Innovatieve minerale voeding voor de agrosector

  • Innovatie & MVO

De Nederlandse agrosector is altijd op zoek naar innovaties die opbrengst, kwaliteit en het aanzien van producten verhogen. Vanuit Moerdijk wil LKAB Minerals hier een significante bijdrage aan gaan leveren. Directeur Yvonne Dirken is enthousiast over het Engelse product dat hier z’n intrede gaat doen, en ze is niet de enige in Nederland.

Innovatieve minerale voeding voor de agrosector

LKAB Minerals is een internationale leverancier van allerlei mineralen, in met name Europa maar ook elders ter wereld. Het bedrijf is onderdeel van het Zweedse LKAB, dat ooit begon met het delven en bewerken van ijzererts voor de staalindustrie. Er zijn echter veel meer mineralen bruikbaar in bijvoorbeeld allerlei productieprocessen en de constructie. Daarom is LKAB Minerals opgericht, als leverancier van zo’n vijftig verschillende mineralen wereldwijd, gebruikt voor onder meer civiele techniek en constructie (zelfs offshore), de chemie, verf en coatings maar ook waterzuivering en de agrowereld. In ons land was het bedrijf nog niet groot in die laatste sector maar daar moet verandering in komen.

Engelse innovatie

Yvonne vertelt: “We hebben vorig jaar een Engels bedrijf overgenomen dat een product levert om grond te verrijken in de land- en tuinbouw. Het heeft Calcifert en het oogt als gewone mestkorrels. In dit geval zitten er echter de nodige aanvullende mineralen in, die ervoor zorgen dat de voedingsbodem veel hogere waarden krijgt en de oogst verbetert bij de teelt van groenten en fruit. Het wordt tevens gebruikt om grasland te verbeteren.”

In Engeland is het al een heel populair product en een aantal Nederlandse kwekers had het uit zichzelf al ontdekt. Het wordt hier en daar dus al gebruikt is ons land maar nog lang niet voldoende, vindt LKAB Minerals. Er start binnenkort een marktonderzoek en daarna wil het bedrijf de agrarische sector uitgebreid kennis gaan laten maken met Calcifert. Overigens niet alleen Nederland, ook België, Duitsland en Frankrijk komen aan de beurt. Als een soort waaier moet het vernieuwende product Europa gaan veroveren.

Voedingsbodem verrijken

De toegevoegde waarde van deze korrels -letterlijk én figuurlijk- zitten ’m in de mineralen. Directeur Dirken legt uit: “Grond heeft bijna overal wel een tekort aan bepaalde stoffen. We merken zelfs dat er steeds vaker in bepaalde gebieden weinig CO2 in de bodem zit. Het kan per land en regio verschillen maar onze Certifert korrels bevatten in ieder geval de juiste stoffen om het ook in ons land goed te doen, anders werkten kwekers er niet al mee. Wél gaan er nader onderzoeken hoe we de markt hier het beste kunnen bedienen.”

Er is met Avans Hogeschool een mooie samenwerking aangegaan. Een student gaat een onderzoek doen naar de behoeften van de sector. Yvonne: “En als blijkt dat de samenstelling hier toch wat anders moet zijn, komt er een variant voor de Nederlandse markt. Wat we indien nodig ook doen voor andere Europese regio’s. Maar we beginnen hier, in Nederland. En omdat veel van de agrarische bedrijvigheid zich in het zuiden bevinden, wilden het graag alvast eens met het RegioinBedrijf netwerk delen.” Ze heeft veel zin in deze uitdaging, dat is duidelijk.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over LKAB MINERALS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!