Invest in Zeeland raadt bedrijven aan te investeren in de provincie

  • Regionale ontwikkeling

Vestigen of uitbreiden als bedrijf in Zeeland? Waarom je dat zou doen? Albert Meiresonne van Invest in Zeeland weet wel raad met die vraag. Als senior manager (foreign) direct investments bij Invest in Zeeland ondersteunt hij sinds begin 2018 zowel Zeeuwse ondernemingen als buitenlandse bedrijven.

Invest in Zeeland raadt bedrijven aan te investeren in de provincie

Foto: Albert Meiresonne, senior manager (foreign) direct investments

Zeeland is meer

“Wat is mooier dan structureel te kunnen bijdragen aan een regio waar je zelf ook graag woont en werkt?” steekt Albert Meiresonne van wal. Voor hem een retorische vraag. De van oorsprong Brabander is de afgelopen 23 jaar ‘verzeeuwd’ zoals hij het zelf noemt. In Zeeland voelt hij zich als een vis in het Zeeuwse water. Albert Meiresonne: “Zeeland is zoveel meer dan een zonnige provincie waar je in de zomer heerlijk aan het strand vertoeft. Voor bedrijven heeft Zeeland veel te bieden.”

Kracht van Zeeland voor bedrijven

Ruimte. Dat is wat Zeeland volgens Albert uniek maakt. Albert Meiresonne: “Het is een van de weinige regio’s waar je vaak filevrij doorheen kunt rijden. Wat bedrijven ook aantrekkelijk vinden, is dat de huisvestigingskosten lager zijn dan in andere regio’s, terwijl de verbindingen prima zijn.” Albert benadrukt de centrale ligging van Zeeland in West-Europa, tussen de Rotterdamse en Antwerpse havens in. “Bovendien is het arbeidsethos van de Zeeuwen goed. Geen blabla, maar de wil om hard te werken.” Tot slot roemt Albert het overzichtelijke zakelijke netwerk, wat het makkelijker maakt om na een introductie met elkaar te gaan samenwerken.

Impact op Zeeuwse economie

Albert Meiresonne: “Bij het adviseren en faciliteren van bedrijven die zich hier willen vestigen of willen uitbreiden, beweegt Invest in Zeeland zich op het snijvlak van bedrijven, overheid en kennisinstellingen. Wij brengen de juiste partijen bij elkaar. Het is van belang voor de Zeeuwse economie dat (buitenlandse) bedrijven hier investeren. Juist omdat Zeeland een overzichtelijke regio vormt, is de impact van zo’n investering meteen groot. Bijvoorbeeld het effect op de werkgelegenheid. Die bedrijven nemen immers banen mee. Dat kan een reden zijn om in Zeeland te blijven wonen of er weer naar terug te keren.”

Eerste groene datacenter

De meeste bedrijvigheid zit in Zeeland van oudsher in sectoren als de agrifood, chemie en energie/offshore. Ook de sector transport & logistiek ziet Zeeland steeds vaker als interessante uitvalsbasis. Nieuw zijn de mogelijkheden voor datacenters om zich in Zeeland te vestigen. The Green Bay heeft als eerste datacenter de keuze laten vallen op Zeeland voor het bouwen van een nieuw groen datacenter. De bouw start in het tweede kwartaal van 2018. Naar verwachting is het datacenter vanaf mei 2019 actief. Albert Meiresonne: “Een stabiele stroomvoorziening is voor een datacenter heel belangrijk. Zeeland kan die stabiliteit bieden via de directe verbindingen van TenneT. Daarnaast gaf de nabijheid van de Westerschelde ook de doorslag om te kiezen voor Zeeland. Het zeewater wordt straks gebruikt om het datacentrum te koelen. Tot slot komt een van de vijftien trans-Atlantische kabels in Zeeland aan land. Allemaal redenen voor The Green Bay om voor Zeeland te kiezen.” De datacenters zijn een markt waar Invest in Zeeland zich in de toekomst nog meer op gaat richten.

Bedrijfsvestiging of -uitbreiding in Zeeland

Albert: “Wij brengen graag alle partijen bij elkaar om het proces van vestigen of uitbreiden soepel te laten verlopen. Dat geldt zowel voor bedrijven die zich nieuw in Zeeland willen vestigen als voor bedrijven die al in Zeeland zitten maar bijvoorbeeld ondersteuning willen bij een uitbreidingsinvestering. Ze kunnen bij ons terecht met alle mogelijke vragen; van hulp bij het vinden van een financiering tot het aantrekken van talent. Ook kunnen we hen introduceren in publiek-private partnerschappen en ondersteunen bij het doorlopen van vergunningsprocessen. Bedrijven profiteren kosteloos en op basis van vertrouwen van onze kennis en ons grote netwerk. Beschouw ons maar als een toegangspoort tot de bedrijvigheid in deze mooie regio. 2018 zullen we gebruiken om Invest in Zeeland als onderdeel van Impuls Zeeland nog meer op de kaart te zetten. We willen bekendheid creëren en uitbouwen. Maar het belangrijkste is om zo veel mogelijk bedrijven te ondersteunen, zodat Zeeland op de lange termijn aantrekkelijk blijft voor mensen én bedrijven. Dan is het jaar wat mij betreft pas echt geslaagd.”

Invest in Zeeland

Verder lezen over de activiteiten van Invest in Zeeland? Check het bedrijfsprofiel.

Auteur: Hennie van de Kar

Meer informatie over Invest in Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!