Internationale medewerker aannemen, waar moet je aan denken?

  • Zakelijke dienstverlening

Er komen veel verplichtingen op een expat af, maar ook op u als werkgever. U bent namelijk de steun en toeverlaat van uw nieuwe medewerker. Hij/zij zal alle vragen aan u stellen, maar u weet ook niet alle antwoorden. Daarvoor is het Holland Expat Center South. Zij staan klaar voor u én uw werknemer.

Internationale medewerker aannemen, waar moet je aan denken?

Foto: Olivia van den Broek, Projectcoördinator Communications & Events bij Holland Expat Center South

Een medewerker uit het buitenland heeft een verblijfsvergunning nodig, moet een Burger Service Nummer aanvragen en een bankrekening openen om te kunnen werken. En dat is nog niet alles. Ook een werkvergunning is noodzakelijk.

Holland Expat Center South

Het meest zuidelijke Expat Center in Nederland bevindt zich in Eindhoven. Kennismigranten kunnen er terecht om hun verblijfsvergunning (wat tevens ook hun werkvergunning is) en BSN te ontvangen. Ze krijgen een welkomsttas, vol met informatie, zoals belangrijke locaties en een overzicht van alle evenementen die het Expat Center organiseert. Zowel expats als werkgevers zijn welkom in het Expat Center om al hun vragen te stellen. “Wij maken het makkelijker voor bedrijven. Wij zijn eigenlijk een one-stop-shop”, vertelt Olivia van den Broek, Projectcoördinator Communications & Events

Bedrijven kunnen een relocator inhuren

Via het Partnership Program kunnen bedrijven een relocator inhuren. Een relocator begeleidt de expat in zijn zoektocht. Van den Broek: “De relocator weet de weg naar de makelaar om huisvesting te regelen, gaat mee naar de bank en ontzorgt hiermee de werkgever. Bedrijven zijn niet verplicht een relocator in te huren.” Voor meer informatie over het Partnership Program kunt u contact opnemen met Holland Expat Center South.

Evenementen voor expats

“Sommigen expats zijn hier maar kort, maar veel blijven er lang. Het is belangrijk dat zij integreren, maar vooral dat ze het naar hun zin hebben, leuke plekken weten te vinden en andere mensen leren kennen. Zij moeten zich vooral thuis gaan voelen”, licht van den Broek toe, die zelf Amerikaanse roots heeft en dus zelf ook tegen al deze problemen aanliep. “Daarom organiseert het Expat Center veel events. We organiseren bijvoorbeeld meet & greets over het jaar verspreid, waarbij de expats kennis maken met andere expats, Nederlanders en bedrijven. Een andere keer geven we een workshop over bijvoorbeeld gezondheidszorg. We leggen dan bijvoorbeeld uit bij wie de expat informatie kan halen, en hoe dat is geregeld met de verzekering. Maar ook over diverse andere onderwerpen zoals talen, scholen, belastingen en andere belangrijke zaken geven onze officiële partners presentaties. Als ik zie dat een kennismigrant zijn eigen netwerk heeft gecreeerd en ze voelen zich thuis, dan is het voor mij pas geslaagd!” Het Expat Center organiseert evenementen in Eindhoven, Breda, Tilburg en Maastricht.

Partnership programma

Van den Broek: “Wat veel bedrijven niet weten is dat onze dienst gratis is én beschikbaar voor ieder bedrijf. Het Expat Center wordt gesubsidieerd door de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en meer dan 40 gemeenten. Zij zorgen dat we onze service kunnen verlenen. Daarnaast zorgen meer dan 40 bedrijven, zoals makelaars, banken, kinderopvangcentra, scholen, hotels en zorginstellingen, dat we onze evenementen kunnen organiseren. Zij zijn aangesloten op ons Partnership programma.”

Vragen?

Wil je een buitenlandse medewerker in dienst nemen en heb je vragen over wat hier allemaal bij komt kijken, neem gerust contact op met het Holland Expat Center South of kom langs bij onze Welcomedesk.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over Holland Expat Center South:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!