“Innoveren en toch je tradities trouw blijven. Het kan.”

  • Agrofood & Biobased

Innoveren en toch je tradities trouw blijven? Dalco Food, al ruim veertig jaar producent van maaltijdcomponenten, bewijst dat het kan. Naast de fabriek en kantoren in Oss, heeft Dalco Food nu ook een productielocatie in Oosterhout. Puur voor het maken van vegetarische producten

“Innoveren en toch je tradities trouw blijven. Het kan.”

Foto: Marian Wagemakers, directeur bij Dalco Food

Continuïteit als hoofddoel

Met deze nieuwe vestiging, groeit Dalco Food verder. “Maar groei is geen doel op zich” zegt Marian Wagemakers, directeur. “Continuïteit is het hoofddoel. Voor het bedrijf, maar zeker voor onze medewerkers.” Marian Wagemakers nam de zorg voor Dalco Food in januari 2013 van haar vader over. Samen met Stefan van den Hanenberg, directeur operations, heeft zij de dagelijkse leiding. “De overname is op een natuurlijke manier verlopen. Het lag niet in de lijn der verwachting. Maar je moet ook geen dingen doen omdat ze van je verwacht worden, maar omdat je er bewust voor kiest. Je moet het zelf dragen.”

Bewust kiezen

Marian Wagemakers kreeg traditionele waarden als loyaliteit en vertrouwen mee van haar ouders, die Dalco Food samen oprichtten. En zeker ook van haar oma, die in gemeente Oss meerdere ‘traiteurachtige’ zaken had. Marian koos echter voor een studie rechten en vond als jurist haar draai bij een grote zorgorganisatie. “Bij Achmea heb ik veel mogen doen én mogen leren. Maar toen mijn vader mij enkele jaren geleden vroeg om hem te ondersteunen, was ik een businessplan aan het schrijven voordat ik het wist. En leuk dat ik het vond! Toen ontdekte ik dat ondernemen bij mij past. Vanuit verschillende perspectieven naar iets kijken en zoeken naar mogelijkheden; out the box denken is namelijk niet zo moeilijk, maar in the box – in de gegeven omstandigheden – alternatieven zien, dat is de kunst. Samen aan iets bouwen, het lef hebben om (financiële) keuzes verantwoord te maken. Ik raakte ervan overtuigd dat ik wilde bijdragen aan de continuïteit van Dalco Food. Dat zou betekenen dat ik mijn leven in Amsterdam zou opgeven voor een bestaan in Oss. Voor mij niet zo´n punt; ik kom uit Oss, ben er opgegroeid. Maar voor mijn man en kinderen had mijn keuze flink wat consequenties; mijn man zei zijn baan op, en onze kinderen wisselden van school. Zij lieten alles achter.”

Zorgvuldigheid als traditionele waarde

De overgang van een baan bij een grote zorgorganisatie naar een bedrijf in de food is volgens Marian kleiner dan je denkt. “Er zijn veel parallellen. In de zorg draait alles om zorgvuldigheid en veiligheid. Dat is in de food idem dito. Daarom hebben wij met de nieuwe locatie veel geïnvesteerd in het behalen van de voedselveiligheidscertificaten als IFS en BRC. We hebben heel wat audits achter de rug, zowel van de certificerende instanties als van onze klanten. Na de test- en auditfases kunnen we nu echt van start.”

Familiebedrijf

Het is voor de meer dan honderd medewerkers en hun gezinnen dat Marian continuïteit belangrijker vindt dan groei. “We zijn nog steeds een familiebedrijf. En op die traditionele waarden, meegekregen van mijn ouders die het bedrijf hebben opgericht, bouwen we verder. Een mooi voorbeeld is de jaarlijkse BBQ waar niet alleen de medewerkers komen maar ook hun partners en kinderen. Een mens is meer dan werk alleen. Met elkaar ontspannen, betrokken zijn bij elkaars leven, is minstens zo belangrijk. Die warmte is er, en is wederzijds. Ik voel me verantwoordelijk voor de mensen die bij ons werken. Daarom speel ik, met de traditionele waarden als basis, in op wat er in de wereld gebeurt om continuïteit te bieden. De start van de vegetarische productielijn, volledig gescheiden van de vleesproductie, is daar een mooi voorbeeld van. Innoveren en toch je tradities trouw blijven; het kan. Als je maar bewust kiest.”

Meer informatie over DALCO FOOD B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!