoorbeeld programmeur, web developer, netwerkbeheerder, security specialist of houden zich bezig met business intelligence enz.

ICT - Een beroep dat blijft!

“Alle rapporten geven het aan; er is een gigantisch tekort aan hoger opgeleide ICT- mensen”, weet directeur Ton Visser van GetCertified Opleidingen in Arnhem. “De laatste 20 jaar heeft computertechnologie een grote vlucht genomen en is het internet onmisbaar geworden. Iedereen maakt er gebruik van: van banken en verzekeraars tot ziekenhuizen en kantoren. Op dit moment zijn er veel bedrijven die hun IT-afdeling aan het opbouwen of uitbreiden zijn. Kortom: er is een sector ontstaan waarin gemakkelijk werk te vinden is, dat ook nog eens goed betaald wordt en dat je als je de juiste opleidingen volgt overal ter wereld kunt uitoefenen.

Bestendige beroepen

“In 2025 verwacht men dat 52 procent van de huidige banen zal zijn verdwenen. Onder andere internet of things (IoT) komt eraan, robotisering, enz.. De ontwikkelingen zullen razendsnel gaan en hebben allemaal te maken met ICT, internet en het creëren, onderhouden en beveiligen van snelle netwerken. Het is een beroep dat zeker blijft. Het enige dat je er minimaal voor nodig hebt om te starten met een van onze opleidingen is een bovengemiddelde belangstelling voor computers, een denkniveau van MBO 3-4 en een goede beheersing van de Engelse taal omdat alles in de professionele ICT in het Engels gaat.

Speciaal voor starters

Niet gek dus dat veel jongeren kiezen voor een baan in de ICT. GetCertified is gespecialiseerd in ICT-opleidingen voor starters. Het bedrijf biedt o.a. een basisopleiding aan van gemiddeld een half jaar en verder zo’n 600 cursussen voor wie zich verder wil specialiseren voor (bijvoorbeeld) een van de eerder genoemde beroepen. Onze studenten halen hiermee de internationaal erkende certificeringen (diploma’s). Omdat starten of omscholen financieel lastig kan zijn, biedt GetCertified een mogelijkheid om in termijnen te betalen. GetCertified is ook een erkend exameninstituut waardoor ook de examens door ons geregeld worden.

E-learning heeft vele voordelen

GetCertified maakt tegenwoordig bij zijn ICT-opleidingen gebruik van video-based e-learning, lessen dus via de computer. De voordelen van e-learning ten opzichte van klassikale trajecten zijn legio, bijvoorbeeld:

  • Flexibel; onze cursisten studeren waar, wanneer en hoeveel ze willen en in eigen tempo. Dus ook prima te combineren met een baan of een druk sociaal leven.
  • Besparing trainingstijd; Bij klassikale trainingen moeten alle studenten evenveel tijd besteden aan de training. Bij e-learning kunnen studenten beter in eigen tempo leren en net zo veel tijd aan de training besteden, als zij dat nodig hebben. Snelle cursisten zullen daardoor minder tijd besteden aan de training.

Besparing reistijden verblijfskosten

Dankzij e-learning hoeven cursisten minder te reizen om deel te nemen aan cursussen of opleidingen. Ze geven ook minder geld uit aan reis- en verblijfskosten en hoeven niet te wachten tot er ergens een training begint. Ton: “Het is efficiënter, goedkoper en een stuk milieuvriendelijker. Daarnaast kunnen we garanderen dat de lesstof altijd up to date is."
Voor sommigen is e-learning ook een uitkomst omdat de klassikale druk om het meteen goed te moeten doen wegvalt. Als je iets nog begrijpt kun je net zo vaak als nodig de lesstof bekijken het opnieuw aan de docent vragen via de chat enz. Cursisten oefenen hun lesstof in zogenaamde ‘practice-labs’. Dat zijn digitale omgevingen, bijvoorbeeld van Microsoft, waarin realistische situaties worden gecreëerd om vaardigheden te oefenen.

Internationaal de klok rond

GetCertified werkt samen met grote, internationale partners. Daardoor zijn er vierentwintig uur per dag docenten direct beschikbaar. “De docenten werken overal ter wereld, dus er is altijd wel een tijdzone waarin er iemand actief is. Dus ook als je iets om drie uur ’s nachts wil vragen hoef je niet meer wachten op het antwoord op je vragen.”

Andere opleidingen

Naast IT-opleidingen verzorgt GetCertified ook zogenaamde ‘eindgebruikersopleidingen’. Daaronder vallen onder meer MS Office-cursussen maar ook VCA, BHV, Sociale Hygiëne enz. Bij de Microsoft Office opleidingen kunnen cursisten tijdens de openingstijden vrij langskomen. Er wordt voor hen een ‘maatwerkpakket’ samengesteld waarmee ze in hun eigen tempo aan de lesstof werken, door middel van een boek, audio, video en praktijkopdrachten op de computer en de één op één hulp van de docent. Ton: “We merken dat dit type volwassenenonderwijs heel goed werkt!”

In de regio

GetCertified werkt ook samen met instanties in de regio. Ton: “We overleggen met scholen en participeren in diverse zakelijke netwerken. Daarnaast werken we voor het UWV waarvan we scholingspartner zijn en gemeenten. Wij kunnen daar een positieve rol in spelen, bijvoorbeeld bij mensen in de Wajong of de WIA. Vaak blijkt dat werk met computers hen goed ligt. Veel beperkingen zijn in de ICT-wereld namelijk helemaal geen handicap.”

Auteur: Marlies van der Burgh

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!