Industrie smarter door internet of things

  • Innovatie & MVO

Het versterken van de Nederlandse industrie door maximaal gebruik te maken van de nieuwste informatie en technologische ontwikkelingen, dat is het uitgangspunt van Smart Industry. Een interview met Arnold Stokking, Managing Director Industrial Innovation bij TNO.

Industrie smarter door internet of things

Welvaart onder druk

Nederland heeft altijd een financieel sterke poot gehad. De kredietcrisis heeft deze tak van de economie echter behoorlijk ondermijnd. Kolen en gas waren ook ooit twee belangrijke pijlers onder onze welvaart, maar kolen zijn uitgerangeerd en de gasproductie ligt onder een vergrootglas.

Een deel van onze welvaart hebben we te danken aan de babyboomers. Hun aantal en opleiding stootten ons land op in de vaart der volkeren. Ondertussen gaan ook zij met pensioen en is de bevolkingsgroei nagenoeg tot stilstand gekomen. We hebben te weinig jonge mensen om de knowhow van de babyboomers door te geven waardoor het welvaartspeil in een neerwaartse spiraal terecht dreigt te komen, waarin overigens ook de internetbubbel een fiks aandeel heeft gehad.

Smart Industry ijzersterke troefkaart

Maar dat gevaar kan afgewend worden, meent Arnold Stokking. “We hebben nog een ijzersterke troefkaart in handen: de industrie. Om in de toekomst de drijvende kracht van onze economie te blijven, moet de industrie Smart Industry implementeren, zodat deze efficiënter, flexibeler, kwalitatief beter en tailor made kan produceren. De industrie zal het innovatieve karakter van de digitale wereld moeten omarmen om de concurrentie in het buitenland een paar stappen voor te blijven. Daar zijn de beleidsmakers binnen de industrie ook van doordrongen.”

Smart Industry beperkt zich evenwel niet tot de productie alleen. “Het gaat om de gehele impact van de digitalisatie op de industrie. Met behulp van big data kunnen we sneller communiceren met onze klanten en beter inspringen op trends in de vraag. Daarnaast speelt Smart Industry een belangrijke rol in de beveiliging van data.”

Internet of things, een onderdeel van Smart Industry, gaat over het communiceren van apparaten met het internet, zonder menselijke tussenkomst. Door internet of things wordt het aantal menselijke handelingen sterk gereduceerd. Daardoor is de kans op miscommunicatie en dus fouten veel kleiner geworden. Bovendien kunnen alle processen worden gemonitord. Apparaten zijn voorzien van een digitaal paspoort. Gaat er een onderdeel kapot, dan weet je precies bij welke leverancier het moet worden besteld.

Actieagenda, fieldlabs en voorbeeldprojecten

Op de industriebeurs Hannover Messe, die in 2013 werd gehouden, presenteerde TNO hoe Nederland zijn industrie zou moeten aanpassen aan de snelle technologische ontwikkelingen en hoe Smart Industry, waaronder internet of things, toegepast kan worden in deze sector. “Deze presentaties werden heel goed bezocht. De behoefte binnen de sector aan handvatten bleek groot. Aanleiding voor FME, het ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW, Kamer van Koophandel, Nederland ICT en TNO om de handen ineen te slaan en een actieagenda voor Smart Industry op te stellen.”S

In die actieagenda spelen fieldlabs een hoofdrol. Dit zijn praktijkomgevingen waarin onderzoek, onderwijs en beleid op een specifiek Smart Industry-thema verbonden worden en bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry-oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. 

Middels voorbeeldprojecten wordt aangetoond welke rol Smart Industry en internet of things in de toekomst binnen de industrie gaan spelen. Een van die voorbeelden is 247TailorSteel. “Dit bedrijf heeft die toekomst in huis gehaald en is volledig gedigitaliseerd. Dat is niet ten koste gegaan van de werkgelegenheid. Medewerkers zijn  bij- of omgeschoold. Door te digitaliseren heeft 247TailorSteel zijn concurrentiepositie vergroot. Dat succesverhaal moet  een voorbeeld worden voor de hele Nederlandse industrie”, aldus Stokking.

Lezing tijdens Week van de Ondernemer

Gedurende een exclusieve ontbijtsessie tijdens de Week van de Ondernemer in Eindhoven gaat Arnold Stokking, directeur Industrie bij TNO, op 23 september 2015 in op innovatie en Smart Industry en welke ontwikkelingen voor u als ondernemer van waarde zijn. Inschrijven kan op de website van de Week van de Ondernemer.

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over TNO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!