Jeroen Bosch Ziekenhuis, Een topklinisch ziekenhuis

  • Farma & Zorg

In 2011 is het Jeroen Bosch Ziekenhuis verhuisd naar een prachtig, nieuw gebouw in 's-Hertogenbosch. Aan de focus op kwaliteit, klantgerichtheid en samenwerking met het bedrijfsleven is echter niets veranderd.

Jeroen Bosch Ziekenhuis, Een topklinisch ziekenhuis

Wat is de core business van het Jeroen Bosch Ziekenhuis?

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis. Dat wil zeggen dat hoogwaardige patiëntenzorg centraal staat. Daarnaast zijn opleiding en onderzoek belangrijk. Jaarlijks worden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 350 co-assistenten opgeleid, 80 arts-assistenten en een keur aan andere medische en paramedische beroepen. Daardoor is het ziekenhuis een lerende organisatie, continu gericht op het verbeteren van de patiëntenzorg. Toegepast wetenschappelijk onderzoek draagt daar aan bij. Zo zijn er aanwijzingen dat yoga helpt bij kinderen met zogenaamde functionele buikpijn. Dat is buikpijn waar geen lichamelijke oorzaak voor aan te wijzen is.  In de moderne geneeskunde wordt zoveel mogelijk ‘evidence based’ gewerkt. Kinderarts Judith Deckers start daarom nu een wetenschappelijke studie om het bewijs te leveren dat buikenyoga echt helpt.

Hoe is het Jeroen Bosch Ziekenhuis ontstaan?

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is in 2002 ontstaan uit een fusie van verschillende ziekenhuizen in ’s-Hertogenbosch. Belangrijkste aanleiding was de wens samen een nieuw ziekenhuis neer te zetten, waarin de patiënt centraal zou staan. In 2011 was de nieuwbouw klaar, een transparant en gastvrij gebouw, dat een healing environment wil zijn voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

De wortels van het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaan terug tot 1274, toen in Den Bosch een gasthuis werd gesticht. Daarmee is het ziekenhuis één van de oudste ziekenhuizen van Nederland.

Wat maakt het Jeroen Bosch Ziekenhuis uniek?

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis onderscheidt zich door de drive  het meest patiëntgerichte en patiëntveilige ziekenhuis van Nederland te zijn. Kwaliteit van zorg staat voorop. Het ziekenhuis is letterlijk en figuurlijk een transparant ziekenhuis. Met veel glas, tuinen en kunst is het een open gebouw, waarin patiënten en bezoekers zich welkom voelen. Daarnaast geeft het ziekenhuis op allerlei manieren eerlijke informatie over de kwaliteit van zorg, bijv. door de kwaliteitsmuren op de verschillende afdelingen of op de website onder het kopje Kwaliteit en prestaties.

Economische thema's in de regio Noordoost-Brabant zijn: food, health zorg & farma, innovatie, logistiek, recreatie & toerisme en technology (machinebouw). Is het Jeroen Bosch Ziekenhuis met één van deze thema's verbonden? En zo ja, op welke manier?

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is één van de partners in Fhealinc, dat staat voor Food & Health Initiatives.  Vier organisaties werken daarin samen op het gebied van toepast onderzoek, productontwikkeling en business creatie voor bedrijven in de regio en ver daarbuiten. Zo onderzoekt kinderarts Esther de Vries of paarden- en kamelenmelk een goed alternatief bieden voor mensen met een koemelkallergie. Een aansprekend project waarbij onder andere samengewerkt wordt met een kamelenmelkerij uit Berlicum. 

Wat is uw toekomstvisie op lange termijn?

Het verbeteren van de volksgezondheid en daarmee de kwaliteit van leven van mensen is het hoofddoel van de gezondheidszorg. In het verleden hebben zich een aantal belangrijke doorbraken op dit gebied voorgedaan. De aanleg van de riolering bijvoorbeeld was zo’n doorbraak, evenals de uitvinding van antibiotica waarmee ziektes konden worden bestreden. Veel gezondheidswinst valt in de toekomst te verwachten doordat mensen zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid. Een gezonde levensstijl, dieetadviezen opvolgen, therapietrouw zijn van doorslaggevend belang. Patient empowerment, zelfmanagement van de patiënt wordt steeds belangrijker. Ziekenhuizen zullen meer aan preventie gaan doen en zich richten op de totale patient journey in plaats van alleen op de periode dat een patiënt in het ziekenhuis verblijft.

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft met zijn nieuwe gebouw een schitterende randvoorwaarde gecreëerd om uitstekende patiëntenzorg te bieden. De komende jaren zal het de uitdaging zijn om alle beloften waar te maken, door zorgpaden in te richten die toegesneden zijn op de patiënt. Het verbeteren van de cliëntgerichtheid én het verbeteren van de kwaliteit van zorg staan voorop in een aantal omvangrijke programma’s. Daarnaast zal het de uitdaging zijn om meer te doen met minder middelen. Digitalisering biedt veel kansen en uitdagingen, zowel voor het ziekenhuis als voor de bedrijven met wie het ziekenhuis samenwerkt.

Meer informatie over JEROEN BOSCH ZIEKENHUIS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!