home » interviews » Bouw »

Industrie dekt steeds meer daken met EPDM

  • Bouw

Never waste a good crisis. Dat motto heeft MB Tools in de oren geknoopt toen de economische crisis zich aandiende. De technische groothandel besloot haar pakket uit te breiden, vooral naar de industrie. Eigenaar Jan van Heel verwacht vooral veel van EPDM-dakbedekking. “Dat kun je heel eenvoudig zelf aanbrengen.”

Industrie dekt steeds meer daken met EPDM

Tijdens de crisis werd de bouw hard getroffen. Ook de toeleveranciers moesten klappen verwerken. Dat gold ook voor MB Tools. Van Heel: “Tegelijkertijd werden we ook wakker geschud. We moesten meer gaan verbreden om zo ook meer klanten te krijgen. We hebben met name de focus op de industrie gelegd.”

EPDM: hoge elasticiteit

Binnen de productrange voor de industrie verwacht Van Heel veel van EPDM, de afkorting van Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. “Het is een groep synthetische rubbers om daken mee te bedekken. EPDM heeft een aantal aantrekkelijke eigenschappen. Zo heeft het een hoge elasticiteit. Het is goed bestendig tegen basen, zuren en UV-stralen. En EPDM heeft een levensduur van minstens dertig jaar.”

Milieuvriendelijker dan bitumen

EPDM is geen nieuw product. Maar het is wel aan een opmars bezig. “Zeker binnen de industrie. Daar heb je veel platte daken, dikwijls honderden vierkante meters groot. Dan ga je toch nadenken over de kosten. Qua aanschaf is het duurder dan bitumen, de traditionele dakbedekking. Maar doordat het zo lang meegaat, haal je die kosten er zeker uit. Bovendien is het milieuvriendelijker dan bitumen. Dat is een aardolieproduct.”

Bespaart arbeidskosten

Met EPDM kun je ook besparen op arbeidskosten. Heb je voor het aanbrengen van bitumen specialisten nodig, met dit materiaal dat  lijkt op dikkere vijverfolie kun je zelf aan de slag. “Je hebt geen brander nodig, maar lijm. Het is net alsof je een tapijt legt.” Het voorwerk verricht MB Tools. “Klanten sturen de tekening naar ons, wij snijden de stukken op maat.”

Nieuw: depot voor gas- en zuurstofflessen

MB Tools heeft ook geïnvesteerd in een depot voor gas- en zuurstofflessen. Daar hoort ook een leveringsservice bij. Als een fles snel nodig is, wordt het snel gebracht. “Meedenken, dat doen we nog beter. In de industrie is er soms op stel en sprong materiaal nodig. Fitwerken, T-stukken en –bochten, verloopstukken, trillingsdempers, V-snaren. We hebben het allemaal op voorraad. Met sommige producten, zoals de Makita koolborstels om elektromotoren aan te drijven, zijn we de enige in Etten-Leur. Kortom, we zetten ons in de spotlights bij de regionale industrie.”

Auteur: Bouke Tuit

Meer informatie over MB TOOLS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!