Innovatief Groen onderwijs bij AOC Oost

  • Onderwijs & Training

AOC Oost biedt een innovatieve opleidingsstijl aan door al enige jaren competentiegericht op te leiden. AOC Oost heeft door een uitgebreid netwerk veel contacten met het regionale bedrijfsleven.

Innovatief Groen onderwijs bij AOC Oost

Werkgebied

Het werkgebied van AOC Oost is Oost-Nederland. De centrale dienst is gesitueerd in Lochem. Verder heeft AOC Oost VMBO/MBO scholen in Almelo, Borculo, Doetinchem, Enschede en Twello. Leerlingen kunnen in de praktijk, op gecertificeerde leerbedrijven, hun kennis, houding en vaardigheden toepassen en uitbreiden. Deze zijn die onmisbaar in hun toekomstige beroep of in de opvolgende studie in het HBO.

VMBO

VMBO-leerlingen zijn 12 tot 16 jaar oud. Het VMBO-groen kent evenals de andere VMBO-sectoren een onder- en een bovenbouw. In de onderbouw, de eerste twee leerjaren van de opleiding, krijgen de leerlingen diverse algemene vakken. Daarnaast maken leerlingen kennis met vakken op het gebied van plant, dier en voeding. Deze vakken worden vaak gecombineerd in projecten, leergebieden of binnen een geheel nieuw concept zoals Natuurlijk Leren of de Werkplekkenstructuur. Deze nieuwe vormen van leren worden steeds meer toegepast in het VMBO-groen. Leerlingen leren vooral door te doen en te ervaren. Aan het eind van het tweede jaar kiest de leerling een leerweg die het beste bij hem of haar past (met meer of minder theorie of praktijk). De opleidingsroutes vormen de voorbereiding voor een verdere studie aan het MBO.

Groene Lyceum

Een nieuwe, aparte mogelijkheid beidt het zogenaamde Groene Lyceum. Een combinatie van VMBO-MBO die 6 jaar i.p.v. 8 jaar duurt. Aansluitend kunnen de leerlingen in 3 jaar hun HBO-diploma halen. De leerlingen die het Groene Lyceum volgen zijn praktisch ingesteld en hebben een theoretisch Havo-niveau. Naastde theorielessen wordt er praktijk gegeven en buitenschools geleerd door leerlingen van het Groene Lyceum. Ook zij werken competentiegericht en maken gebruik van een aantrekkelijke elektronische leeromgeving, waarin gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken op onderwijsgebied.

MBO

Om aan de maatschappelijke veranderingen te voldoen zijn de MBO studierichtingen de laatste jaren sterk veranderd. Naast de traditionele onderwerpen die in de landbouwsector hoog gewaardeerd worden, zijn ook nieuwe uitdagende onderwerpen toegevoegd bijvoorbeeld Design & Styling, Big Business en Natural Health. Leerlingen werken vanuit praktijksituaties, het liefst zo veel mogelijk op en met behulp van bedrijven. Leerlingen krijgen geen ouderwetse examens, maar “Proeven van Bekwaamheid” waarin zij kunnen laat zien wat ze kunnen. Er wordt steeds minder gewerkt met lesroosters, maar in projecten en schoolondernemingen, waarin overleg met coach schoolactiviteiten gepland worden. Veel lesstof wordt digitaal aangeboden via het intranet KISS.

Associate degree

Als extra maatwerk voor de veehouderij sector heeft AOC Oost de associate degree (AD-traject) ontwikkeld (dit is een “kop-studie” van één jaar bovenop het BOL diploma niveau 4. Zo mogelijk wordt deze AD-variant ook voor andere specialismen ontwikkeld.

Training & Projecten

AOC Oost heet ook een afdeling Training & Projecten. Het levenslang leren concept is de basis van deze afdeling. Het bedrijfsleven heeft een toenemende belangstelling voor maatwerkcursussen, bedrijfsopleidingen en maatwerk trainingen voor hun werknemers en T&P anticipeert hierop. Daarnaast worden ook cursussen gegeven voor het behalen van licenties, zoals BHV, VCA en spuitlicenties.

Meer informatie over Zone.College:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!