‘Inductieharden draait om feilloos vakmanschap.’

  • Industrie

Sabo Boxtel BV is de grootste inductieharder van Nederland. Onderdelen die veel te verduren hebben, worden door Sabo Boxtel slijtvast gemaakt. Hoe gebeurt dat? Via een speciaal proces wordt de buitenkant van het staal gehard, waarbij de flexibiliteit van het product behouden blijft.

‘Inductieharden draait om feilloos vakmanschap.’

Assen en cilinderpennen van graafmachines worden tijdens werkzaamheden zwaar belast. Door deze onderdelen te voorzien van een harde buitenkant worden ze slijtvast gemaakt. Inductieharden heeft nóg een voordeel: het vergroot de belastbaarheid van de onderdelen.

Slechts een handjevol bedrijven in Nederland beheerst dit proces. Is er een opleiding om dit vak te leren?

“Nee, Sabo Boxtel leidt al zijn medewerkers zelf op,” legt directeur Johan van Beek uit. “Daar hebben we een oud-medewerker voor. Hij heeft veertig jaar ervaring, weet van de hoed en de rand. We zijn blij dat we van zijn expertise gebruik kunnen maken. Want bij inductieharden draait het om feilloos inzicht en vakmanschap. Dat weet hij als geen ander over te brengen. Daardoor is de kwaliteit gegarandeerd, zowel van de opleiding als van de producten.”

Wat maakt inductieharden zo moeilijk?

“Inductieharden is als spelen met staal,” licht Van Beek toe. “Staal is samengesteld uit verschillende legeringen. Die hebben ieder hun eigen eigenschappen; daar moet je mee kunnen spelen. En daar is feilloos inzicht en vakmanschap voor nodig!”

Voor Sabo Boxtel is het een uitdaging om telkens weer een topproduct te maken en jullie proberen het prijsniveau stabiel te houden. Hoe doen jullie dat?

“Allereerst: wij vinden het een uitdaging om meer te leveren voor hetzelfde geld,” aldus Van Beek. “Dat doen we door onze kennis uit te breiden – als we meer weten, kunnen we meer betekenen voor onze klanten. Verder door efficiënter te werken. Bovendien investeren we veel in machines die meer rendement leveren. Als we het proces kunnen verkorten, besparen we enorm veel op energie. En mede daardoor kunnen we het prijsniveau stabiel houden.”

Winnaar Nationale Business Succes Award

Vanwege de uitstekende interne opleiding en de visie van het bedrijf – meer doen voor dezelfde prijs – werd Sabo Boxtel dit jaar door de Nominatiecommissie van de Nationale Business Succes Award uitgeroepen tot winnaar in de branche metaalbewerking. Het juryrapport vermeldde dat Sabo Boxtel zich in de loop der jaren middels een zeer sterke positionering heeft ontwikkeld tot een toonaangevende onderneming.

Wat doet die lof met u?

Van Beek: “Dat is een mooie waardering. Vooral voor de medewerkers, zij maken de producten!”

Meer informatie over SABO BOXTEL B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!